Cozi la Rezina, unde au fost deschise trei secții de votare pentru locuitorii regiunii transnistrene. Majoritatea au venit din Râbnița, traversând podul peste Nistru. Poliția verifica fiecare mașină și s-a format ambuteiaj. La prânz și seara, traficul chiar a fost suspendat din cauza unor alerte.
Duminică, 3 noiembrie, moldovenii participă la turul doi al alegerilor prezidențiale. În total, sunt deschise 2.218 secții, atât în țară, cât și în străinătate, fiind așteptați la urne în jur de 3,3 milioane de cetățeni cu drept de vot.
Locuitorii din cinci sate votează în secții organizate în casele unor săteni. Două dintre ele sunt în raionul Ungheni, Novaia Nicolaevca și Elizavetovca, unde de mai bine de 40 de ani nu există nicio clădire publică. Proprietarii au făcut din zori focul în sobă și au așteptat alegătorii.
Cei doi candidați la președinție au votat în prima jumătate a zilei, la Chișinău. Candidata PAS, președinta Maia Sandu a spus că a votat „cu Moldova”, iar candidatul PSRM, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo – că-și dorește ca Moldova să aibă „relații armonioase și cu Estul, și cu Vestul”.
Andrei Răilean din Cotiujenii Mari, Șoldănești, paște oile de aproape 30 de ani și este printre puținii ciobani rămași în R. Moldova. Și tatăl, și bunicul său au fost ciobani, doar că pe vremuri aveau turme de trei ori mai mari. Numărul de oi și capre au scăzut cu 35% în ultimii 6 ani.
Pe 20 octombrie, când a avut loc referendumul și primul tur al prezidențialelor, majoritatea alegătorilor satului Crăciun, Cantemir, nu s-au prezentat la secția de votare din localitate. „Au votat toți care au fost în sat. Ceilalți sunt peste hotare” au spus Europei Libere vârstnicii rămași în sat.
Aproximativ 100 de oameni au murit din cauza inundațiilor catastrofale din Spania. Autoritățile nu pot face un bilanț exact al celor dispăruți. Nu sunt informații că ar fi fost afectați moldoveni. Amploarea pagubelor e greu de estimat. Guvernul spaniol a declarat trei zile de doliu național.
Din octombrie, Primăria Orhei le compensează orășenilor jumătate din tariful pentru primii 6 metri cubi de apă consumați. Deși diferența e acoperită din buget, primara Tatiana Cociu spune că e meritul „primarului de onoare” Ilan Șor, iar unii localnici îi sunt recunoscători oligarhului fugar.
Alegătorii americani merg la urne pe 5 noiembrie cu gândul mai degrabă la problemele din viața de zi cu zi. Însă alegerea lor, între democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump, poate avea un efect major și la mii de kilometri distanță, în Europa de Est.
Candidații prezidențiali, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, și-au organizat o dezbatere electorală fără moderator, în care și-au adresat întrebări direct, fără jurnaliști.
Lacul Ohrid este unul dintre cele mai vechi lacuri din Europa și este protejat de UNESCO datorită rezervei sale bogate de specii unice – dar acest lucru este acum în pericol.
Ucraina evacuează ultimii locuitori din Kurahove, regiunea Donețk. Localitatea a ajuns parte a liniei frontului, în ultimele săptămâni, după înaintarea forțelor rusești. Jurnalistul Boris Sacealko a călătorit cu un polițist care, în timp ce evacua o localnică, conducea mașina cu 150 km/oră.
Încarcă mai mult