Linkuri accesibilitate

Victoria Secu: „Prin legea 2% poți fi parte a unei cauze sociale”


Imagine generică
Imagine generică

În primii doi ani de funcționare a mecanismului de redirecționare a două procente din impozitul pe venit reținut de stat aproape 6 milioane lei au ajuns în conturile diferitor ONG-uri şi culte religioase.

Serviciul Fiscal de Stat a prelungit cu o lună termenul-limită pentru depunerea declarațiilor despre impozitul pe venit, ceea ce înseamnă că plătitorii de taxe au timp până pe 2 mai să-și declare veniturile. Prelungirea acestui termen înseamnă automat și extinderea posibilității de redirecționare a 2% din impozitul pe venit organizațiilor obștești sau cultelor religioase. Din cauza reformei fiscale aprobate la finele anului trecut, oamenii vor trebui să completeze două cereri ca să poată redirecționa acești bani, și nu una ca în trecut. În ce măsură procesul i-ar putea descuraja pe contribuabili să transfere 2 la sută din impozitul lor pe venit?

Victoria Secu: „Prin legea 2% poți fi parte a unei cauze sociale”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00
Link direct


De peste 20 de ani Asociația „Femeia și copilul – protecție și sprijin” oferă suport familiilor cu venituri modeste din raioanele Criuleni și Dubăsari, în care cresc copii cu nevoi speciale. Directoarea executivă a asociației, Victoria Secu, spune că nu a stat mult pe gânduri atunci când a aflat despre beneficiile legii numite convențional „2 la sută”. Și asta pentru că în teritoriu, ONG-urile depind în mare parte de granturile din străinătate, prin urmare, orice donație face diferența.

Victoria Secu
Victoria Secu

Victoria Secu recunoaște că era sceptică la început în privința sumei care va fi redirecționată către organizația pe care o conduce. Însă mai târziu s-a convins că a meritat efortul. Și nu doar datorită celor peste 30 de mii de lei acumulați în primul an și dublu în cel de-al doilea. Asociația „Femeia și copilul – protecție și sprijin” a devenit mai vizibilă în teritoriu, iar oamenii au început să aibă mai multă încredere în serviciile pe care le oferă.

„Ceea ce câștigă organizația din sumele acumulate de la cetățeni este creditul de încredere în ceea ce face, în cazul nostru în regiunea unde activăm. Dacă să ne uităm din partea cetățeanului, este important, chiar dacă lucrează la un singur loc de muncă să meargă să completeze această declarație pentru că, în primul rând, el poate participa la repartizarea bugetului și, în al doilea rând, asta educă cetățenilor o cultură a filantropiei care, din păcate, nouă ne lipsește. Prin legea 2% poți fi parte a unei cauze sociale, a unor situații când persoanele cu dizabilități, grupul-țintă pe care noi îl avem în vizor, să se poată bucura de drepturile ce le aparțin prin lege.”

Și fondatoarea Asociației „Aripile Speranței”, Victoria Tintiuc, spune că pentru organizația pe care o conduce banii adunați prin intermediul legii „2%” reprezintă un colac de salvare, mai ales pentru beneficiari. Asociația „Aripile Speranței” este singura din raionul Orhei care oferă îngrijire paliativă, adică asistență pentru pacienții de cancer a căror speranță de viață este minimă.

De la an la an, spune Victoria Tintiuc, sumele redirecționate cresc, însă acestea ar putea fi și mai mari dacă procesul fi mai prietenos, or, salariații care au venituri dintr-un singură sursă nu sunt foarte încurajați să meargă la Fisc.

Banii aceștia oricum merg la stat, sunt achitați sub formă de impozit de venit și chiar fiecare ar putea să fie ca un mic ministru al finanțelor...

„Este o dificultate pentru oameni de a merge și a sta în rând la Fisc. Iată aceasta este o barieră. Ar fi bine să existe o altă modalitate, numai nu să stea oamenii în rând la Fisc. Dacă noi am avea aceste 2%, am putea să le oferim scutece la cei care sunt imobilizați la pat sau o saltea antiescară. Am putea să le oferim un suport sau un premergător celor care vor să se deplaseze, dar până când nu pot să o facă fără un suport. Banii aceștia oricum merg la stat, sunt achitați sub formă de impozit de venit și chiar fiecare ar putea să fie ca un mic ministru al finanțelor să decidă singur ca să direcționeze la care organizație dorește cele 2%.”

Serviciul Fiscal de Stat a extins până la începutul lunii mai termenul pentru depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit, prin urmare, a fost prelungită și perioada în care pot fi redirecționate cele 2% din impozit. Din cauza reformei fiscale, în acest an contribuabilii vor trebui să completeze două declarații cu privire la impozitul pe venit: una pentru perioada ianuarie – septembrie și, respectiv, octombrie – decembrie 2018.

Centrul de Resurse Juridice este una din puținele organizații care promovează mecanismul 2 la sută și monitorizează funcționarea acestuia. Consilierul juridic al Centrului Ilie Chirtoacă spune că la prima vedere, procesul a devenit mai birocratic, însă nu ar trebui să descurajeze contribuabilii, dimpotrivă ar fi să-i mobilizeze.

Ilie Chirtoacă
Ilie Chirtoacă

„Având în vedere practica anilor anteriori, noi mergem în ultima săptămâna la inspectorat, atunci când deja expiră termenul, asta înseamnă că timpul de procesare a unei cereri se dublează, implicit rândurile, cozile și confortul cetățenilor. Acesta este un risc pe care trebuie să-l prevedem. Cert este că vom petrece mai mult timp la Serviciul fiscal de stat. Sper că aceasta nu va descuraja contribuabilii să meargă și să direcționeze 2%.”

Cifrele cu care operează Serviciul Fiscal de Stat arată că în primii doi ani de funcționare a mecanismului 2 la sută numărul moldovenilor care au redirecționat cele două procente a crescut cu o treime, ajungând la aproape 30 de mii de persoane. În ce privește sumele redirecționate – acestea au atins aproape 6 milioane lei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG