Un atac cu rachete rusești asupra unei clădiri cunoscute sub numele de „Castelul lui Harry Potter” din orașul-port ucrainean Odesa a ucis cel puțin cinci persoane pe 29 aprilie.
Aproximativ 30 de bărbați ucraineni au murit încercând să treacă ilegal granițele țării ca să nu meargă la războiul declanșat prin invazia rusească din 2022.
Forțele rusești au intensificat loviturile asupra orașului Harkov, al doilea centru urban din Ucraina. Orașul este afectat de mult timp de pene de curent, iar un atac aerian recent i-a doborât turnul de televiziune.
Un traficant de droguri ucrainean spune că ar prefera să fie în armată decât în închisoare - și ar putea avea ocazia, dacă se va adopta o lege care să permită recrutarea condamnaților pentru războiul cu Rusia.
Ucrainenii au salutat vestea că în Statele Unite Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege de ajutor mult amânat, esențial pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.
Autoritățile Ucrainei au spus vineri că armata a doborât în premieră de la începerea războiului în 2022 un bombardier strategic rusesc de tip Tu-22M3.
Au mai rămas 100 de zile până la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris, ținute în iulie-august. Una din întrebările pe care și le pun organizatorii și participanții este dacă Rusia, pedepsită pentru invazia din Ucraina, va fi prezentă în vreun fel sau nu.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un nou apel la aliații occidentali să trimită sisteme de apărare antiaeriană, după ce un atac rusesc a omorât cel puțin 10 oameni la Cernihiv, în nordul țării.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a îndemnat luni aliații țării sale să facă „pași îndrăzneți” pentru a-i furniza sisteme antiaeriene, insistând că astfel vor fi apărate și țări vecine.
Președintele rus, Vladimir Putin, susține că loviturile asupra instalațiilor energetice ucrainene urmează obiectivul stabilit de Kremlin de a „demilitariza” Ucraina. Oficiali de la Kiev spun că livrările de rachete antiaeriene au încetinit.
Rada Supremă de la Kiev a aprobat proiectul de lege privind mobilizarea, în a doua și ultima lectură. Legea a fost aprobată cu 283 de voturi, față de cele 226 minim necesare.
Prima „școală buncăr”, construită la 6 metri sub pământ pentru a-i proteja pe copii de bombardamentele rusești, este acum pregătită să primească elevi în cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Școala are 20 de săli și poate găzdui până la 900 de copii.
Încarcă mai mult