Linkuri accesibilitate

Leonid Litra

Cel puțin o dată în fiecare doi ani, mă gândesc la Parteneriatul Estic (PaE) și încerc să-l evaluez. Din Praga anului 2009 pînă la Riga de astăzi mi-am schimbat opinia de mai multe ori. Însă ceea ce am realizat este că Parteneriatul Estic poate suferi schimbări importante doar sub influența unor crize puternice. Această inițiativă s-a născut după războiul dintre Rusia și Georgia și se reformează în timpul războiului dintre Rusia și Ucraina. Mi-aș dori să văd alți factori care influențează schimbarea Parteneriatului Estic, cum ar fi implementarea reformelor. Dar pînă atunci, după cum vedem, Parteneriatul nu riscă să se schimbe în bine din cauza performanțelor statelor din PaE.

Ceea ce m-a surprins la summitul de la Riga, poate mai mult decît la altele care au avut loc anterior, este asimetria așteptărilor. O prăpastie de conștiință între PaE și UE. Furi un miliard, îi absolvesti de pedeapsă pe cei care au facilitat atacurile raider, tolerezi corupția și mergi la Riga să ceri perspectivă de aderare în declarație. Pentru UE însă, în coditiile de astăzi, continuarea logică a semnării Acordului de Asociere nu este oferirea perspectivei de aderare, ci implementarea Acordului de Asociere. Clasa politică din Moldova a avut încă acum un an o șansa mare pentru a depune cererea de aderare în 2015 - proces susținut neoficial chiar de Germania - în cazul în care rămânea consecventă în acțiunile sale și își îndeplinea promisiunile. Acest moment a fost pierdut și vor trece cîțiva ani pînă se va putea reveni la o discuție serioasă pe marginea extinderii la est.

Acum însă accentul va fi pus pe implementarea Acordului de Asociere, dar și pe fortificarea instituțiilor. Mecanismul UE de a încuraja reformele în statele Partenriatul Estic a fost bazat pe principiul „more for more” (mai mult pentru mai mult) - adică mai mulți bani și sprijin pentru mai multe reforme. Acum însă în Bruxelles se coace o nouă strategie care va fi un fel de „back to basics” (înapoi la elementele de bază) - ceea ce înseamnă că accentul va fi pus pe elementele principale de care este nevoie pentru a face reforme și în primul rînd este vorba despre instituții. Mișcarea de la „more of more” la „back to basics” demonstrează că UE nu crede în capacitatea instituțiilor de a implementa reforme și atît timp cît aceste insitutii nu vor fi consolidate, integre și independente, atît timp reformele adevărate nu vor avea loc.

Tranziția Moldovei de la statutul de „istorie de succes” la pur și simplu „istorie” în cadrul Partneriatul Estic este o demonstrație exemplară a faptului că nu există o ireversibilitate a procesului de integrare europeană. Pe lîngă eșecul clasei politice de a-și onora obligațiile luate voluntar față de UE, dar și grație nedorinței reale de a combate corupția, există și o parte a vinei de care Bruxelles-ul se face responsabil. Supra-aprecierea „istoriei de succes” și indulgența Uniunii Europene față de regresul în multe domenii au oferit posibilitatea clasei politice de a se crede invincibilă și ne neînlocuit. De a crede că UE îi va sprijini în orice circumstanțe, iar ei vor continua să șantajeze că iată, dacă UE nu sprijină „pro-europenii”, atunci mâna Moscovei…

Chiar dacă cu fiecare zi lucrurile devin mai proaste în Moldova, nu este totul pierdut. Chiar și într-o guvernare în care integrarea europena devine secundară, există loc pentru reforme prin întoarcerea la bază necesară pentru ca acestea să aibă loc - instituții. Rămâne doar să existe voiință politică.

Acum un an, posesorii de pașapoarte biometrice moldovenești au pășit pragul UE pentru prima dată fără a avea nevoie de viză. Ceea ce părea imposibil în 2010 a devenit realitate în 2014. Într-un an, aproape 400 mii cetățeni au benefeciat de regimul liberalizat de vize, jumătate dintre care au ieșit din țara în baza pașapoartelor biometrice noi și care nu conțineau vize. În total, aproape 12% din populație și-au văzut rudele, au văzut Colisseumul, s-au primblat pe Champs Elysees sau pur și simplu au zburat pentru prima data cu avionul.

Posibilitatea de a călători fără vize în UE a fost întimpinată cu mai mult entuziasm de clasa politică decît de oamenii simpli. Cei din urmă au rămas adesea reci la liberalizarea regimului de vize pe motiv că oricum n-au bani să călătorească. Vestea proastă este că de acum în colo vor călători și mai puțin, pentru că în ultimul an cetățenii Moldovei au devenit și mai săraci. Unii vor continua să mai călătorească, însă mulți dintre ei vor călători doar într-o singură direcție.

Clasa politică, mai ales cea de la guvernare a fost fericită de liberalizarea vizelor. Este una din promisiunile care a fost îndeplinită de guvernare sută la sută, poate chiar unica. De asta, putea fi folosită în campania electorală, ceea ce de fapt s-a întîmplat. Toți erau interesați de liberalizarea regimului de vize. Cetățenii pentru că-și doreau libertatea de a călători liber în UE; guvernul pentru că trebuia să-și demonstreze eficiența; și UE pentru că dorea să arate că integrarea europeană este un lucru practic pe care îl poate simți fiecare cetățean.

Multe lucruri au fost făcute sub paravanul liberalizării regimului de vize, unele dintre ele pentru prima dată. A fost pus pe roate un sistem modern și sigur în eliberarea pasaportelor, inclusiv a actelor de stare civilă. A fost introdus sistemul de management integrat al frontierii, iar cadrul legal al migrației a fost ajustat la standarte europene. A fost modernizat sistemul de protecție a datelor cu caracter personal. A fost adoptată legea anti-discriminare (șanselor egale) și a fost format Consiliul Național de Integritate. Multe din tema pe acasă a Moldovei nu se puteau întîmpla fără Planul de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. Deși criteriile din acel plan de acțiuni au fost formal îndeplinite, impactul acestora, mai ales asupra domeniului de combatere a corupției a fost unul minim.

Într-un final, după îndeplinirea criteriilor impuse de UE, decizia de liberalizare a fost una politică, chiar dacă s-a bazat pe recomandarea tehnică a Comisiei Europene de a liberaliza regimul de vize. Dar sistemul nu a funcționat. Miliarde de dolari au fost spălate prin sistemul bancar al Moldovei. Miliarde de lei au fost furați cu acordul tacit sau implicarea unor persoane cu fucnții de decizie. Mii de corupți se simt în largul lor și deschid birourile puterii cu piciorul.

Cu regret, asta înseamnă că regimul fără vize a fost oferit prea repede. Deși începînd cu a două jumătate a 2013 am pledat pentru liberalizarea regimului de vize, adevarul este că UE putea aștepta încă jumate de an. Amînarea regimului liberalizat de vize pentru cetățenii Moldovei cu jumătate de an schimba foarte puțin sau poate chiar nimic. Însă pentru Moldova jumătate de an ar fi putut înseamnă enrom pentru terminarea reformelor în domeniul combaterii corupției.

XS
SM
MD
LG