Autoritățile din sănătate își propun să reducă, până în anul 2030, cu 30% mortalitatea cauzată de bolile netransmisibile, în condițiile în care aproape 90 la sută din decesele înregistrate anual în R. Moldova sunt provocate de aceste maladii.
Aproape o mie de persoane au contractat infecții în instituțiile medicale în 2021, arată cele mai recente date oficiale. Specialiștii spun că numărul real al infectărilor ar putea fi mai mare, deoarece nu toate cazurile sunt raportate. Cei mai afectați pacienți sunt lăuzele și nou-născuții.
Fiecare a patra persoană din R. Moldova susține că procură medicamente și consumabile suplimentar pentru tratament atunci când se află în spital, chiar dacă polița de asigurare medicală ar trebui să acopere toate costurile.
Majoritatea parlamentară PAS a aprobat joi, 29 decembrie, în lectură finală, proiectul de lege care prevede trecerea spitalelor raionale din gestiunea autorităților publice locale în subordinea Ministerului Sănătății.
Începând cu ianuarie 2020, în R. Moldova au fost realizate 20 de transplanturi de organe, în timp ce pe lista de așteptare se află 80 de persoane. Numărul mic de transplanturi a fost cauzat de pandemia Covid-19, dar și de refuzurile rudelor potențialilor donatori, spun specialiștii.
Fiecare a treia persoană din R. Moldova suferă de cel puțin o boală cronică. Printre cele mai răspândite maladii sunt cele ale aparatului circulator, cu o frecvență mai mare la sate și mai ales în rândul femeilor, arată studiul „Accesul populației la serviciile de sănătate 2022”.
Proiectul de lege propus de deputații PAS prevedea, în varianta inițială, trecerea în subordinea Ministerului Sănătății doar a spitalelor raionale, în timp ce în avizul Direcției juridice și în raportul comisiei de profil din parlament a apărut și sintagma „spitale municipale”.
Anul trecut, 14 femei însărcinate și lăuze au murit fie în spital, fie acasă - o cifră în creștere față de anii 2020 și 2019, când au decedat câte cinci mame. 10 din 14 cazuri au fost cauzate de virusul Sars-Cov-2, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică prezentate Europei Libere.
Administrațiile publice locale vor păstra în proprietate clădirile spitalelor raionale și terenurile pe care sunt construite acestea, iar Ministerul Sănătății va fi gestionarul instituțiilor medicale.
Încarcă mai mult