Membrii şi simpatizanţii PCRM s-au adunat la Chişinău pentru a cere demisia guvernului şi reorientarea cursului ţării spre Est. Potrivit organizatorilor, în PMAN s-au adunat 30 de mii de oameni. Poliţia spune că numărul ar fi de două ori mai mic.
Valentina Ursu în dialog cu Vasile Bumacov.
În timp ce UE încurajează deschidere și democratie, Rusia - sustine un editorial din NYT - crează dependență economică și amenință, cerînd fostelor republici să se alăture Uniunii Vamale.
La Bruxelles se crede că e o tentativă de umilire din partea Ucrainei, supusă presiunii Moscovei.
Gheorghe Cojocaru: „şi Ucraina, şi R. Moldova trebuie să conştientizeze că mişcarea pe acest drum,trebuie să se desfăşoare în ambele sensuri şi după aceleaşi reguli.”
Eliberarea fostului premier ucrainean a fost condiţia Bruxelles-ului pusă Kievului pentru semnarea pe 28 noiembrie, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de asociere cu UE şi a Acordului privind crearea zonei de comerţ liber.
Şi de ce creează atâtea tensiuni între ţările Parteneriatului Estic şi Rusia, respectiv, între Rusia şi Bruxelles?
Bohdan Ovcharuk: „Indiferent de viitorul acordului de asociere cu Ucraina, UE trebuie s-o împingă mai departe să-și respecte obligațiile internaționale.”
Natalia Gherman: „România ne-a oferit toată asistenţa, la toate etapele acestui proces important pentru Republica Moldova.”
Nicolae Negru: „la mijloc mai mulţi factori, luptă politică locală în ajunul alegerilor başcanului, o elementară lipsă de cultură politică, o lipsă de conlucrare între Adunarea Populară şi başcan, sau puterea executivă.”
Igor Boţan: „Federaţia Rusă are un plan foarte clar, de aceea asupra Ucrainei se aplică tot felul de presiuni…”
În studioul de la Chişinău al Europei Libere se află directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie şi Cornel Ciurea, director de programe la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”.
Încarcă mai mult