În ceva mai mult de nouă ani, fostul și viitorul președinte Donald Trump a remodelat Partidul Republican într-o țară tot mai divizată. Tina Trinh de la VOA analizează întoarcerea lui Trump în politică într-un mod istoric.
După 2 ani în care compensațiile la energie se făceau în facturi, în sezonul 2024-2025 vor fi acordate în bani. Unii locuitori din comuna Cruzești, Chișinău, unde gospodarii își încălzesc casele atât cu gaz, cât și cu lemne, spun că nu contează în ce formă vor veni ajutoarele, important să fie.
Deținătorul locului trei la concursul „Pedagogul anului”, Dumitru Rusnac (29 de ani), provine dintr-o dinastie de profesori. Tânărul predă fizica la gimnaziul din Sociteni și, pe lângă orele de la școală, își scoate săptămânal elevii în natură pentru a le arăta cum funcționează legile fizicii.
Republicanul Donald Trump și-a declarat victoria în alegerile prezidențiale din Statele Unite, din 5 noiembrie, după ce rezultatele anticipate sugerau că este pe cale de a învinge. Vorbind la un miting în Florida, Trump a spus între altele că va opri războaiele din lume.
În Găgăuzia, candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo, originar din Comrat, a luat 97% din voturi la prezidențiale. Unii alegători consideră „nedreaptă” înfrângerea lui și spun că diaspora, care i-a asigurat victoria pro-europenei Maiei Sandu, nu ar trebui să decidă soarta țării.
După anunțarea rezultatelor de la prezidențiale, Europa Liberă a stat de vorbă cu mai mulți chișinăuieni și oaspeți ai capitalei. Unii se bucură de victoria Maiei Sandu, asociind-o cu viitorul european al Moldovei. Alții îi reproșează că n-a menținut relații bune cu Rusia și n-a adus gaz ieftin.
Ruxandra Cesereanu, invitata acestui episod al podcastului „Cultura la frontieră”, este poetă, prozatoare, eseistă, profesor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj și cercetătoare. Președintă PEN România – filială a Organizației Mondială a Scriitorilor (International PEN) cu sediul la Londra.
Cozi la Rezina, unde au fost deschise trei secții de votare pentru locuitorii regiunii transnistrene. Majoritatea au venit din Râbnița, traversând podul peste Nistru. Poliția verifica fiecare mașină și s-a format ambuteiaj. La prânz și seara, traficul chiar a fost suspendat din cauza unor alerte.
Duminică, 3 noiembrie, moldovenii participă la turul doi al alegerilor prezidențiale. În total, sunt deschise 2.218 secții, atât în țară, cât și în străinătate, fiind așteptați la urne în jur de 3,3 milioane de cetățeni cu drept de vot.
Locuitorii din cinci sate votează în secții organizate în casele unor săteni. Două dintre ele sunt în raionul Ungheni, Novaia Nicolaevca și Elizavetovca, unde de mai bine de 40 de ani nu există nicio clădire publică. Proprietarii au făcut din zori focul în sobă și au așteptat alegătorii.
Cei doi candidați la președinție au votat în prima jumătate a zilei, la Chișinău. Candidata PAS, președinta Maia Sandu a spus că a votat „cu Moldova”, iar candidatul PSRM, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo – că-și dorește ca Moldova să aibă „relații armonioase și cu Estul, și cu Vestul”.
Andrei Răilean din Cotiujenii Mari, Șoldănești, paște oile de aproape 30 de ani și este printre puținii ciobani rămași în R. Moldova. Și tatăl, și bunicul său au fost ciobani, doar că pe vremuri aveau turme de trei ori mai mari. Numărul de oi și capre au scăzut cu 35% în ultimii 6 ani.
Încarcă mai mult