Izbucnirea tensiunilor între președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cel american, Donald Trump, în timpul întrevederii lor la Casa Albă pe 28 februarie a cauzat șoc și îngrijorare în Ucraina.
Președinții SUA și Ucrainei au schimbat replici direct în fața presei. Trump i-a reproșat lui Zelenski că nu este recunoscător pentru sprijinul SUA în război. La discuție a luat parte și vicepreședintele JD Vance.
Locuitorii satului Kopanki de lângă un mare zăcământ de litiu, Polohiv, spun că ar saluta un acord de pace în Ucraina și șansa unor investiții americane și locuri de muncă, dar unii sunt îngrijorați că extragerea litiului poate cauza mari daune mediului și sănătății.
280 de profesori și personalul administrativ din patru universități moldovene (Universitatea de Stat, Universitatea Tehnică, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Academia de Studii Economice) fac cursuri gratuite de engleză, oferite de Ministerul Educației, ca să poată preda studenților străini.
Gheorghe Rotaru și Haralampie Bodiștean din comuna Cania, raionul Cantemir, sunt printre puținii bărbați poștași care au mai rămas în R. Moldova. Până a se angaja la poștă, unul a fost veterinar, iar altul – polițist. Fiecare deservește câte un sat și are un salariu de 2-3 mii de lei pe lună.
În timp ce Ucraina a căzut de acord să ofere SUA acces la resursele sale naturale în schimbul unui sprijin de securitate, jurnaliștii Europei Libere, redacția ucraineană, au întrebat trecători la Odesa și Kropivnițki, oraș dintr-o zonă bogată în minerale, ce cred despre o asemenea înțelegere.
De aproape 3 ani, pentru Natalia Meleca din orașul ucrainean Nikolaev, R. Moldova a devenit o a doua casă. În aprilie 2022, a fugit de război, împreună cu familia. S-a oprit la Orhei, de unde e originar soțul ei, iar două luni mai târziu, s-a angajat ca asistentă medicală la spitalul raional.
Gimnaziul „Taras Șevcenko” din Chișinău, unde învață cei mai mulți copii refugiați din Ucraina, a beneficiat de fonduri guvernamentale și de la parteneri externi pentru reparație, echipamente și programe educaționale.
La 3 ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina, artista Valeria Duca a inaugurat, la Muzeul Național de Artă din Chișinău, o expoziție de picturi care arată drama refugiaților ucraineni veniți în R. Moldova în februarie 2022.
Serviciul ucrainean al RFE/RL a vorbit cu oameni din întreaga Ucraină despre speranțele lor pentru victorie după trei ani de la invazia Moscovei asupra țării lor. Deși nu și-au pierdut încrederea, unii au spus că la începutul conflictului oamenii erau mai optimiști că Ucraina va câștiga războiul.
Încarcă mai mult