Linkuri accesibilitate

Vreți sau nu vreți ca liderii UE să spună mâine „Da” negocierilor de aderare cu R. Moldova? Ce spun puterea și opoziția


De la stânga la dreapta: Irina Vlah, Gaik Vartanean, Ion Sula, Ion Chicu, Oazu Nantoi
De la stânga la dreapta: Irina Vlah, Gaik Vartanean, Ion Sula, Ion Chicu, Oazu Nantoi

Liderii UE discută, joi și vineri, la Bruxelles, dacă deschid negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova. În timp ce puterea de la Chișinău cere liderilor europeni să ia o decizie pozitivă, nu toate partidele din opoziție și-au articulat clar poziția.  

Europa Liberă a discutat cu reprezentanții partidelor care au ocupat o poziție proeminentă la recentele alegeri locale, întrebându-i dacă formațiunile lor politice își doresc o decizie a summit-ului de la Bruxelles favorabilă începerii negocierilor.

De asemenea, am discutat cu reprezentanții partidului de guvernământ, PAS, întrebându-i de ce nu a reușit guvernarea să îndeplinească toate angajamentele în domeniul justiției pentru a fi mai convingătoare la acest summit.

Înainte de reuniune, marea majoritate a țărilor UE au spus că sprijină o decizie de începere a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova. Ungaria a fost singura țară care a spus răspicat că este împotriva începerii negocierilor cu Ucraina. R. Moldova este tratată de UE la pachet cu Ucraina.

Guvernarea PAS: Lansarea negocierilor acum, reformele vor continua

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, spune că o decizie a liderilor UE pentru începerea negocierilor cu R. Moldova acum ar consolida societatea „în jurul ideii de integrare europeană”.

Recomandând, pe 8 noiembrie, începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova, Comisia Europeană a spus că autoritățile de la Chișinău mai trebuie, între altele, să facă noi pași pentru deoligarhizare, să aloce „resursele și structura necesare Procuraturii Anticorupție” și să continue procesul de vetting în justiție.

În discuția cu Europa Liberă, Oazu Nantoi a spus că principala explicație pentru restanțele în reformarea justiției este „rezistența pe care o opune sistemul”.

Nantoi și un alt deputat PAS, Vasile Grădinaru, membru al comisiei juridice din Parlament, susțin că această rezistență numai a încetinit reforma, dar nu au oprit-o. Atâta timp cât există „voință politică și insistență”, reforma va merge „într-o direcție pozitivă”, a spus Nantoi.

Vasile Grădinaru, deputat PAS
Vasile Grădinaru, deputat PAS

MAN: Negocierile trebuie să înceapă

„În pofida tuturor contradicțiilor și poziției Ungariei, care are propria agendă, aș vrea să sper că la acest summit țările europene vor ajunge la consens”, a spus Europei Libere Gaik Vartanean. Deputat independent, Vartanean a părăsit Partidul Socialiștilor (PSRM) pentru a adera la noul partid al primarului Chișinăului, Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională (MAN).

Fost oponent al aderării la UE, primarul Ceban pledează acum pentru aderare, dar rămâne în opoziție față de guvernarea PAS, care îl suspectează, la rândul său, de faptul că își menține în secret vechi legături cu PSRM și cu Moscova.

Gaik Vartanean, deputat MAN
Gaik Vartanean, deputat MAN

Cu o zi înainte de summit, Ceban a scris pe Facebook într-o critică la adresa PAS că, „indiferent de decizia Consiliului UE, R. Moldova poate progresa pe calea integrării europene mult mai rapid”.

Deputatul Vartanean a adăugat în discuția cu Europa Liberă că R. Moldova se va apropia de UE doar atunci, când „va implementa mai bine reformele” pentru ca cetățenii să simtă rezultatele lor în viața de zi cu zi.

Partidul Socialiștilor refuză să spună ce vrea de la summit

Reprezentanții PSRM au refuzat să spună Europei Libere dacă își doresc sau nu ca liderii europeni să dea undă verde negocierilor de a aderare a R. Moldova.

Până acum, liderii socialiștilor, inclusiv fostul președinte Igor Dodon, au pledat pentru relații mai bune cu Federația Rusă, chiar și după invazia rusească în Ucraina.

Într-o discuție recentă cu Margret Webber, ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Igor Dodon și-a exprimat „îngrijorarea” față de ceea ce el a numit „promovarea de către PAS a ideii de integrare în UE fără regiunea transnistreană”. Fostul președinte nu a explicat dacă sprijină integrarea R. Moldova în UE cu tot cu regiunea transnistreană.

PAS nu a spus vreodată că și-ar dori integrarea R. Moldova în UE fără Transnistria. Într-un interviu recent la Europa Liberă, președinta Maia Sandu a declarat că, în următorii câțiva ani, va exista o șansă „geopolitică” de rezolvare a conflictului transnistrean, inclusiv datorită apropierii de UE. Dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, R. Moldova va putea intra în UE mai întâi cu malul drept al Nistrului, apoi - cu cel stâng, a explicat șefa statului.

Partidul Social-Democrat European vrea lansarea negocierilor

Liderul Partidului Social-Democrat European (PSDE), Ion Sula, a spus Europei Libere că și el personal, și partidul său își doresc o decizie a liderilor europeni pentru începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova acum, așa încât aderarea să devină „ireversibilă”.

PSDE, care a cooptat părți ale fostului Partid Democrat, s-a clasat pe locul trei, după PAS și PSRM, la recentele alegeri locale, după numărul de voturi pentru consiliile raionale.

În discuția cu Europa Liberă, liderul formațiunii a spus că, pentru succesul reformelor pro-europene, guvernarea ar trebui să atragă mai mulți specialiști din rândul forțelor politice extraparlamentare și din sectoarele neguvernamental și academic.

PDCM-ul lui Ion Chicu vrea lansarea negocierilor acum, dar...

Fostul premier Ion Chicu, liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) a spus Europei Libere că și-ar dori ca UE să decidă săptămâna aceasta negocierile de aderare cu R. Moldova. El consideră, însă, că există „multe variabile” și că decizia finală nu va depinde integral de nivelul de pregătire a guvernării de la Chișinău, [ci de țările membre].

Ion Chicu, președintele PDCM
Ion Chicu, președintele PDCM

În legătură cu acest nivel, Chicu crede că angajamentele restante din domeniul luptei cu oligarhii și reforma justiției trag mai mult la cântar decât cele îndeplinite deja.

„Oricâte recomandări ar fi îndeplinite, dacă e să le comparăm cu ceea ce a rămas de făcut, înțelegem că nu s-a făcut nimic”, a spus fostul premier, indicând și că va folosi o eventuală decizie negativă a liderilor UE pentru a critica în continuare puterea.

Irina Vlah, la fel ca Ion Chicu

Fosta guvernatoare a autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a spus Europei Libere că și-ar dori ca țările membre UE să opteze pentru deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova, care ar fi „un pas foarte bun și un semnal pozitiv pentru țara noastră”.

Politiciana de la Comrat nu a participat la recentele alegeri locale, dar a lansat recent o asociație antiguvernamentală, care vrea să concureze cu PAS la nivel național, dar inițiativa a fost descrisă de puterea de la Chișinău drept „un proiect al Kremlinului”.

În discuția cu Europa Liberă, Vlah a mai spus că R. Moldova n-ar fi pregătită de începerea negocierilor cu UE și că „e mult de lucru”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG