شماری از کارشناسان افغان و اعضای ولسی جرگه میگویند، نزدیکی افغانستان، امریکا و هند؛ پاکستان را واداشت تا ستراتیژیاش را تغییر داده و در نشست بروکسل اعلام کمک با افغانستان نماید.
به باور آنان، پاکستان با استفاده از سیاست جدید میخواهد روابط تیره شدهاش با افغانستان و برخی از کشورهای منطقه را دوباره بهبود بخشد.
پاکستان در نشست بروکسل علاوه به تعهد کمک ۵۰۰ میلیون دالر به افغانستان از طالبان نیز خواست تا از جنگ دست کشیده و با پروسه صلح یکجا شوند.
برخی از تحلیلگران افغان میگویند، پاکستان بخاطر اینکه به جهان نشان دهد که تمایل به تأمین صلح و انکشاف در افغانستان دارد متعهد به کمک تازه با این کشور گردید.
آنها میگویند، خواست بزرگ افغانها از پاکستان این است که در مسایل داخلی این کشور مداخله نکند و مراکز تروریستان را در خاکاش از بین ببرد.
انتظار خادم یکتن از این تحلیلگران روز پنجشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، تعهد کمک پاکستان بالای روابط دو کشور تأثیر نداشته اما شاید روی ذهنیت برخی افغانها تأثیر گذار باشد.
او افزود:
"بالای وضعیت منطقه تا شش الی هفت سال دیگر کدام تغییر خاص بمیان آورده نمیتواند اما افغانستان در برابر پاکستان و ذهنیت که مردم این کشور در برابر پاکستان ایجاد شده تا حدی نرمش در آن بمیان خواهد آمد."
پیش از این اسفندیار ولی خان رهبر حزب نشنل عوامی پاکستان گفتهاست که اسلامآباد بخاطر پالیسیهای که دارد در منطقه تنها شدهاست و باید در پالیسیهایش تغییر به میان آورد.
این در حالیست که سرتاج عزیز مشاور روابط خارجی پاکستان هنگام سخنرانیاش در نشست پروکسل روی مذاکرات صلح در افغانستان تأکید کرد و این را یک راه حل مناسب دانست.
از سوی هم نصرالله ستانکزی استاد حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل میگوید، پاکستان در دیپلوماسی خارجیاش کوتاه آمده و میخواهد با چنین حرکات اعتماد منطقه و جهان را بدست آورد.
وی افزود:
"پاکستان میخواهد با چنین حرکات پشیمانیاش را با دیپلوماسی ظریف آشکار سازد، اما خواست بزرگ افغانها از پاکستان اینست که در مسایل داخلی این کشور مداخله نکرده و مراکز جنگهای اعلان ناشده که مرکز آن در پاکستان است از بین ببرد."
تحلیلگران میگویند، اینکه پاکستان تا چه حد به تعهداتاش عمل میکند آن را زمان روشن خواهد ساخت اما به گفته آنان در پانزده سال گذشته ثابت شده که پاکستان در برابر افغانستان صادق نبودهاست.
از سوی هم نذیر احمدزی یک عضو ولسی جرگه میگوید، پاکستان به دلیل اینکه از دیگر کشورهای همسایه بخصوص هند عقب نماند این کمک را به افغانستان اعلان کردهاست.
وی افزود:
"ما و شما پیشمانی آنها را میبینیم، و اینجا سیاست منطقه نیز تغییر کرده و پاکستان مشاهده کرد که تمام همسایهها با افغانستان کمک کردند به همین دلیل پاکستان خواست تا در ردیف آنها قرار گیرد."
روابط میان افغانستان و پاکستان پس از آن تیره شد که اسلامآباد در نشست چهار جانبه صلح به تعهداتاش مبنی به حاضر ساختن طالبان مسلح به گفتگوهای صلح عمل نکرد.
اما حالا دیده شود که تعهد کمک ۵۰۰ میلیون دالری پاکستان در کنفرانس بروکسل با افغانستان تا چه حد روی بهتر شدن روابط کابل و اسلامآباد تأثیر گذار خواهد بود.
گزارش: فرشته ندا