Linkuri accesibilitate

Uniunea Europeană se pregătește de o „iarnă Omicron”


Paris, 15 decembrie 2021.
Paris, 15 decembrie 2021.

Franța a anunțat că va restricționa la weekend sosirile din Marea Britanie pentru a combate răspândirea rapidă a variantei Omicron a coronavirusului, iar mai multe țări ale Uniunii Europene au introdus deja măsuri noi chiar pentru călătorii din spațiul comunitar, pregătindu-se pentru o „iarnă Omicron”.

Italia, Irlanda, Portugalia și Grecia au înăsprit restricțiile de intrare pentru călători din alte țări ale UE, solicitând teste chiar și pentru călătorii vaccinați. Măsurile pun aparent la îndoială regulile certificatului verde european, care le-a asigurat din luna iulie celor vaccinați călătorii libere în interiorul UE, fără obligația carantinei sau testării.

Țările Europei continentale și din alte regiuni privesc către Marea Britanie pentru indicii despre ceea ce le poate aștepta și pe ele. Marea Britanie a înregistrat la 15 decembrie un record de 78 610 de noi cazuri de infectare. Oficialii britanici spun că numărul de infectări cu Omicron se dublează la fiecare două zile, iar această variantă va deveni dominantă în Regatul Unit în câteva zile.

În UE, Omicron va deveni varianta dominantă până la mijlocul lunii ianuarie, maxim până în februarie, a estimat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la 15 decembrie că UE este pregătită, avândo rată de vaccinare de aproape 67%.

Nu în toate cele 27 de țări ale UE însă rata de vaccinare este ridicată. În 9 rămâne sub 60% iar în unele este foarte scăzută.

Detectată pentru prima dată de Africa de Sud și raportată Organizației Mondiale a Sănătății pe 24 noiembrie, tulpina Omicron este caracterizată printr-un număr mare de mutații, fapt care a cauzat îngrijorare încă de la descoperirea sa.

De ce Omicron?

Organizația Mondială a Sănătății a botezat variantele noului coronavirus după alfabetul grec – mai simplu pentru public să urmărească evoluția pandemiei.

Ultima variantă -și ce mai răspândită acum în Europa – este Delta.

Urma: Nu – dar OMS s-a gâdit că ar putea fi ușor confundat cu „nou” sau „new” în engleză.

Urma: Xi – aici însă s-a ajuns la politică. Președintele Chinei este Xi Jinpin. În transliterație, pentru că numele pronunțat corect, în chineză, nu ar permite nici o confuzie.

Politica OMS este de a evita ca vreo denumire să poată fi interpretată drept „discriminatorie la adresa vreunei culturi, nații, religii, țări sau etnii” (Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt OMS).

Omicron a fost depistată în aproape 80 de țări, dar oficialii OMS cred că s-a răspândit nedetectată în mult mai multe.

Primele date preliminare sugerează că poate fi mai rezistentă la vaccinuri și este mai contagioasă decât Delta, variantă care a fost identificată pentru prima dată în India și este actualmente cea mai răspândită.

Un studiu pe teren în Africa de Sud, unde Omicron este deja dominantă, a arătat că două doze de vaccin Pfizer-BioNTech au avut o eficiență de 70% în prevenirea unor forme severe de COVID-19 cauzate de această tulpină.

Multe guverne europene îi îndeamnă pe cei nevaccinați să se vaccineze, iar pe cei vaccinați să-și facă și doze de rapel. Pe 15 decembrie, mai multe țări ale UE au început vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a avertizat în același timp că Uniunea Europeană ar trebui să mărească achizițiile de vaccinuri.

Directoarea Centrului, Andrea Ammon, a avertizat că răspândirea rapidă a Omicron poate pune probleme în țările unde campaniile de vaccinare au mari deficiențe. „Nu va fi timp pentru a aborda lacunele care încă există”, a spus ea, citată de AFP. „Lunile următoare vor fi dificile”, a recunoscut și comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Unii își pun speranțele în faptul că noua tulpină cauzează forme ale bolii mai ușoare decât varianta Delta, speranțe bazate pe datele inițiale din Africa de Sud. Experții din Danemarca - țară care a depistat un număr record de contaminări cu Omicron pentru ca analizează peste 90% din testele Covid - atrag însă atenția că exemplul Africii de Sud nu este relevant pentru Europa, care are o populație mult mai în vârstă. „Nu este clar dacă noua variantă nu este la fel de periculoasă precum delta, când vine vorba de persoanele în etate sau cele vulnerabile” declara miercuri șeful campaniei daneze de vaccinare, într-un interviu cu televiziunea publică.

Dar o știre mai optimistă a venit din partea gigantului farmaceutic american Pfizer, care a elaborat o pastilă pentru bolnavii de COVID-19. Compania americană a spus la 14 decembrie că, potrivit unor noi studii clinice, pilula Paxlovid reduce cu aproape 90 la sută nevoia internării și decesele în cazul persoanelor din categoriile de risc.

Testele de laborator sugerează că pilula acționează și în cazul Omicron, a spus directorul Pfizer, Albert Bourla.

Președintele american Joe Biden a salutat știrea, spunând că pilula este încă „un instrument potențial puternic” în lupta contra COVID-19.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG