Mai mult de jumătate din produsele vândute de regiunea transnistreană în primele 10 luni ale anului curent au ajuns pe malul drept al Nistrului, arată date proaspete ale autorităților de la Tiraspol. Cota a crescut în ultimii ani, dar experții ezită să spună dacă tendința se poate menține.
Miliția transnistreană continuă investigațiile în dosarul asasinării politicianului și activistului civic Oleg Horjan, însă nu a făcut progrese în ultimele patru luni, spune așa-zisul ministru de Interne a regiunii transnistrene, Vitalie Neagu.
Ucraina nu a sugerat niciodată Republicii Moldova un plan de soluționare rapidă a conflictului transnistrean după invazia Rusiei în Ucraina, a dat asigurări președintele Parlamentului, Igor Grosu, liderul partidului de guvernământ PAS într-un interviu la Europa Liberă.
Liderul autoproclamatei republici moldovenești nistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că „operațiunea de menținere a păcii a Rusiei în Transnistria este un factor de stabilitate”.
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, afirmă că omorul activistului civic și politicianului de opoziție transnistrean Oleg Horjan „nu are subtext politic”, ci este un caz de „banditism și jaf”.
Agenția Servicii Publice (ASP) va putea „înscrie provizoriu” persoanele juridice și întreprinzătorii individuali din regiunea transnistreană, potrivit unui proiect care urmează să fie examinat la ședința Guvernului din 14 august.
Companiile din stânga Nistrului sunt obligate, începând cu 10 august, să achite taxe vamale la importul și exportul mărfurilor. Tiraspolul a calificat această decizie a Chișinăului drept „o lovitură aplicată în mod intenționat procesului de negocieri și intereselor întreprinderilor din regiune”.
Fermierii din raionul Dubăsari, cu terenuri agricole amplasate după traseul Tiraspol-Camenca, continuă să întâmpine dificultăți cauzate de regimul de la Tiraspol, constată Biroul politici de reintegrare în urma unor evaluări făcute pe teren.
Încarcă mai mult