Oxana Lopușneak, soția lui Victor Pleșcanov, activistul transnistrean condamnat de un tribunal ilegal de la Tiraspol la trei ani și două luni de închisoare, după ce a criticat agresiunea rusă în Ucraina, a povestit într-un interviu pentru Europa Liberă despre starea actuală a soțului său.
Locuitorii regiunii transnistrene nu știu cum vor face față iernii care vine: în școli elevii stau îmbrăcați la ore, caloriferele din apartamente sunt reci, iar apa caldă se dă la robinet conform unui program.
Chișinăul și Tiraspolul trebuie să renunțe la ultimatumuri și avertismente, să se așeze la masa de negocieri și să facă o adresare către Kremlin și Gazprom pentru a soluționa problema deficitului de gaze. Este opinia lui Vladimir Iastrebceak, fost negociator-șef transnistrean, în anii 2008 și 2012.
Cu o industrie și un sistem de încălzire puternic dependente de gaze, regiunea separatistă transnistreană are o singură soluție, să raționalizeze consumul, după ce concernul rus Gazprom a decis să livreze Republicii Moldova în noiembrie doar 51% din volumul de gaze contractat.
În regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență în economie până la 1 decembrie, din cauza crizei energetice. Regimul de la Tiraspol acuză Moldovagaz că nu-i livrează cantitățile necesare de gaze naturale, potrivit presei din regiune.
Republica Moldova se află într-un moment dramatic al existenței sale, ca stat independent și democratic, moment comparabil ca pericol cu războiul din Transnistria din 1992.
Care este jocul gazelor făcut de Kremlin în Republica Moldova, cum răspunde guvernul de la Chișinău și care este rolul regiunii transnistrene?
Tiraspolul nu a acceptat propunerea Chișinăului ca autoritățile de pe cele două maluri ale Nistrului să-și coordoneze acțiunile pentru a raționaliza consumul de energie.
„Dacă vreți energie electrică în continuare, găsiți-ne și furnizați-ne gaze naturale”, ar fi în interpretarea lui Alexandru Flenchea mesajul transmis Chișinăului prin deciziile din 20 și 21 octombrie ale autorităților de la Tiraspol.
Noțiunea „drepturile omului” este incompatibilă cu regiunea separatistă transnistreană. „Nu putem vorbi despre drepturile omului în teritorii cu regimuri ilegale”, declară Ion Manole, director executiv al Asociației Promo-LEX, într-un interviu la Radio Europa Liberă.
Încarcă mai mult