Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin parează, în urma summit-ului pentru Ucraina de la Paris


La summitul coaliției de sprijin pentru Ucraina (coalition of the willing), Paris, 27 martie 2025
La summitul coaliției de sprijin pentru Ucraina (coalition of the willing), Paris, 27 martie 2025

Președintele rus Vladimir Putin a propus instalarea unei administrații internaționale temporare în Ucraina, pentru a permite organizarea de alegeri și semnarea unor acorduri pentru pace. Putin a vorbit după ce lideri europeni au discutat la Paris crearea unei forțe de reasigurare pentru Ucraina.

Scopul pe termen lung al unei astfel de administrații ar fi obținerea unui acord pentru încheierea războiului, a spus Putin citat de agențiile ruse de știri, lansându-și propunerea în timpul unei vizite la Flota de Nord, în Murmansk, pe 28 martie.

„Aceasta este doar una dintre opțiuni. Nu spun că nu există și altele”, a adăugat liderul rus, făcând referire la discuțiile de la Paris care au avut loc cu o zi mai devreme și au vizat întărirea poziției Ucrainei pe front și în plan diplomatic.

Vladimir Putin la o întâlnire cu marinarii pe submarinul nuclear Arkhangelsk, în timpul vizitei sale la Murmansk, într-o fotografie distribuită de agenția rusă de stat Sputnik, 27 martie 2025
Vladimir Putin la o întâlnire cu marinarii pe submarinul nuclear Arkhangelsk, în timpul vizitei sale la Murmansk, într-o fotografie distribuită de agenția rusă de stat Sputnik, 27 martie 2025

Concluziile summitului de la Paris: căutările continuă

Lideri din peste 30 de țări care sprijină Kievul au examinat pe 27 martie la un summit în capitala Franței, împreună cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, propuneri privind o posibilă desfășurare de forțe europene în țară, în vederea susținerii unui eventual armistițiu sau acord de pace.

„Ținta noastră este clară - obținerea păcii, iar pentru asta, trebuie să punem Ucraina într-o poziție cât mai favorabilă”, a spus președintele francez, Emmanuel Macron, într-o conferință de presă după summit.

El a precizat că discuțiile continuă pentru că nu toate țările din coaliția pentru sprijinul Ucrainei sunt de acord să trimită trupe, dar a dat asigurări că „va exista o forță de reasigurare ... care va reprezenta mai multe țări” și că „nu Rusia este cea care poate decide dacă o astfel de forță poate fi desfășurată în Ucraina”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, împreună cu președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul britanic, Keir Starmer, la o discuție în trei în marginea summit-ului de la Paris.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, împreună cu președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul britanic, Keir Starmer, la o discuție în trei în marginea summit-ului de la Paris.

Putin: Rusia se îndreaptă spre atingerea tuturor obictivelor...

În replica sa de la Murmansk, Putin a mai sugerat că o administrație temporară internațională în Ucraina poate fi pusă în aplicare „sub auspiciile ONU, ale SUA, cu implicarea țărilor europene” și împreună cu „partenerii și prietenii Rusiei”, fără să spună cine sunt aceștia.

Putin susține de multă vreme că autoritățile actuale ale Ucrainei nu ar fi pentru el un partener legitim de negociere, întrucât președintele Volodimir Zelenski a rămas în funcție după încheierea mandatului său de cinci ani.

Alegerile prezidențiale urmau să aibă loc în mai 2024, dar, conform constituției ucrainene, nu pot fi organizate noi alegeri cât timp țara se află în război, fiind în acțiune legea marțială, iar Ucraina se află în război tocmai pentru că a fost invadată pe scară largă de Rusia, la ordinul lui Putin, în februarie 2022.

Înlăturarea conducerii de la Kiev a fost un obiectiv al invaziei, iar liderul de la Kremlin a spus în declarația sa de la Mumansk că țara sa „se îndreaptă cu perseverență și încredere spre atingerea tuturor obiectivelor stabilite la începutul” invaziei.

Putin a invocat discuțiile sale cu președintele american Donald Trump, spunând că acesta își dorește sincer să pună capăt conflictului și că inițiativa lui Trump pentru convorbiri directe între negociatorii americani și ruși dovedește această dorință de pace.

Drone rusești au lovit blocuri de locuit Harkov și Dnipro, pe 26 martie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Zelenski: nu este clar cine monitorizează Rusia

Ucraina nu a comentat, deocamdată, noile declarații ale lui Putin. Dar înainte de declarațiile acestuia, Zelenski a spus din nou, la Paris, că „toată lumea înțelege că Rusia nu își dorește pacea”, iar discuțiile privind garanțiile de securitate pentru Ucraina vor continua în zilele și săptămânile următoare.

Zelenski a cerut, de asemenea, Statelor Unite să reacționeze la ceea ce a numit o încălcare de către Rusia a angajamentului de a nu ataca infrastructura energetică a Ucrainei, pe care și l-a luat în timpul unei recente convorbiri telefonice cu Trump.

Liderul ucrainean a spus că infrastructura energetică a fost lovită într-un atac rusesc chiar pe 27 martie și că „nu este clar cine monitorizează” respectarea angajamentelor de a opri astfel de lovituri.

La începutul acestei săptămâni, discuții separate purtate de SUA cu Ucraina și Rusia în Arabia Saudită, au dus, potrivit Casei Albe, la înțelegerea aplicării unui armistițiu în Marea Neagră și „elaborării de măsuri pentru implementarea” angajamentului anterior al părților beligerante de a opri atacurile asupra infrastructurii energetice.

Însă Rusia a cerut îndeplinirea mai multor condiții prealabile înainte de punerea în aplicare a înțelegerilor din 23-25 martie, inclusiv relaxarea unor sancțiuni occidentale.

Secretarul de stat american, Marco Rubio, vorbindu-le jurnaliștilor în avion la întoarcerea dintr-un turneu în Caraibe, 27 martie 2025
Secretarul de stat american, Marco Rubio, vorbindu-le jurnaliștilor în avion la întoarcerea dintr-un turneu în Caraibe, 27 martie 2025

Rubio: E prea devreme pentru negocieri la nivel înalt

Secretarul de stat american Marco Rubio a fost întrebat pe 27 martie cât ar putea să mai dureze până se obțin progrese și se aplică înțelegerile de armistițiu. „Nu pot da un termen, pentru că nu depinde doar de noi”, le-a spus Rubio jurnaliștilor, în timp ce se întorcea în SUA după un turneu în Caraibe.

El a mai afirmat că este prea devreme și pentru negocieri la nivel înalt cu Rusia: „Mai e mult de muncă cu ambele părți, mai ales cu partea rusă, cu care nu am mai vorbit de ani de zile”.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron a declarat, după summitul de la Paris, că intenționează să discute cu Donald Trump și a salutat eforturile diplomatice recente ale SUA.

Mai târziu, în aceeași zi, consilierul lui Trump, Elon Musk, a declarat pentru Fox News că este convins că va exista o pace negociată și că este optimist în privința planului lui Trump de a încheia războiul, spunând că este „singura soluție care poate funcționa”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG