Jurnalistul Dumitru Ciubaşenco, candidat din partea formațiunii conduse de Renato Usatâi, promite se edifice „cea de-a patra republică moldovenească”.
Vârstă: 53 de ani
Funcţii deţinute: ziarist la agenţiile oficiale de ştiri din perioada sovietică ATEM/ TASS şi APN (mai târziu RIA Novosti); fondator şi redactor-şef la ziarul „Republica” (1990-1994), organ al Partidului Social-Democrat condus de Oazu Nantoi; unul din fondatorii agenţiei Infotag (1992-1997); fondator şi redactor-şef la ziarele „Moldavskie vedomosti” (1995-2009) şi „Panorama” (2009-prezent). A lucrat câţiva ani şi pentru agenţia Reuters.
Cinstit, principial, inteligent, oportunist, traseist, pro-rus, anti-european. Acestea sunt etichetele cu care operează presa atunci când îl prezintă pe candidatul la postul de președinte din partea formaţiunii lui Renato Usatâi.
La sfârşitul anilor 1990 – începutul anilor 2000, Dumitru Ciubaşenco era considerat unul dintre cei mai apreciaţi ziarişti de limba rusă. În anii 1999, 2002 şi 2003 a figurat în topul zece jurnalişti ai anului, premii decernate de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei, iar în 2004 s-a numărat printre cei mai populari gazetari din deceniul 1994-2004, stabiliţi în urma unei cercetări sociologice.
A terminat Facultatea de Jurnalism la Universitatea de Stat din Moscova. După care a lucrat la agențiile de ştiri oficiale.
Din 1990 a fondat şi a condus mai multe instituţii media de la Chişinău. În perioada guvernării comuniste, a fost unul dintre adversarii cei mai necruţători ai regimului Voronin. Totodată era extrem de critic la adresa liderului PPCD, Iurie Roşa, despre care spunea că este o formaţiune dăunătoare. Treptat, Ciubaşenco a început să dea semne de îngăduinţă faţă de unii politicieni. La început a fost o colaborare cu Partidul Popular Republican, condus de Nicolae Andronic. În luna mai 2008, procuratura a inițiat o investigaţie la ziarul condus de Ciubaşenco, bănuind că ar fi încasat de la Cariera de pietriş şi granit din Soroca sume prea mari pentru publicitate.
La această întreprindere era acţionar fostul prim-vicepremier şi ex-vicepreşedinte al parlamentului Nicolae Andronic, parte a presei a scris că Andronic controla, de fapt, Cariera de pietriş şi granit din Soroca.
Formaţiunea lui Renato Usatâi care l-a înaintat la funcţia de preşedinte pe Dumitru Ciubaşenco are la bază partidul lui Nicolae Andronic. În aprilie 2014, când Usatâi devine lider de partid, s-a vehiculat că el ar fi „cumpărat” partidul de la Andronic.
Aventurile politice
În iulie 2009 Ciubaşenco participat la alegerile parlamentare anticipate pe lista PLDM (poziţia a 25-a) fără să fie membru de partid. „PLDM are o echipă competentă, cu poziție moderată şi poziţia partidului îmi este apropiată”, declara jurnalistul atunci.
La sfârşitul anului 2009, Dumitru Ciubaşenco s-a numărat printre jurnaliştii decoraţi cu Ordinul Republicii „pentru dezvoltarea democrației” de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Peste un an, el a renunţat la înalta distincţie invocând motivul că nu vrea să poate acelaşi ordin cu preşedintele georgian Mihail Saakaşvili pe care l-a acuzat de „politică anti-rusă şi a declanşat războiul din Abhazia şi Osetia de Sud”.
În ianuarie 2010, Dumitru Ciubaşenco a lansat pe piaţă ziarul „Panorama”. De atunci devine eurosceptic, a povestit el, iar odată cu revenirea fostului şef al securităţii, Valeriu Pasat de la Moscova şi lansarea lui în politică, directorul de la „Panorama” contribuie la ameliorarea imaginii acestuia. Pasat a inițiat campanie de „renaştere spirituală ortodoxă”, la început sprijinită de mitropolitul Chişinăului Vladimir. Etichetat de unele instituţii de presă drep „om al Moscovei”, fostul şef al securităţii a propus organizarea unui referendum privind introducere în şcoală a obiectului Bazele ortodoxiei. Mai mulţi observatori au tălmăcit obiectivul anunţat de Pasat drept o mişcare tactică gândită să preia un număr garantat de simpatizanţi, pornind de la calculul că biserica se bucura de cea mai mare credibilitate în rândul cetăţenilor Republicii Moldova. La început Pasat ţintea fotoliul prezidenţial, ulterior a preluat Partidul Umanist şi a participat la alegerile parlamentare din noiembrie 2010. Dumitru Ciubaşenco, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, a ocupat poziţia a cincea în lista candidaţilor.
Specialiştii în PR ai lui Pasat au pedalat pe mesajul religios, fără să le pese că erau la limita instigării la ură religioasă şi intoleranță, cu slogane anti-europene, dar pro-ruse şi pro-Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
În campania de promovare a referendumului, nu doar Dumitru Ciubaşenco a lucrat în echipa lui Pasat, dar şi soţia sa, Svetlana, administratoarea unei firme de publicitate care a împânzit localităţile Republicii Moldova cu panouri cu caracter evlavios, a scris ziarul „Timpul”.
Ce se întâmplă cu Ciubaşenco, jurnalistul care era model pentru mulţi colegi, se întrebau ziariştii de la aceeaşi publicaţie. În replică Ciubaşenco, în apariţiile sale publice, făcea jonglerie tot mai puţin elegantă cu clişee anti-americane şi anti-occidentale.
„Integrarea europeană este o prostie”
„Încă în 2010 am început să scriu că integrarea europeană este o prostie. Argumentarea mea era strict lingvistică. Am înţeles că ceea ce vorbesc politicienii şi ceea ce fac nu corespund acestui termen”, a povestit Ciubaşenco peste şase ani la emisiunea „ПриЛюдно” de la Accent TV, cu puţin timp înainte de a fi desemnat candidat la fotoliul prezidenţial.
În acel interviu, Ciubaşenco a spus că nu regretă colaborarea cu partidul pro-european a lui Vlad Filat. „Am acceptat pentru că toţi eram sătui de regimul Voronin”, a precizat el. Cât despre iniţiativa lui Valeriu Plasat a spus că a sprijinit-o pentru că a considerat-o idee bună.
„Din păcate, în ultimul timp, Ciubaşenco încearcă să îmbrăţişeze o carieră politică, dând dovadă de inconsecvențele caracteristice gânditorului care de la înălțimea teoriei coboară în mâzga acţiunii practice”, scria în 2011 analistul Corneliu Ciurea într-un articol publicat pe site-ul Institutului Viitorul.
În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014, ziarul „Panorama” condus de Dumitru Ciubaşenco a apărut în ediţii speciale dedicate în totalitate promovării partidului condus de Renato Usatâi.
După ce s-a înscris în cursa prezidenţială, Ciubaşenco a declarat că pleacă deficitiv din presă. „Am schimbat profesia. Drum de întoarcere nu există”, a precizat el.
„A patra republică”
Candidatul la fotoliul prezidenţial Dumitru Ciubaşenco este de părere că în actuala conjunctură politică preşedintele ţării nu ar fi în stare să producă schimbările aşteptate de cetăţeni. El fie va fi nevoit să meargă la confruntare cu cei care „au capturat statul”, fără rezultat însă, fie va trebui să se conformeze politicii celor deţin frâiele în ţară. Soluţia văzută de Ciubaşenco este declanşarea alegerilor anticipate şi schimbarea clasei politice, anunţând drept obiectiv „eliberarea statului de sub regimul Plahotniuc”. Dumitru Ciubaşenco a promis că primul decret pe care-l va semna va cel privind dizolvarea parlamentului. Argumentarea juridică a fost puţin convingătoare pentru jurnaliştii care l-au intervievat.
După acest pas trebuie să urmeze reforma constituțională, iar proiectul noii constituţii să fie adoptat prin referendum şi să ţină cont şi de opiniile populaţiei din Găgăuzia şi Transnistria, a scris portalul NewsMaker.md despre planurile ziaristului transformat iremediabil în politician.
Abia după asta să fie edificată „a patra Republică Moldovenească”, după Republica Democratică Moldovenească 1917-1918, republica din perioada sovietică şi Republica Moldova de după destrămarea URSS.
Ideea referendumului în chestiunea unei noi constituţii comune cu malul stâng al Nistrului pare desprinsă din retorica liderului comunist, Vladimir Voronin, din 2003, înainte de respingerea Planului Kozak, constată mai mulţi politologi.
Dumitru Ciubaşenco se declară convins că Acordul de Asociere semnat cu UE este în detrimentul Republicii Moldova, documentul nu poate fi denunţat, procedura e prea complicată, după părerea sa, „dar să-l sabotezi se poate, exact ce face acum puterea”.
Banii şi politicienii pro-ruşi
Renato Usatâi a spus despre Ciubaşenco că „este omul care nu se va vinde niciodată şi nu va deveni marionetă în mâinile regimului oligarhic de la putere”. Fapt pus la îndoială de unii sceptici, care au ţinut să îi amintească despre afecţiunile sale politice oscilante. De asemenea, nu mai puţine semne de întrebare trezesc donaţiile pe care le face Usatâi atunci când colindă satele împreună cu candidatul din partea partidului său la preşedinţie. Formaţiunea condusă de Renato Usatâi a fost exclusă din cursa electorală în noiembrie 2014 pentru că ar fi utilizat în campanie fonduri din Federaţia Rusă, lucru interzis de lege.
Usatâi a contestat în justiţie excluderea formaţiunii sale din cursa electorală, dar nu şi-a convins adversarii că este un politician imaculat.
Dumitru Ciubaşenco a declarat că deţine o casă şi un apartament în Chişinău, un garaj, două loturi de teren şi o maşină. Dintre firmele pe care le-a fondat doar cea care administrează ziarul „Panorama” declară că este activă.
Are sloganul: Dumitru Ciubaşenco - preşedintele poporului