کمیسیون شکایات انتخاباتی افغانستان میگوید که برای برگزاری انتخابات شفاف و سالم باید روی اصلاح سیستم تأکید شود نه روی تغییر چهره ها.
این کمیسیون میگوید که حکومت و برخی نهاد ها اصلاح سیستم انتخاباتی را تنها در تبدیلی کمیشنران کمیسیونهای انتخاباتی جستجو میکنند.
نادر محسنی سخنگوی این کمیسیون روز سه شنبه طی نشستی در کابل با تأکید بر اینکه اختلافات سیاسی به بهانه اصلاحات، انتخابات در افغانستان را زمانگیر ساخته است، گفت که تمامی تلاشهای حکومت زیر نام اصلاح نظام انتخاباتی، سیاسی، غیر معیاری و غیر قانونی بودهاست.
وی با اظهار اینکه حکومت باید روی اصلاح سیستم و ایجاد میکانیزمهای خاص کار کند
گفت:
"اگر فرشتهها را هم بیاورید مسایل را که عرض کردم اگر اصلاح نشود نمیتوانند انتخابات سالمی را در افغانستان برگزار کنند تغییر در چهرههای کمیسیونهای انتخاباتی صرفاً به منظور این صورت میگیرد که اذهان عامه را مغشوش سازد."
آقای محسنی گفت که حکومت افغانستان برای برگزاری انتخابات شفاف باید روی استفاده از تکنالوژی جدید، لیست رأی دهندهگان، توزیع کارتهای جدید و یا تذکرههای الکترونیکی، امنیت و برخی مسایل دیگر کار کند.
این درحالیست که ولسی جرگه افغانستان دو بار فرمان تقنینی رئیس جمهور در خصوص اصلاح نظام انتخاباتی را به دلیل اینکه در تضاد با قانون اساسی کشور قراردارد، رد کرد.
اعضای این جرگه میگویند که رهبران حکومت وحدت ملی با تصویب این فرمان میخواستند تا کمیسیونهای انتخابات را سیاسی کرده و به جای کمیشنران موجود افراد وفادار خود شان را جابجا کنند.
اما ریاست جمهوری افغانستان رد فرمان تقنینی رئیس جمهور را یک عقب گرد در راستای اصلاحات انتخاباتی میخواند.
هارون چخانسوری سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان به روز دوشنبه در یک نشست خبری در کابل گفت که حکومت مصمم است تا در مشوره با نهادهای حقوقی، شورای ملی و جامعه مدنی روی گزینه بعدی برای آوردن اصلاحات انتخاباتی بحث کند.
در اینحال نهاد های ناظر انتخابات در افغانستان میگویند که سیستم انتخاباتی از سوی حکومت و کمیسیونهای انتخاباتی به گروگان گرفته شده و هیچ کاری برای اصلاح آن صورت نگرفتهاست.
یوسف رشید رئیس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان میگوید که برای اصلاح نظام انتخاباتی نه حکومت و نه هم کمیسیونهای انتخاباتی گام مؤثری را برداشتهاست.
آقای رشید میگوید:
"متأسفانه پروسه انتخابات از روند عادی خود خارج شدهاست امروز روند انتخابات در گرو نهاد های مختلف سیاسی حکومت قرار گرفته و و هر نهاد از آن استفادههای خود را میکند."
آقای رشید گفت که کمیشنران کمیسیونهای انتخاباتی باید مشکلات مربوط به انتخابات و قضاوت در مورد انتخابات گذشته را بگونه درست با مردم در میان میگذاشتند.
رئیس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان میگوید اگر حکومت برای اصلاح نظام انتخابات روی تغییرات همه جانبه کار نکند تلاشهای نمادین در این زمینه نتیجه نمیدهد.
گزارش: آرزو غیاثی