Linkuri accesibilitate

Leonid Litra

Sorry! No content for 10 mai. See content from before

marți 28 aprilie 2015

Calendar
aprilie 2015
Lun Mar Mie Joi Vin Sâm Dum
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Acum un an, posesorii de pașapoarte biometrice moldovenești au pășit pragul UE pentru prima dată fără a avea nevoie de viză. Ceea ce părea imposibil în 2010 a devenit realitate în 2014. Într-un an, aproape 400 mii cetățeni au benefeciat de regimul liberalizat de vize, jumătate dintre care au ieșit din țara în baza pașapoartelor biometrice noi și care nu conțineau vize. În total, aproape 12% din populație și-au văzut rudele, au văzut Colisseumul, s-au primblat pe Champs Elysees sau pur și simplu au zburat pentru prima data cu avionul.

Posibilitatea de a călători fără vize în UE a fost întimpinată cu mai mult entuziasm de clasa politică decît de oamenii simpli. Cei din urmă au rămas adesea reci la liberalizarea regimului de vize pe motiv că oricum n-au bani să călătorească. Vestea proastă este că de acum în colo vor călători și mai puțin, pentru că în ultimul an cetățenii Moldovei au devenit și mai săraci. Unii vor continua să mai călătorească, însă mulți dintre ei vor călători doar într-o singură direcție.

Clasa politică, mai ales cea de la guvernare a fost fericită de liberalizarea vizelor. Este una din promisiunile care a fost îndeplinită de guvernare sută la sută, poate chiar unica. De asta, putea fi folosită în campania electorală, ceea ce de fapt s-a întîmplat. Toți erau interesați de liberalizarea regimului de vize. Cetățenii pentru că-și doreau libertatea de a călători liber în UE; guvernul pentru că trebuia să-și demonstreze eficiența; și UE pentru că dorea să arate că integrarea europeană este un lucru practic pe care îl poate simți fiecare cetățean.

Multe lucruri au fost făcute sub paravanul liberalizării regimului de vize, unele dintre ele pentru prima dată. A fost pus pe roate un sistem modern și sigur în eliberarea pasaportelor, inclusiv a actelor de stare civilă. A fost introdus sistemul de management integrat al frontierii, iar cadrul legal al migrației a fost ajustat la standarte europene. A fost modernizat sistemul de protecție a datelor cu caracter personal. A fost adoptată legea anti-discriminare (șanselor egale) și a fost format Consiliul Național de Integritate. Multe din tema pe acasă a Moldovei nu se puteau întîmpla fără Planul de Acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. Deși criteriile din acel plan de acțiuni au fost formal îndeplinite, impactul acestora, mai ales asupra domeniului de combatere a corupției a fost unul minim.

Într-un final, după îndeplinirea criteriilor impuse de UE, decizia de liberalizare a fost una politică, chiar dacă s-a bazat pe recomandarea tehnică a Comisiei Europene de a liberaliza regimul de vize. Dar sistemul nu a funcționat. Miliarde de dolari au fost spălate prin sistemul bancar al Moldovei. Miliarde de lei au fost furați cu acordul tacit sau implicarea unor persoane cu fucnții de decizie. Mii de corupți se simt în largul lor și deschid birourile puterii cu piciorul.

Cu regret, asta înseamnă că regimul fără vize a fost oferit prea repede. Deși începînd cu a două jumătate a 2013 am pledat pentru liberalizarea regimului de vize, adevarul este că UE putea aștepta încă jumate de an. Amînarea regimului liberalizat de vize pentru cetățenii Moldovei cu jumătate de an schimba foarte puțin sau poate chiar nimic. Însă pentru Moldova jumătate de an ar fi putut înseamnă enrom pentru terminarea reformelor în domeniul combaterii corupției.

XS
SM
MD
LG