جان کری وزیر خارجه ایالات متحده امریکا از طالبان خواسته است تا گفتگوهای مستقیم صلح با حکومت افغانستان را از سر گیرند.
کری که در یک نشست خبری مشترک با اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان شام روز شنبه در کابل صحبت میکرد، افزود:
"از طالبان میخواهیم که به پروسهٔ صلح، یک پروسهٔ مشروع و واقعی که حقوق مساوی برای همه را تأمین کند و به خشونتها پایان بخشد، وارد شوند."
ایالات متحد امریکا عضو نشست چهارجانبه است که پیش از این، چهار بار در اسلام آباد و کابل در مورد زمینه سازی برای انجام گفتگوهای مستقیم صلح میان گروههای طالبان و حکومت افغانستان تلاش کردهاست.
قرار بود این نشست در ماه مارچ صورت گیرد، اما طالبان از اشتراک در گفتگوهای مستقیم صلح خودداری کردند.
در عینحال، کری همچنین گفت که ایالات متحده امریکا به ادامهٔ آموزش، مشوره و کمک به نیروهای امنیتی افغانستان در مبارزه با شورشیان کاملاً متعهد است.
پیش از این، ناتو و جامعهٔ جهانی ادامهٔ کمکهای شان را با افغانستان به آوردن اصلاحات مشروط کردهاند.
رئیس جمهور غنی در همین نشست خبری، سال روان خورشیدی را سال اصلاحات همهجانبه خوانده گفت:
"تأکید همه مردم افغانستان خوشبختانه روی اصلاحات و مبارزه با فساد است. فساد سرطانی است که پیکر سیاسی و اقتصادی افغانستان آن را تحمل کرده نمیتواند و در عینحال، قرارداد ما با دنیا بر اساس ارزشها، به اساس تأمین حقوق که در قانون اساسی برای تمام افغانها گذاشته شده، میباشد."
این سفر از قبل اعلام ناشدهٔ کری به افغانستان در میان تنشهای سیاسی در حال افزایش در داخل افغانستان انجام میشود.
پرسشها و نگرانیهای مطرح میشوند که توافق سیاسی که میان رهبران حکومت وحدت ملی به میانجیگری آقای کری در سال ۲۰۱۴ میلادی امضاء شده بود، در خزان امسال به پایان خواهد رسید.
اما، کری به خبرنگاران گفت که به هیچ وجه چنین نیست و افزود که توافق سیاسی برای یک دورهٔ پنج ساله است.
در ماده دوم این توافقنامه که میان آقایان غنی و عبدالله دو رقیب پیشین انتخابات امضأ شد آمده که رئیس جمهور متعهد است که لویه جرگه را به منظور بحث در مورد تعدیل قانون اساسی و ایجاد پُست صدارت اجرائی فرا خواند.
اما، شرط اصلی برای فراخوانی لویه جرگه برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها در میزان امسال خوانده میشود.
مسئله دیگر، ادامهٔ حضور نیروهای امریکایی در افغانستان است.
کری گفت که بارک اوباما رئیس جمهور امریکا در این مورد بر اساس نظرات قوماندانان این کشور تصامیم جدیدی را در مورد کاهش نیروهای امریکایی در افغانستان اتخاذ خواهد کرد.
ایالات متحده در حال حاضر تقریباً ۹۸۰۰ سرباز در افغانستان دارد که به طور رسمی سرگرم مأموریت آموزش، مشوره و کمک با نیروهای افغان هستند.