Linkuri accesibilitate

USRPLUS: un partid care își îngroapă liderii cei mai de succes (Sabin Gherman/Newsweek)


Revista presei de la București.

Alina Mungiu-Pippidi discută pe blogurile Adevărul rezultatul alegerilor locale și concluziile care ar trebui trase de fiecare partid în parte. Pentru că toată lumea susține că a câștigat! În realitate, lucrurile sunt amestecate. La București, de pildă, cele mai multe voturi în Consiliul Municipal și jumătate din sectoare le-a câștigat Partidul Social-Democrat, deși primar general al fost ales candidatul opoziției, Nicușor Dan. PNL și USRPLUS au împreună o majoritate simplă, dar nu și una calificată, de 2/3, nici chiar dacă s-ar alia cu Partidul Mișcarea Populară. Concluzia analistei: o majoritate solidă, de care Nicușor Dan, care a câștigat pe merit primăria, are mare nevoie, nu se poate obține decât printr-o colaborare cu PSD. De ce era nevoie de un vicepremier de la PLUS, și nu unul de la PSD? „Bucureştiul are nevoie de cooperare, nu de confruntare”. „La două săptămâni după alegeri, părerea mea este că oraşul nu poate fi reformat contra PSD. Ei trebuie să fie parte din acest pact, sectoarele lor trebuie şi ele să voteze”. „Nicuşor Dan e un om raţional, care a greşit adesea din lipsă de experienţă, din grabă, fiind anturat de securişti din momentul în care s-a văzut că un mic fenomen stă să se dezvolte în jurul lui: un curent spontan de oameni curaţi care vor să facă lucrurile altfel”.

Sabin Gherman, în Newsweek se oprește asupra riscurilor mari ale disensiunilor din interiorul USRPLUS. „ Devine ciudat, scrie el: un partid își îngroapă liderii cei mai de succes”. Gherman se referă în primul rând la Vlad Teohari, pe care diaspora l-a votat pentru a doua oară ca să o reprezinte, dar care nu a primit de la partid „aviz de integritate”. Și nu e singurul cu merite, dar îndepărtat. Probleme sunt și cu fuziunea dintre USR și PLUS. La București, Dan Barna, liderul USR, apare des împreună cu Dacian Cioloș, liderul PLUS, dar „în filiale e măcel”. Propunerea lui ar fi: în loc să-și bată cuie-n tălpi, acești politicieni ar trebui să aibă înțelepciunea să constituie rapid, înainte de parlamentare, „un consiliu national în care să se regăsească mereu zece parlamentari, dintre cei care chiar au schimbat concret ceva - și acești zece parlamentari, indiferent de unde sunt, de la București sau din provincie, au garantate continuarea proiectelor, locul pe listă. De ce să faci asta? Pentru că, altfel, partidul va fi mereu la mâna bisericuțelor din filiale, si bisericuțele funcționează pe altceva decât pe solidarități morale”.

Președintele Klaus Iohannis a prezentat miercuri liniile generale ale viitoarei strategii de securitate a României. Alex Livadaru, care scrie pe republica.ro, crede că era timpul ca în această strategie să fie cuprins și domeniul educației, pentru care Iohannis și-a luat cumva răspunderea. Nu de alta, dar fără educație, în situația de analfabetism informațional în care se găsesc românii, lupta împotriva știrilor false e definitiv pierdută. La noi, arată Alex Livadaru, „Fakenews-ul a ajuns cu bani și pe toate televizoarele. O machetă de spital a fost prezentată săptămâni la rând într-o formulare din care reieșea explicit din combinația imagine+ text cum că deja ar fi construit în Sectorul 1”.

XS
SM
MD
LG