În Ucraina și Fâșia Gaza, precum și alte zeci de locații din lume afectate de conflict, Crucea Roșie este una dintre puținele organizații internaționale care pot răspunde nevoilor medicale, nutriționale și logistice ale civililor amenințați de bombe și gloanțe.
Acum un an, Crucea Roșie a anunțat că se află în criză de fonduri - din lipsă de donații - și că trebuie să-și concedieze aproape 10% din personal, la nivel global. Organizația și-a închis sau și-a redus operațiunile în 26 din 250 de locații, inclusiv în Grecia, Malaezia și Mauritania.
Crucea Roșie în războiul din Ucraina
De la începutul războiului, angajații și voluntarii Crucii Roșii se află pe teren în Ucraina, la granițe, în gări și în adăposturile temporare, unde asistă ucrainenii care fug de război - cu informații sau consolare. Crucea Roșie acoperă nu doar nevoile fizice ale oamenilor din zonele de război, dar și cele psihologice.
Când barajul Nova Kakhovka a fost aruncat în aer, după toate indiciile de Rusia, echipajele Crucii Roșii au intervenit pentru a evacua locuitorii din zonă, distribuind ajutoare și echipament de purificare a apei.
În primul an de război, Crucea Roșie a reușit să ajungă la peste 11 milioane de ucraineni prin intermediul a 7.300 de voluntari. Au reușit să aducă apă potabilă la 10 milioane de oameni și au ajutat 1,5 milioane de oameni să doarmă în spații încălzite. Peste jumătate de million de ucraineni au beneficiat de sprijin medical oferit de Crucea Roșie. În decursul operațiunilor de evacuare, Crucea Roșie a evacuat 365.000 de oameni.
În doi ani de război în Ucraina, Crucea Roșie spune că au dispărut 23.000 de oameni. Organizația a ajutat peste 8.000 de familii să afle ce s-a întâmplat cu cei dragi, folosindu-se de informații centralizate de ambele părți ale conflictului.
În zonele unde infrastructura a fost distrusă și oamenii nu-și pot menține igiena în lipsa apei sau a curentului, Crucea Roșie aduce vehicule speciale echipate cu dușuri, mașini de spălat și uscătoare.
Crucea Roșie a co-fondat și centrul de recuperare pentru civilii și soldații ucraineni răniți în război.
Controversele din Rusia și Belarus - când partea politică intervine
Filiala belarusă a Crucii Roșii s-a implicat, regretabil, în transportul ilegal al copiilor ucraineni către Belarus - transferuri considerate de autoritățile ucrainene a fi deportări ilegale care constituie crime de război. Chiar directorul filialei a recunoscut acest fapt, la televizor. Activiștii din opoziția belarusă spun că ar fi vorba de peste 2.100 de copii, însă autoritățile au recunoscut prezența pe teritoriul lor a doar 1.000 de copii.
Federația Internațională a Societăților de Cruce și Semilună Roșie au deschis o anchetă pe tema integrității directorului filialei din Belarus, după aceste declarații și după ce s-a aflat că el a purtat simbolul Z al armatei ruse. În urma anchetei, filiala din Belarus a fost suspendată.
Și angajații filialei ruse par să se fi comportat nepotrivit, în timpul războiului. Potrivit unei investigații Meduza, angajații Crucii Roșii susțin deschis activitățile Kremlinului și încalcă normele organizației, activând în teritoriile ocupate din Ucraina cu fonduri de la guvernul rus.
O altă investigație internațională în baza unor documente secrete ale Kremlinului arată că guvernul rus plănuiește să înlocuiască activitatea Crucii Roșii în teritoriile ocupate din Ucraina prin finanțarea unor alte organizații similare, dar aflate sub controlul guvernului. Deși filiala rusă a fost acuzată că încalcă principiul neutralității, organizația centrală a decis să nu suspende filiala.
Crucea Roșie în Gaza
În Gaza, Crucea și Semiluna Roșie intervin în spitale, pe care le gestionează și unde au și medici. Acolo, voluntarii și angajații văd „vieți și trupuri distruse, mai ales copii”, explică un medic al organizației. Organizația a tratat peste 17.000 de cazuri de urgență de la începutul războiului.
Atunci când armata israeliană atacă spitale, Crucea Roșie pierde contactul cu echipele medicale de acolo și nu mai poate evacua bolnavii sau răniții.
Crucea și Semiluna Roșie sunt singura organizație autorizată să ofere îngrijire de urgență în Gaza, oamenii ei fiind și singurii care conduc ambulanțe. Tot ei sunt cei care evacuează bolnavii din spitalele atacate de armata israeliană.
„Sincer, mă tem”, recunoaște un paramedic al Semilunei Roșii.
În timpul asediului de 18 zile al spitalului Al-Amal din Khan Younis, condus de Semiluna Roșie, cel puțin un voluntar și-a pierdut viața. Medicii, asistenții și voluntarii au rămas blocați înăuntru cu sute de pacienți.
„Asediul pe care-l îndurăm în spital este un coșmar fără sfârșit. Chiar dacă sunt răniți și morți la ușa spitalului, suntem paralizați, nu-i putem ajuta, pentru că lunetiștii israelieni și avioanele lor trag în oricine iese din spital”, descria în februarie situația Saleem Aburas, coordonator de ajutoare al Semilunei Roșii blocat în spitalul asediat.
Salvatorii din Gaza spun că sunt țintele atacurilor israeliene împotriva zonelor dens populate, a spitalelor, convoaielor de ajutoare și ambulanțelor: peste 160 de lucrători umanitari din diferite organizații au fost uciși în Gaza doar în primele trei luni ale conflictului. Până la sfârșitul lunii aprilie, 18 angajați și patru voluntari ai Crucii și Semiluniei Roșii au fost uciși în Fâșia Gaza și Cisiordania.
„Angajații umanitari și din sănătate trebuie respectați și protejați. Este o obligație morală și legală”, a transmis Crucea Roșie odată cu anunțul celui de-al 22-lea deces.
În februarie, după mai multe atacuri împotriva echipelor de intervenție, Semiluna Roșie a fost nevoită să-și suspende activitatea pentru 48 de ore, pentru că nu putea asigura siguranța paramedicilor.
Armata israeliană a bombardat și centrul Semilunei Roșii din orașul Gaza, atac condamnat de Organizația Mondială a Sănătății.
Fondarea Crucii Roșii
Comitetul Internațional al Crucii Roșii este o organizație neutră, imparțială și independentă, cu un mandat umanitar de a ajuta oamenii afectați de conflict armat și violență. Mandatul lor de funcționare provine din Convențiile de la Geneva, din 1949, prin care s-au pus cele mai importante baze ale dreptului internațional umanitar.
Care este diferența dintre Crucea și Semiluna Roșie? Comitetul Internațional al Crucii Roșii a fost primul fondat, în 1963, iar Federația Internațională a Crucii și Semilunii Roșii a fost fondată ulterior, în 1919. Federația este cea care coordonează activitatea organizațiilor naționale în cazuri de urgență – război, dezastre naturale, epidemii – în timp ce Comitetul ține doar de coordonarea operațiunilor din diferite țări și este reprezentantul organizației care mobilizează susținerea publicului și a aleșilor.
Simbolurile prin care angajații acestei organizații pot fi identificați, atât de nevoiași cât și de soldați, au apărut treptat. Prima a fost crucea roșie pe fundal alb, revers al steagului elvețian, unde organizația își are sediul. În 1929 a fost adăugată și semiluna.
📰 Europa Liberă este și pe Google News