Parcul de autosanitare al Centrului Național de Asistență Medicală Prespitalicească a fost completat cu 24 de ambulanțe. Acestea fac parte din lotul de 168 de ambulanțe procurate de Moldova dintr-un credit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și au fost repartizate către 13 substații.
Spitalele de copii din Chișinău continuă să primească un număr mare de pacienți cu infecții respiratorii acute și gripă. Adresările au mai scăzut față de luna decembrie, însă medicii se așteaptă ca numărul acestora să crească odată ce elevii au revenit din vacanța de iarnă la începutul săptămânii.
În timp ce R. Moldova se confruntă cu un val de infecții respiratorii și gripă, oamenii găsesc cu greu antivirale în farmacii. Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, deficitul este cauzat de faptul că R. Moldova nu mai importă astfel de medicamente din Rusia și Ucraina.
Sute de asistenți medicali și paramedici din Marea Britanie continuă grevele începute în decembrie. Ei cer salarii mai mari și condiții mai bune de muncă, chiar dacă anul trecut au avut loc majorări salariale de 5%, a povestit Europei Libere Maria Tolpa, stabilită în Marea Britanie de 5 ani.
Autoritățile din sănătate își propun să reducă, până în anul 2030, cu 30% mortalitatea cauzată de bolile netransmisibile, în condițiile în care aproape 90 la sută din decesele înregistrate anual în R. Moldova sunt provocate de aceste maladii.
Aproape o mie de persoane au contractat infecții în instituțiile medicale în 2021, arată cele mai recente date oficiale. Specialiștii spun că numărul real al infectărilor ar putea fi mai mare, deoarece nu toate cazurile sunt raportate. Cei mai afectați pacienți sunt lăuzele și nou-născuții.
Fiecare a patra persoană din R. Moldova susține că procură medicamente și consumabile suplimentar pentru tratament atunci când se află în spital, chiar dacă polița de asigurare medicală ar trebui să acopere toate costurile.
Majoritatea parlamentară PAS a aprobat joi, 29 decembrie, în lectură finală, proiectul de lege care prevede trecerea spitalelor raionale din gestiunea autorităților publice locale în subordinea Ministerului Sănătății.
Începând cu ianuarie 2020, în R. Moldova au fost realizate 20 de transplanturi de organe, în timp ce pe lista de așteptare se află 80 de persoane. Numărul mic de transplanturi a fost cauzat de pandemia Covid-19, dar și de refuzurile rudelor potențialilor donatori, spun specialiștii.
Încarcă mai mult