Pe 7 aprilie, regimul de la Tiraspol l-a eliberat, după doi ani și jumătate de detenție, pe Adrian Glijin, răpit de structurile de forță din Transnistria în octombrie 2020. În aceeași zi, Chișinăul l-a eliberat pe Andrei Samonii, din regiunea separatistă, condamnat în 2021 pentru fapte de tortură.
Regiunea separatistă transnistreană rămâne un teritoriu unde drepturile omului se încalcă, iar organizațiile neguvernamentale din dreapta Nistrului și cele internaționale nu au acces pentru a monitoriza situația de acolo, spune Ion Manole, directorul Asociației „Promo-LEX”.
Autoritățile de la Chișinău nu dețin informații despre organizarea unui presupus atentat asupra liderului de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, dar observă în ultimele săptămâni o intensificare a ceea ce numesc un „război informațional” care vizează și regiunea transnistreană.
Legea anti-separatism, încălcarea drepturilor omului și problemele fermierilor din raionul Dubăsari au fost temele discutate la prima întrevedere din acest an a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.
Încarcă mai mult