Linkuri accesibilitate

Unii se opun, alții așteaptă compensații. Extinderea rețelelor electrice moldovene în Zona de Securitate începe cu scandal


Piloni de electricitate abandonați pe marginea drumului în satul Copanca, după ce locuitorii au împiedicat începerea lucrărilor de instalare a acestora.
Piloni de electricitate abandonați pe marginea drumului în satul Copanca, după ce locuitorii au împiedicat începerea lucrărilor de instalare a acestora.

Lucrările pentru conectarea satului Copanca la rețelele electrice din dreapta Nistrului au fost blocate vineri de localnici, pentru a doua zi la rând. În timp ce oamenii sunt îngrijorați că vor plăti mai mult pentru curent, autoritățile de la Chișinău le-au promis compensații.

Compania Premier Energy a făcut joi prima tentativă de a începe lucrările la Copanca, aducând pilonii necesari construcției în satul situat pe malul drept al Nistrului și aflat în subordinea Chișinăului, dar racordat la rețeaua controlată de autoritățile secesioniste de la Tiraspol. Însă localnicii revoltați i-au alungat pe muncitori.

Primarul Afanasii Cuțari a spus Europei Libere că situația s-a repetat și vineri, când urma să înceapă instalarea pilonilor.

Conectarea câtorva localități subordonate Chișinăului din Zona de Securitate de pe Nistru la rețelele electrice de pe malul drept a fost dispusă de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) condusă de premierul Dorin Recean, după ce aceste localități au fost afectate de întreruperile de curent din regiunea transnistreană, începute la 1 ianuarie.

În afară de Copanca, mai sunt afectate Varnița și Vasilievca. La Varnița, lucrările pentru conectarea satului la rețeaua electrică moldoveană au început, iar la Vasilievca un asemenea proiect nu poate fi realizat, satul fiind situat adânc în teritoriul controlat de autoritățile secesioniste transnistrene.

Compania Premier Energy care deține mare parte a rețelelor electrice din dreapta Nistrului și căreia i-a fost pusă în sarcină extinderea lor la Copanca a spus că, în urma protestului localnicilor, lucrările au fost suspendate, iar echipele din teren retrase. Într-un răspuns pentru IPN, Premier Energy a spus că a informat autoritățile în legătură cu situația și așteaptă o decizie pentru stabilirea acțiunilor ulterioare.

Într-o discuție cu Europa Liberă, locuitorii din Copanca au spus, miercuri, 15 ianuarie, că nu doresc conectarea la rețeaua de pe malul drept pentru că aici tarifele la curentul electric sunt mai mari. Ei preferă să „stea câteva ore pe întuneric, doar ca prețul să rămână același”, sperând că situația din regiunea transnistreană se va remedia în curând.

De la 1 ianuarie, regiunea nu primește gaz rusesc și a rămas fără încălzire, apă caldă, iar electricitatea se deconectează programat.

„Cum am fost, așa rămânem.” Locuitorii din Copanca se opun conectării la rețelele de curent și gaz din dreapta Nistrului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

Presa din stânga Nistrului controlată îndeaproape de administrația de la Tiraspol a exploatat situația. A scris, între altele, că locuitorii din Copanca își doresc să rămână conectați la rețelele energetice din stânga Nistrului, pentru că tarifele ar fi „de șapte ori mai mici în cazul curentului și de 17 ori mai mici în cazul gazelor naturale”.

„Nu vă lăsați seduși de promisiuni privind gaz ieftin și curent gratuit”, a îndemnat de la Chișinău, vicepremierul Oleg Serebrian, într-un apel către locuitorii satelor din Zonele de Securitate, menționând că „nu există cale înapoi” și că localitățile subordonate Chișinăului vor fi conectate la gaz și energie electrică din dreapta Nistrului.

Dacă doar trei sate subordonate Chișinăului în Zona de Securitate sunt unite la rețelele electrice transnistrene, apoi la rețelele de gaze controlate de administrația de la Tiraspol sunt unite asemenea 14 localități. CSE a dispus și conectarea lor la conductele de gaze din dreapta Nistrului, iar lucrările pot dura în unele cazuri câteva luni.

În discuția cu Europa Liberă, primarul satului Copanca, Afanasii Cuțari, s-a arătat convins că cel puțin primăria, punctul medical, cele două școli și grădinița din localitate vor fi conectate, în cele din urmă, la rețelele de gaz și curent de pe malul drept al Nistrului, iar localnicii vor decide singuri dacă își doresc schimbarea și la ei acasă.

„Noi trebuie să executăm decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, atât. Vom avea electricitate fără deconectări și neapărat ne vom folosi de această oportunitate”, a explicat Cuțari.

Localnicii din Varnița speră să primească compensații

Spre deosebire de Copanca, în satul Varnița lucrările de racordare la rețeaua de energie electrică controlată de Chișinău au început. Situat tot în dreapta Nistrului, satul a rămas fără gaze naturale pe 1 ianuarie, după ce Gazprom a sistat livrările către regiunea transnistreană. Deconectările programate la energia electrică au început pe 3 ianuarie.

„Oamenii se vor conecta la rețelele de curent și gaz din dreapta Nistrului, dar autoritățile ne-au promis compensații care să acopere diferența dintre tarifele din stânga și cele din dreapta. Dacă aceste compensații vor fi acordate, cred că nu vor fi probleme”, a declarat pentru Europa Liberă primarul din Varnița, Alexandr Nichitenco.

Guvernul moldovean compensează diferența dintre tarifele stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și cele din regiunea transnistreană pentru mai multe sate din Zona de Securitate, subordonate Chișinăului. Acum, această diferență este de circa 16 lei pentru un metru cub de gaze și de peste 3 lei pentru un kWh.

Începând din 2003, fiecare gospodărie a primit compensații pentru primii 300 de metri cubi de gaze și 60 kWh de energie electrică. Din 2022, aceste limite au fost majorate la 350 de metri cubi de gaze și 100 kWh. Tot în 2022, alte 14 sate din Zona de Securitate, situate în raioanele Căușeni și Anenii Noi, au fost incluse în programul de compensații.

S-au întors la sobe și taie pădurea pentru lemne de foc. Cum se descurcă oamenii din Cocieri fără gaz
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00

Satul care ar putea rămâne conectat la rețelele din stânga Nistrului

Satul Vasilievca, din comuna Cocieri, va fi singurul din Zona de Securitate subordonat Chișinăului, care ar putea rămâne conectat la rețelele electrice din regiunea transnistreană.

„Vasilievca nu poate fi conectată. Este ca o insulă între localitățile subordonate Tiraspolului. Drumul de 25 km dintre Cocieri și Vasilievca este controlat de Tiraspol, deci conectarea este imposibilă. Ar fi nevoie de o linie nouă pe teritoriul lor, dar nu ne vor permite asta niciodată”, a explicat Ivan Mițcul, secretarul consiliului local al comunei Cocieri, din care face parte și Vasilievca.

Totuși, în ceea ce privește conectarea la gaz natural, satul Vasilievca se regăsește pe lista planului de dezvoltare al MoldovaGaz prezentat la ANRE pe 14 ianuarie. Conform acestuia, rețelele de gaze naturale vor fi extinse în satele Fârlădeni, Hagimus, Copanca, Hârbovăț, Pohrebea, Coșnița, Pârâta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Varnița, Cocieri, Vasilievca, Corjova și Roghi. În schimb, planul Premier Energy prevede conectarea doar a satelor Copanca și Varnița.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG