Linkuri accesibilitate

Un submarin nuclear american în Orientul Mijlociu și o criză a ostaticilor care pune presiune pe Netanyahu


O fotografie publicată pe 6 noiembrie 2023 de forțelor armate iordaniene arată operațiunea de parașutare a unor ajutoare medicale de urgență pentru un spital de campanie iordanian din Fâșia Gaza.
O fotografie publicată pe 6 noiembrie 2023 de forțelor armate iordaniene arată operațiunea de parașutare a unor ajutoare medicale de urgență pentru un spital de campanie iordanian din Fâșia Gaza.

Într-un gest mai puțin obișnuit, interpretat de analiști drept un avertisment la adresa Iranului, Pentagonul a anunțat pe rețeaua de socializare X prezența unui submarin nuclear american în Orientul Mijlociu.

Comandamentul Central al Statelor Unite, care acoperă Orientul Mijlociu, a scris duminică seară pe X, fostul Twitter, că un submarin nuclear din clasa Ohio a sosit în regiune.

Fotografie de arhivă a unui submarin american din clasa Ohio, în drum spre baza militară Kings Bay, Georgia, Statele Unite, 2 aprilie 2019.
Fotografie de arhivă a unui submarin american din clasa Ohio, în drum spre baza militară Kings Bay, Georgia, Statele Unite, 2 aprilie 2019.

Mesajul nu identifică poziția submarinului, care în imaginea postată pare să treacă prin canalul Suez.

Cotidianul New York Times a citat oficiali americani sub anonimat, care spun că este un avertisment al administrației Biden la adresa Iranului și a milițiilor extremiste Hezbollah din Liban și că reprezintă un semn că Statele Unite ar fi pregătite să intervină și militar dacă ar fi lansate atacuri împotriva Israelului. Duminică, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a reiterat poziția Washingtonului că este hotărât să descurajeze „orice actor statal sau non-statal care încearcă să escaladeze acest conflict”.

Între timp au crescut tensiunile cu Libanul, baza milițiilor Hezbollah, după ce duminică, o rachetă israeliană a lovit o mașină în sudul țării, ucigând trei copii și pe bunica lor.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că armata a atacat „ținte teroriste ale Hezbollah în sudul Libanului” ca răspuns la un atac cu rachete, care a ucis un cetățean israelian.

Gaza, „ruptă în două” de armata israeliană

Forțele Armate Israeliene (IDF) au anunțat că controlează o regiune care împarte Fâșia Gaza în două, iar agenția de presă palestiniană WAFA a raportat un „bombardament fără precedent” al Israelului.

Duminică seara, purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a declarat reporterilor: „Astăzi există nordul Gazei și sudul Gazei”, vorbind despre o „etapă semnificativă” în războiul Israelului împotriva grupării militante Hamas care conduce enclava.

Presa israeliană a relatat că trupele ar putea intra în orașul Gaza în următoarele 48 de ore. Explozii puternice au fost văzute în nordul Gazei după căderea nopți.

Ostaticii luați de Hamas

Rudele ostaticilor israelieni deținuți de Hamas în Gaza fac presiuni asupra premierului israelian Benjamin Netanyahu să facă concesii semnificative pentru a asigura eliberarea celor dragi. Numărul ostaticilor se ridică la peste 240, militari și civili, potrivit armatei israeliene.

Premierul israelian le-a spus familiilor că eliberarea ostaticilor este „una dintre misiunile” războiului purtat împotriva Hamas, iar duminică a reafirmat: : „Nu va exista încetare a focului fără eliberarea ostaticilor. Le spunem asta prietenilor și dușmanilor noștri. Vom continua până când îi vom învinge.”

Ostaticii, inclusiv bebeluși, zeci de copii și mulți bătrâni, au fost capturați în timpul atacurilor teroriste din sudul Israelului din 7 octombrie, în care 1.400 de persoane, în principal civili, au fost ucise. A fost numărul cel mai mare de evrei uciși într-o singură zi de la Holocaust.

Diplomația americană la turații înalte

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken își continuă turneul diplomatic intens cu o vizită în Turcia, pentru a discuta criza din Gaza cu omologul său turc, Hakan Fidan.

În timp ce Blinken este la Ankara, președintele Recep Tayyip Erdoğan vizitează o regiune din nord-estul Turciei, ignorând se pare prezența în țară a secretarului de stat american.

Erdoğan a declarat duminică că este „datoria Turciei”, în calitate de susținătoare a unui stat palestinian independent, să ceară oprirea imediată a violențelor din Gaza.

Turneul actual al secretarului de stat american în Orientul Mijlociu a început săptămâna trecută, în Israel, în încercarea de a negocia o posibilă pauză umanitară în Gaza, ideea respinsă însă de premierul Benjamin Netanyahu. A inclus și o vizită neanunțată în Cisiordania pentru discuții cu președintele Autorității Palestiniene Mahmud Abbas duminică.

Sâmbătă la Amman, miniștrii de externe din Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Iordania și Emiratele Arabe Unite l-au îndemnat pe Antony Blinken să convingă Israelul să accepte o încetare a focului. Pentru moment, administrația americană sprijină numai ideea unei posibile încetări temporare a luptelor, din motive umanitare.

Pe frontul umanitar

Armata Iordaniei a parașutat luni dimineață asistență medicală de urgență pentru un spital de campanie iordanian din Gaza, potrivit unei postări pe rețelele de socializare a regelui Iordaniei și raportată de presa de stat. „Este datoria noastră să ne ajutăm frații și surorile răniți în războiul din Gaza. Vom fi mereu acolo pentru frații noștri palestinieni”, a spus regele Abdullah.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesushas, a spus că este „foarte îngrijorat” de relatările privind întreruperile de electricitatea și comunicații din Gaza, precum și de „bombardamentele puternice” ale enclavei. „Fără comunicații, persoanele care au nevoie de asistență medicală imediată nu pot contacta spitalele și ambulanțele”, a avertizat el.

Într-un gest puțin obișnuit, șefii marilor agenții umanitare ale ONU, precum și organizații caritabile internaționale au dat publicității o declarație comună în care cer o „încetare imediată a focului din motive umanitare” în Gaza, calificând situația din enclavă drept „oribilă” și „inacceptabilă”.

Declarația comună condamnă atacul terorist al organizației Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, dar șefii Unicef, Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (Ocha) și Salvați Copiii, printre alții, condamnă drept „insuportabilă” și uciderea civililor din Gaza, precum și faptul că peste două milioane de palestinieni nu au acces la „hrană, apă, medicamente, electricitate și combustibil.”

Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas a declarat că cel puţin 9.770 de persoane au fost ucise în mai mult de patru săptămâni de război. Operațiunea a început după ce milițiile Hamas au ucis, într-o singură zi, peste 1.400 de israelieni, majoritatea civili, și au luat peste 240 de ostatici. A fost cel mai ucigaș atac din istoria Israelului.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru CNN duminică seara că bombardamentele din nordul Gazei au fost oprite timp de câteva ore, două zile la rând, pentru a permite civililor trecerea în siguranță spre sudul enclavei.

„Nu numai că le spunem unde să meargă, dar îi ajutăm și creăm condiții umanitare mult mai bune în sud”, a spus locotenent-colonelul Jonathan Conricus, fără a indica dacă astfel de pauze vor continua.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG