Linkuri accesibilitate

Un raport al Departamentului de Stat critică evacuarea din Afganistan din 2021


Infanteriști marini americani la un punct de control al evacuării (ECC) în timpul unei evacuări pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai, Kabul, 21 august 2021
Infanteriști marini americani la un punct de control al evacuării (ECC) în timpul unei evacuări pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai, Kabul, 21 august 2021

Un raport al Departamentului de Stat al SUA publicat vineri critică modul în care a fost gestionată evacuarea din Afganistan în 2021.

În raport se spune că deciziile președintelui Joe Biden și ale predecesorului său Donald Trump de a retrage trupele au avut „consecințe grave pentru viabilitatea” și securitatea fostului guvern afgan susținut de SUA.

Constatările negative din raport se referă și la secretarul de stat Antony Blinken, fără a-l numi. Printre acestea se numără eșecul departamentului de a extinde grupul de lucru pentru gestionarea crizelor în timp ce talibanii avansau spre Kabul în august 2021 și lipsa unui diplomat de rang înalt „care să supravegheze toate elementele de răspuns la criză”.

„Numirea unui director de la etajul 7... ar fi îmbunătățit coordonarea între diferitele linii de efort", se arată în raport, referindu-se la ultimul etaj al Departamentului de Stat, unde au birouri Blinken și funcționarii ministeriali de rang înalt.

Această analiză și alta similară realizată de Pentagon au contribuit la raportul publicat de Casa Albă în aprilie. Însă concluziile critice ale analizei Departamentului de Stat nu se reflectată în raportul Casei Albe.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a apărat modul în care Biden a gestionat retragerea din Afganistan.

„A trebuit să ia o decizie”, le-a declarat ea vineri reporterilor. Statele Unite băgaseră „miliarde de dolari într-un război fără sfârșit” iar președintele „a vrut să oprească acest lucru, a vrut să pună capăt", a spus ea.

De partea cealaltă, Steven Cheung, purtător de cuvânt al lui Trump, a scris într-un e-mail: „Există o singură persoană responsabilă pentru retragerea dezastruoasă din Afganistan - Joe Biden.”

Raportul Casei Albe a dat efectiv vina pentru operațiunea haotică de retragere și evacuare a SUA pe o lipsă de planificare și pe etapele de reducere a trupelor supervizate de Trump în urma unui acord cu talibanii din 2020 pentru retragerea forțelor americane.

„Nu pot vorbi despre acea parte de coordonare internă și despre modul în care administrația a ajuns la concluziile de bază pe care le-a prezentat” în raportul din aprilie, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat.

Oficialul, care a vrut să i se păstreze anonimatul, nu a vrut să spună de ce analiza datată 2022 martie a fost reținută de la publicare până în ajunul weekendului de vacanță din 4 iulie.

Retragerea după 20 de ani

Retragerea trupelor americane și evacuarea oficialilor americani și aliați, a cetățenilor și a afganilor americani și aliați care riscau să fie pedepsiți de talibani a dus la apariția unor mulțimi de afgani disperați care încercau să intre pe aeroportul din Kabul și a unor oameni care se agățau de avioane în timp ce acestea rulau pe piste.

Forțe de coaliție britanice, turcești și pușcași marini americani preiau un copil în timpul evacuării, la Aeroportul Internațional Hamid Karzai, Kabul, Afganistan, 20 august 2021.
Forțe de coaliție britanice, turcești și pușcași marini americani preiau un copil în timpul evacuării, la Aeroportul Internațional Hamid Karzai, Kabul, Afganistan, 20 august 2021.

Un atentator sinucigaș al Statului Islamic a ucis 13 militari americani și peste 150 de afgani în fața porții unui aeroport.

Departamentul de Stat a făcut publice 24 de pagini din raportul de 85 de pagini - restul a rămas secretizat - privind modul în care a gestionat operațiunea de evacuare lansată la plecarea ultimelor forțe internaționale conduse de SUA, după 20 de ani de susținere a guvernelor succesive de la Kabul împotriva talibanilor.

Raportul laudă performanța personalului ambasadei americane care a lucrat în condiții dificile, cum ar fi pandemia COVID-19 și securitatea scăzută din cauza retragerii trupelor americane, a căror reducere accelerată „a agravat dificultățile cu care s-a confruntat departamentul".

Aproximativ 125 de mii de persoane, inclusiv aproape șase mii de americani, au fost evacuate din Kabul înainte de plecarea ultimilor soldați americani, pe 30 august 2021, în timp ce talibanii preluau asupra Kabulului după ce guvernul susținut de SUA a fugit.

„Deciziile atât ale președintelui Trump, cât și ale președintelui Biden de a pune capăt misiunii militare americane în Afganistan au avut consecințe grave pentru viabilitatea guvernului afgan și pentru securitatea sa”, se arată în analiză.

Nu aceste decizii făceau parte din subiectul raportului, însă el subliniază că „în timpul ambelor administrații nu s-a luat suficient în considerare, la nivel de conducere, cele mai grave scenarii și cât de repede ar putea urma acestea”.

Kabul 2021: evacuările din Afganistan se înscriu într-o lungă tradiție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:30 0:00

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a contestat această concluzie. El susține că în raportul Casei Albe se susține că au avut loc întâlniri ample și exerciții pe masă pentru a explora scenariile de evacuare ca parte a procesului de planificare, inclusiv situații neprevăzute „mai rele decât cele mai grave previziuni”.

Noua evaluare a Departamentului de Stat subliniază însă că planificarea departamentului „a fost împiedicată” deoarece era „neclar” care oficial de rang înalt era responsabil cu operațiunile.

De asemenea, înalții oficiali ai administrației nu au reușit să ia „decizii clare cu privire la mulțimea de afgani aflați în pericol” care să fie incluși în planul de evacuare înainte ca acesta să se declanșeze și nici nu au stabilit unde vor fi duși afganii evacuați, se arată în raport.

Pregătirea și planificarea au fost împiedicate de reticența administrației Biden de a lua măsuri în urma pierderii de încredere în guvernul de la Kabul ceea ce a dus la prăbușirea acestuia, se arată în raport.

„Structura complicată a grupului operativ al Departamentului care a fost creată atunci când a început evacuarea s-a dovedit a fi confuză pentru mulți participanți, iar gestionarea cunoștințelor și comunicarea între diferitele linii de efort a fost problematică”, se mai spune în raport.

XS
SM
MD
LG