Proiectul de lege propus de deputații PAS prevedea, în varianta inițială, trecerea în subordinea Ministerului Sănătății doar a spitalelor raionale, în timp ce în avizul Direcției juridice și în raportul comisiei de profil din parlament a apărut și sintagma „spitale municipale”.
Anul trecut, 14 femei însărcinate și lăuze au murit fie în spital, fie acasă - o cifră în creștere față de anii 2020 și 2019, când au decedat câte cinci mame. 10 din 14 cazuri au fost cauzate de virusul Sars-Cov-2, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică prezentate Europei Libere.
Administrațiile publice locale vor păstra în proprietate clădirile spitalelor raionale și terenurile pe care sunt construite acestea, iar Ministerul Sănătății va fi gestionarul instituțiilor medicale.
O mare parte dintre cetățenii din R. Moldova mănâncă nesănătos, nu fac suficientă mișcare, consumă alcool și fumează, arată datele celui mai recent studiu național privind bolile netransmisibile.
Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a avizat pozitiv miercuri, 14 decembrie, proiectul de lege care prevede trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății ar putea avea calitatea de fondator pentru spitalele raionale, care sunt subordonate acum administrațiilor publice locale.
Producătorii de medicamente vor putea majora prețurile cu cel mult 15% anual, în funcție de rata inflației din anul precedent.
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunță că, începând din 1 ianuarie 2023, contractarea serviciilor medicale de înaltă performanță se va face doar prin intermediul sistemului informațional „Raportarea și evidența serviciilor medicale” (SIRSM).
Mii de femei din întreaga lume sunt supuse zilnic violenței obstetrice sau umilirii în timpul nașterii. Platforma femeilor deputate din parlament a lansat, pe 24 noiembrie, o campanie de informare și sensibilizare cu genericul „Violența obstetrică tot este violență”.
Încarcă mai mult