Linkuri accesibilitate

Vladimir Beşleagă



Trei au fost, ca să zic aşa, impulsurile sau... motivele, care m-au determinat să procedez la redactarea acestui text.

Primul. Recent s-a încheiat, la Centrul cultural Gaudeamus „Festivalul filmului american 2014 - GREAT AMERICAN DIRECTORS”, prezentat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Moldova,” Chişinău, 11-17 aprilie, Hollywood”, în cadrul căruia au fost oferite spectatorilor 16 pelicole realizate pe parcursul ultimelor decenii de celebri regizori americani. Printre aceştia Steven Spielberg cu Schindler”s List (1993), Francis Ford Coppola cu Godfather (1972), Stanley Kubrick cu The Shining (1980), Billy Wilder cu The Apartment (1960)...

Am reuşit să vizionez o parte dintre ele.

Impresia : o selecţie de zile mari.

Filmele – la fel: excelente!

Şi: comedie. Şi: dramă. Şi: aventură. Şi: horror...

Impresia de la filme - da, să vedeţi, însă, publicul!

Tineret! Tineret! Tineret!

De mult nu am mai văzut atâţia tineri adunaţi, valuri, valuri, să intre într-o sală, s-o umple, să stea ore la rând, să urmărească atent, dar foarte atent cele ce se perindă pe enormul ecran, să aibă reacţii imediate, foarte adecvate, la pista sonoră, în original, în engleză, deşi erau prezente şi subtitrele, în română... Mi-am dat seama, cu plină satisfacţie şi bucurie, că junimea noastră e bine familiarizată cu engleza şi am trăit sentimente de aleasă mândrie şi mulţumire lui Dumnezeu pentru darul nepreţuit ce mi-a făcut, ca să ajung la aceste miraculoase zile...

Apropo, prin acel fraged public, abia dacă am văzut vreo duzină de specimeni în vârstă, poate că nici atâţia nu erau, fapt care spune şi el ceva, ba chiar muuulte!

Secundo. Nu ştiu cum s-a făcut, că în momentul, în care am formulat titlul pus în capul acestui text, mi-a licărit prin faţa ochilor titlul unei cărţi semnată de un coleg mai tânăr: „Un american la Chişinău” şi m-au încercat fel de fel de reflecţii legate de aceasta. De conţinutul propriu zis al romanului respectiv, dar şi de disputa ce a avut loc în jurul lui acum ceva timp: unii au fost entuziasmaţi, alţii l-au criticat vehement...

Deci, un... american la... Chişinău!

Proză.

Roman.

Ce e cu acel... aşa zis... AMERICAN?

Ce caută dânsul la... Chişinău?

Terţio. Recent a apărut o informaţie extrem de importantă şi îmbucurătoare, şi anume: curând vice-preşedintele Statelor Unite ale Americii JOE BIDEN urmează să facă o vizită în Moldova.

Asta-i o veste!

Veste, nu: poveste!

JOE BIDEN revine la Chişinău.

Când? Într-un moment când s-au arătat nori negri din răsărit. Nori ameninţători, ce se mişcă spre noi.

Stai, omule, mi-am zis: dar am fonograma discursului rostit de JOE BIDEN la Chişinău în timpul vizitei sale din 2011. La întâlnirea cu publicul nostru în piaţa din faţa Operei.

Am găsit-o, am pornit s-o ascult, dar vocea Domniei Sale era acoperită de cea a translatoarei, şi atunci am căutat-o în internet.

Am accesat-o.

Am audiat-o.

Am fost entuziasmat.

S-au suprapus impresiile puternice lăsate de vizionarea filmelor cu cele de la vederea mulţimii de tineri, dar apogeul a fost marcat de cele declarate în faţa întregii lumi de JOE BIDEN: Statele Unite ale Americii sunt alături de Moldova în lupta ei pentru libertate şi democraţie... În ceea ce priveşte conflictul transnistrean, noi pledăm pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi nu vom permite o altă soluţie...

Acum, când acei nori negri sunt tot mai aproape de noi, JOE BIDEN revine la Chişinău, aşa precum a promis acum câţiva ani.

E omul de cuvânt!

Vă propun să revedem videoclipul şi să auzim discursul...

Mulţumesc.

17 aprilie 2014.

P.S. http://youtu.be/oEVNV3Y1TZE


Ha-ha! va exclama vreun cineva, poate chiar un coleg de breaslă: De ce – SITĂ DEASĂ, şi nu – MĂTURĂ NOUĂ?

Mă întreb şi eu: DE CE?

Ca să vedeţi, în acest an conducerea USM a decis să organizeze „ANUL LITERAR 2013” ca o uvertură la deciziile juriului desemnat pentru acordarea de premii pentru cărţile apărute anul trecut.

De ce această „uvertură”, dacă juriul munceşte în sudoarea... frunţilor, ca să mestece copioasa producţie literară a anului ce s-a... consumat?

(Apropo, o cifră simbolică: 13! Duzina lui Aghiuţă, nu ?) Zic: copioasă, pentru că, aşa cum a menţionat dl Preşedinte Arcadie Suceveanu, ne-am ales cu peste o sută de titluri, ori câte o apariţie la trei-patru zile! Dar şi pentru că, tot aşa cum a menţionat dl vice-preşedinte Teo Chiriac, la conducerea USM au sosit epistole, fie semnate, fie anonime, prin care expeditorii se arată revoltaţi de modul cum sunt repartizate gloriile... literare şi premiile ban-ale...

Bun.

Vin şi eu la această, hai să-i zic: dezbatere. Ajung cu o mică întârziere, de vreo cinci minute.

Când mai am de făcut vreo sută de paşi până la poarta Olimpului, văd îndepărtându-se de aceasta cu mare viteză şi supărare, aş zice, mai mâncând pământul, pe o colegă... blondă, care, dând cu ochii de mine, explodează revoltată: „Auzi dta?”— „Ce să aud?”— „Am editat anul trecut 12 (douăsprezece! ) cărţi şi niciuna nu a fost expusă pe stand!”

Şi s-a dus val-vârtej, nemaiaşteptând să vadă reacţia mea de... total şoc: 12 cărţi? Şi niciuna pe stand? Ce mai de-a opere scoate lumea azi!...

... Păşind în Sala cu cămin, prind o parte din discursul dlui Preşedinte, după care poetul meu drag, intransigentul critic şi admirabilul istoric literar... Andrei Ţurcanu prezintă, succint, clar şi fără umbră de părtinire imaginea de ansamblu a acestui AN LITERAR 2013... Ascult şi-mi zic: nu cumva dânsul o fi preşedinte al... juriului?

Aplec gura către urechea vecinei mele.

„Da, zice, chiar el este...”

Măi, să fie!..

Dar... să n-o lungim.

Anul acesta avem un juriu, ca să zic aşa, ales pe sprânceană: Lucia Ţurcanu, Adrian Ciubotaru, Alexandru Burlacu, Maria Şleahtiţchi, Eugen Lungu...

Măi, să fie!

Şi fiecare dintre ei vine cu o expunere, jos pălăria, a genului de carte ce i-a fost repartizat în cadrul selectei echipe. O manifestare literară la USM cum nu s-a pomenit hăăăt de muuult!

Până şi scepticului Mircea V.Ciobanu i-a plăcut, cel pe care dl preşedinte Suceveanu l-a învrednicit în auzul tuturor de o metaforă înfricoşător de... poetică: LUPUL SANITAR AL LITERATURII NOASTRE... PROVINCIALE!

Dar, iarăşi să nu o lungim.

Cu fiece cuvânt rostit de mult respectaţii membri ai juriului (când zic aşa, mă am în vedere pe mine, pentru că... am observat cum... pe parcurs... unii colegi... s-au ridicat şi, întorcând spatele prezidiului, dar şi asistenţei, au plecat... demonstrativ, simţindu-se trecuţi cu vederea la fel, ca blonda mea din stradă), dar şi impresionat foarte de concluziile formulate de dl vice-preşedinte, mi-am plecat iarăşi urechea, dar de acum la o altă colegă, cerându-i părerea aspra actualei componenţe a tribunalului literar:

- Ce zici? o să avem la vară... tărăboi mare la împărţirea...?

Răspunsul: - Nu tărăboi, ci: RĂZBOI!

Eu: „Ca-n Crimeea?”

- Mai dihai!

Dar, iarăşi, să nu o... lungim.
Că bine mai era când se distribuiau pârdalnicele premii nu atât pentru valoarea cărţilor editate, ci ţinând cont mai ales de... criterii extraliterare: cutare nu a mai avut niciodată un premiu, cutare e băiat bun şi cuminte, celălalt e din gaşca noastră, hai să-l votăm ş.a.m.d.

Ba chiar am auzit, parcă, şi o opinie destul de rezonabilă: acum să vedeţi, nu ţi-o fi chiar aşa uşor să pui mâna pe un pliculeţ, dar barem să fii no-mi-na-li-zat la...

Curat aşa!

Bravo JURIU!

Să ajungem la vară...

Să vedem cum va arăta viitoarea GALĂ A PREMIILOR. Că cele trecute au fost, ce-i drept, fastuoase, dar nu ştiu cum... cam nu ştiu... cum.

Şi acum, la finele acestor fugare impresii de la un eveniment ce s-a produs recent la USM - cu adevărat EVENIMENT! - mă întreb şi vă întreb, dragi colegi:

- DUPĂ O SITĂ NOUĂ, PE CÂND ŞI... O MĂTURĂ NOUĂ?

12 aprilie 2012

P.S. Nu am nicio îndoială că acea GALĂ A PREMIILOR, din vară, va fi una ieşită din comun: laurii vor fi împărţiţi pe merit.

P.P.S. Dar aş avea şi eu o sugestie. Cam bizară, dar... ingenioasă, şi nu fără temei. Anume: atunci când domnul preşedinte al juriului va anunţa câştigătorii, să nu uite că suprema performanţă a ANULUI LITERAR 2013 este constituirea în viaţa noastră culturală, socială şi politică a PARTIDULUI LITERAR REFORMATOR, avându-l ca lider pe mult apreciatul coleg, poetul şi, mai recent, sonetistul Ion Hadârcă.

13 aprilie 2014

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG