În Cehia, refugiații ucraineni reprezintă acum circa 3,6% din populație - cel mai ridicat procent din Europa. Un sondaj recent a arătat că mai puțin de un sfert dintre aceștia intenționează să se întoarcă în Ucraina după ce vizele lor de refugiat vor expira.
Artista și profesoara Anna Naduda este una din cei care speră să rămână. Ea și-a pierdut fiul cel mic într-un accident tragic înainte de invazia rusă din 2022.
„Am o teamă imensă de a pierde un alt copil, de a-mi pierde fiul”, a declarat ea pentru RFE/RL.
Naduda vorbește cu căldură despre capitala cehă, unde și-a găsit refugiu împreună cu copilul ei care a supraviețuit.
„Experiența mea și a fiului meu este că Praga ne-a întâmpinat cu dragoste”, a spus artista, în timp ce modela o sculptură într-o suburbie liniștită a capitalei cehe.
Fiul de 11 ani al artistei a învățat limba cehă și s-a integrat într-o școală unde are prieteni și hobby-uri. „Vreau ca fiul meu să crească într-un mediu stabil și pozitiv”, a spus Naduda.
Viza lui Naduda intră sub incidența Directivei UE privind protecția temporară, un statut convenit la nivel european în 2022, care se aplică actualmente până în martie 2026.
Ce se va întâmpla după această dată „va fi coordonat în funcție de cum se va încheia războiul”, a declarat pentru RFE/RL purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, Hana Mala.
„După toate probabilitățile, va exista o perioadă de tranziție, în care refugiații vor avea timp să își rezolve viitorul - fie prin trecerea la un alt tip de permis de ședere, fie întorcându-se acasă.”
Vize noi pentru refugiați
Mulți dintre cei 389 000 de ucraineni aflați în Cehia cu vize de protecție temporară se confruntă cu un obstacol important pentru a rămâne acolo dacă se ajunge la un acord de pace.
De la 1 aprilie, refugiații ucraineni vor putea solicita o viză de reședință „specială” care le va permite să rămână pe teritoriul Cehiei după încheierea războiului și le va oferi o potențială perspectivă de a obține reședința permanentă.
Solicitanții trebuie să aibă însă un venit brut anual de 440 000 de coroane (19 200 de dolari). Acest prag crește cu 110 000 de coroane pentru fiecare persoană aflată la întreținere într-o gospodărie.
„Trebuie să câștig mai mult”, spune Naduda râzând, «acesta este obiectivul meu pentru acest an».
Ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, a sugerat că vor exista și alte căi de urmat pentru refugiați, dacă doresc să rămână. „Vor avea aceleași reguli ca orice alți cetățeni străini”, a declarat în februarie.
Potrivit lui Rakusan, sondajele sugerează că ar putea să rămână în jur de 200.000 de refugiați. „Este o situație pe care am putea-o gestiona, cu siguranță”, a adăugat el.
Dar avocații specializați în imigrație cu care a vorbit RFE/RL spun că aceste căi vor fi limitate.
Hana Frankova, șefa departamentului juridic al Organizației pentru ajutorarea refugiaților, din Cehia, spune că - în cazul în care se va ajunge la pace, iar vizele de protecție temporară nu vor fi prelungite - refugiații ucraineni "vor putea probabil, în teorie, să solicite azil". Însă, adaugă ea, "acest lucru ar avea sens doar în cazul în care cineva ar avea motive de azil". Jurista estimează că doar aproximativ 10% dintre refugiații ucraineni din Cehia ar fi eligibili pentru permisul special de ședere, având în vedere cerința actuală privind veniturile.
Svatava Pospiskova, expert în domeniul vizelor la firma Czech Visa Lawyer, spune că, în cazul în care se anunță o încetare a focului și regimul de vize de protecție temporară nu va fi prelungit, refugiații ucraineni ar avea "posibilitatea de a locui în Cehia pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză, dar nu pentru a-și câștiga existența". Ea a adăugat că solicitanții vor trebui să depună cereri pentru permise de ședere la Ambasada Cehiei în Ucraina.
Fotografa Iulia Dobrînina este un fost avocat care a fugit din Kiev în 2022, iar acum lucrează la un ONG care îi ajută pe alți refugiați din Praga să se integreze.
Dobrînina crede că femeile ucrainene care locuiesc împreună cu copiii lor băieți în Cehia ar putea face totul pentru a rămâne departe de Ucraina, lăsând să se înțeleagă că există puțină încredere că invazia rusă se va încheia printr-un acord de pace.
„Avem acest război nu doar de trei ani.... Este un război de 300 de ani, ei se întorc mereu, vor mereu să ne omoare”, a declarat ea pentru RFE/RL.
Dobrînina intenționează, de asemenea, să rămână și după un eventual sfârșit al războiului. „Nu am unde să mă întorc”, a spus ea, adăugând că orașul său natal, Melitopol, se află sub ocupație rusă.
De asemenea, ea spune că nu este sigură că veniturile sale vor atinge pragul pentru viza specială. „Nu știu, [ar putea fi] o coroană în minus, o coroană în plus”, spune ea, referindu-se la moneda cehă.
Refugiații din Polonia și Germania
Refugiații ucraineni aflați în alte țări europene se confruntă, de asemenea, cu incertitudini legate de perioada de ședere. Germania și Polonia au cel mai mare număr de refugiați - 1,16 milioane și, respectiv, 992 000, conform datelor UE. În ambele țări, s-au luat măsuri pentru reducerea nivelului de asistență socială oferită refugiaților ucraineni.
Premierul polonez Donald Tusk a lansat astfel de propuneri la începutul lunii ianuarie, în timp ce potențialul viitor cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a făcut sugestii similare anul trecut.
„La început, mulți oameni erau gata să ajute, aveau înțelegere pentru Ucraina”, a declarat în februarie pentru RFE/RL Angelika Gumz, proprietara unei cafenele ucrainene din Berlin.
„Pe măsură ce timpul a trecut, atitudinea s-a schimbat”.
Nivelul beneficiilor oferite refugiaților a provocat, de asemenea, controverse politice în Cehia.
Statisticile arată că refugiații ar fi provocat o ușoară scădere a economiei cehe începând cu 2022, dar că tendința se îndreaptă acum către un beneficiu net.
Din februarie 2022, aproximativ 62 de miliarde de coroane (2,7 miliarde de dolari) au fost alocate refugiaților, iar contribuțiile fiscale și de altă natură ale acestui grup s-au ridicat la 55 de miliarde de coroane.
Însă în 2024, refugiații ucraineni au contribuit cu aproximativ 5,7 miliarde de coroane mai mult decât au primit de la statul ceh.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te