ایالات متحده امریکا میگوید نمیخواهد در گفتگوهای صلح افغانسان مداخله کند و در این راستا از هر گونه تلاش حکومت افغانستان حمایت میکند.
ایالات متحده امریکا بار دیگر تأکید میکند که افغانستان میتواند تنها به وسیله گفتگو و صلح به ثبات دست یابد.
مارک تونر سخنگوی وزارت خارجه امریکا در یک نشست خبری در واشنگتن گفت به جز مذاکره، راه حل دیگری برای بحران افغانستان وجود ندارد.
آقای تونر افزود:
"ما به این باور هستیم که توافق صلح، اساسی ترین و یگانه راه برای اطمینان از صلح و ثبات دراز مدت در افغانستان است. بناً ما از گفتگوهای تحت رهبری افغانها و توسط افغانها حمایت کردهایم تا راه حلی برای بحران این کشور باشد و ما به افزایش این حمایت تا حد توانایی ما متعهد خواهیم ماند."
سخنگوی وزارت خارجه امریکا به دنبال نشر گزارشهای که گویا هیئت حکومت افغانستان با نماینده طالبان در جریان ماههای سپتمبر و اکتوبر امسال دیدارهای داشتهاند، در یک نشست خبری حضور یافت.
اما مارک تونر گفت که اطلاعی در مورد این نشستها ندارد.
وی تسریع کرد که ایالات متحده هیچگاهی در پروسه گفتگوهای صلح افغانستان مداخله نخواهد کرد.
پیش از این منابع طالبان در قطر و امارات متحده عربی که خواستند نامهای شان افشا نشود، به خبرگزاری رویترز گفتند که مذاکرات غیر رسمی با هیئت حکومت افغانستان داشتهاند اما به گفته آنها، پیشرفت زیاد در این گفتگوها حاصل نشدهاست.
یک مقام طالبان در امارات متحدۀ عربی به رویترز گفته که در هر دو دور مذاکرات، یک مقام امریکایی حضور داشت اما از سوی پاکستان کسی در آن شامل نبود.
سخنگوی وزارت خارجه امریکا میگوید کشور های منطقه در ثبات افغانستان نقش خیلی مهمی دارند.
او نقش هند و پاکستان، هر دو را برای افغانستان با اهمیت شمرده افزود:
"طوریکه کشورهای قدرتمند منطقه در مسایل داخلی یک کشور میتوانند نقش داشته باشند، یک موضوع واقعی همین است و ما به همین خاطر همیشه تلاش میکنیم تا پاکستان را فشار دهیم و آن کشور گروههای تروریستی را که خواهان داشتن پناهگاههای امن در خاک پاکستان هستند، سرکوب کند. همچنان ما خواهان گفتگوهای بیشتر میان پاکستان و هند استیم زیرا باور داریم که در کاهش تنشهای منطقهیی کمک میکند. همچنان ما نقش هند را در حمایت از افغانها و حکومت افغانستان برجستهتر میبینیم."
وزارت خارجه امریکا در حالی از حمایت گفتگوهای صلح افغانستان سخن میگوید که به دنبال نشر خبر مرگ ملا محمد عمر رهبر پیشین طالبان، هیچگونه گفتگوی رسمی میان نمایندهگان این گروه و حکومت افغانستان صورت نگرفتهاست.
برخی از کارشناسان میگویند که دو دستگی طالبان در واقع یک بیسرنوشتی را در تلاشهای صلح به میان آورده زیرا به دنبال مرگ ملا عمر، طالبان به دو دسته تقسیم شدند.
حزب اسلامی که اخیراً توافقنامه صلح را با حکومت افغانستان امضا کرد، میگوید که تلاش میکند تا طالبان را به میز مذاکره بکشاند و در نتیجه بحران در کشور پایان یابد.
در آنسو گروه طالبان تحت رهبری ملا هبتالله میگوید نماینده این گروه در دو ماه گذشته هیچگونه گفتگوی با هیئت حکومت افغانستان نداشته و به گفته سخنگوی همین گروه، نشر این خبرها، جز تبلیغات چیزی دیگری نیست.
گزارش: جاوید نعیمی