در حالیکه اشتراک طالبان در گفتگوهای صلح به یک معما مبدل شده، شورای عالی صلح افغانستان میگوید که برای شرکت در دور پنجم نشست چهارجانبه در باره صلح آمادگی کامل دارد.
عطاالرحمان سلیم معاون این شورا روز یکشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت که نمایندگان کشورهای شرکت کننده در نشست چهار جانبه باید با قاطعیت برای تحقق تعهدات مشترک شان مطابق نقشه راه صلح عمل کنند.
اما وی میگوید که در خصوص عملی کردن تعهدات پاکستان هنوز هم چندان باورمند نیستند.
وی گفت:
" شورای عالی صلح آمادگی عام و تام خود را دارد، دید اعضای حکومت وحدت ملی طبعاً یک دید است و وحدت نظر وجود دارد در همان نشست های چهار جانبه روی یک نقشه راه کار شده و در صورتی که زمینه مساعد شود و نشست برگزار شود، هیئت شورای عالی صلح موظف است در آن اشتراک خواهد کرد، چون ما هم زیاد باورمند نیستیم بخاطری که چندین بار وعده شده و به وعده عمل صورت نگرفته است."
ابراز شک و تردید در مورد عملی شدن تعهدات پاکستان در حالی صورت میگیرد که پیش از این حکمت خلیل کرزی معین سیاسی وزارت امور خارجه افغانستان نیز گفته که پاکستان به تعهداتش که در نشستهای چهار جانبه سپرده بود، عمل نکردهاست.
وی نیز از کشورهای دخیل در گفتگوهای چهارجانبه خواسته بود تا به تعهدات شان در زمینه تامین صلح در افغانستان عمل کنند.
چهارمین نشست چهار جانبه در مورد صلح با اشتراک نمایندگان کشورهای افغانستان، پاکستان، چین و امریکا به تاریخ چهارم ماه حوت سال گذشته در کابل برگزار شد.
پیش از این پاکستان در چهارمین نشست چهار جانبه تعهد کرده بود که در اوایل ماه مارچ سال جاری طالبان را برای گفتگوهای صلح با حکومت افغانستان آماده میسازد اما این تعهد پاکستان تا کنون عملی نشدهاست.
اما یک منبع معتبر در ریاست جمهوری افغانستان گفته که حکومت از عدم همکاری صادقانه پاکستان در خصوص پیشبرد گفتگوهای صلح راضی نیست و به تعهدات این کشور نیز چندان باورمند نمیباشد.
اما این منبع که نخواست از وی نام برده شود گفته که با شرکت هیئت شورای عالی صلح در مرحله پنجم نشست چهار جانبه در مورد صلح کدام مخالفت وجود ندارد.
در عین حال محمد یونس فکور یکی از آگاهان امور سیاسی افغان از حکومت میخواهد تا برای ایجاد فضای اعتماد میان کابل و اسلام آباد روی مناسبات دو کشور یکبار دیگرغور کند.
وی گفت:
" دولت افغانستان باید با خوشبینی محتاطانه باید آمادگی در این مورد داشته باشد که خود شان در سطح رهبری یک موضعگیری واحد را بگیرند، پاکستان در این بازی منافع خود را میپالد و دولت افغانستان باید در جوارش اول باید در بین خود اجماع داشته باشند، آمادگی نظامی داشته باشد و مناسبات خود را با پاکستان باید نورمال بسازد و مسایلی که حل نشده باید حل کند شاید این مذاکرات به نتیجه برسد."
به تازگی سرتاج عزیز مشاور امنیت ملی صدراعظم پاکستان نیز گفته است که تا اواخر ماه اپریل دور پنجم نشست گروه هماهنگی چهار جانبه دایر شده و به دنبال آن مذاکرات مستقیم میان حکومت افغانستان و طالبان مسلح صورت خواهد گرفت.
این در حالیست که پیش از این شماری از اعضای ولسی جرگه افغانستان از حکومت این کشور خواسته اند تا در نشست های صلح خواسته هایش را با در نظر داشت منافع ملی از موقف قوی مطرح کند.
گزارش: ویدا بره کی