Linkuri accesibilitate

Un #MeToo al rockului: noi revelații în cazul Rammstein și dacă savanții pot să se creadă Dumnezeu, înviind specii stinse


Pasărea dodo pe cale de a fi reînviată. 
Pasărea dodo pe cale de a fi reînviată. 

Presa franceză are ca principale titluri astăzi mai ales comentarii pe marginea sordidului atentat terorist din Franța, joi 8 iunie (ceea ce, teoretic, putea fi doar un abominabil fapt divers), când un tânăr (32 de ani) azilant de origine siriană a atacat și înjunghiat mai mulți copii într-un loc de joacă dintr-un orășel de provincie (Annecy) din regiunea Haute-Savoie.

Agresorul a fost pe loc neutralizat de poliție, după ce a înjunghiat mai mulți copii de la o grădiniță. iar Libération îi face portretul în numărul din această dimineață: creștin din Siria, refugiat mai întâi în Suedia, unde a trăit 10 ani, apoi - marginal în Franța.

Șefa guvernul francez, Élizabeth Borne, a mers joi imediat la fața locului, „cerând un minut de tăcere și reculegere în parlament”, notează La Repubblica, în Italia. Emmanuel Macron, la rândul său, a postat imediat pe Twitter vorbind despre un atac “de o lașitate absolută”.

Cum o constată tot Libération, numele omului, al azilantului agresor care a atacat copiii, Abdalmasih, înseamnă în arabă “adorator al lui Mesia”, “al lui Isus”.

Este oare NATO gata să intervină direct în Ucraina?

În privința Ucrainei, pentru a reveni la principalul subiect al zilei, întrebarea care se pune acum este dacă NATO ar putea interveni direct, cu trupe la sol, cum o sugerează fostul secretar general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, într-o discuție cu cotidianul britanic The Guardian.

Rasmussen estimează că summitul NATO din iulie, de la Vilnius, în Lituania, va fi crucial pentru implicarea NATO în Ucraina și pentru viitorul continentului european.

Totul se va petrece sub impulsul “esticilor”: Polonia este astfel deja pe cale de a deveni cea mai puternică (militar) țară din NATO, după Turcia.

Europa și imigrația

In acest timp, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va afla duminică într-o misiune în Tunis, alături de Giorgia Meloni din Italia și premierul olandez Mark Rutte. Trio-ul se va întâlni cu președintele tunisian Kais Saied, pentru a vorbi despre controlul migrației spre Europa și aprovizionarea cu energie (având în vedere că Tunisia este una dintre țările pe care europenii contează pentru a reduce dependența de gazul rusesc).

Joi, Meloni l-a primit la Roma pe cancelarul german Olaf Scholz. Comunicatele oficiale au subliniat prietenia dintre cele două țări: Meloni a citat chiar acordul de vânzare a companiei aeriene italiene Ita către Lufthansa ca dovadă a convergenței intereselor naționale ale Italiei și Germaniei.

În realitate, viziunile Romei și Berlinului nu par foarte acordate. În chestiunea migranților, de exemplu, unde divergențele nici măcar nu sunt camuflate (Scholz amintind mereu că Germania primește mult mai mulți migranți decât Italia). Viitorul summit UE se anunță furtunos, estimează La Repubblica.

Rammstein și acuzațiile de viol

Cum o amintește, la München, Süddeutsche Zeitung, scandalul e departe de a se stinge în jurul acuzațiilor aduse lui Till Lindemann, solistul trupei de rock gotic Rammstein, care, în vârstă fiind acum de 60 de ani, se vede nevoit să recurgă la avocați, în urma unor acuzații de viol.

Avocații au vorbit despre acuzațiile grave aduse împotriva artistului de diverse femei pe rețelele de socializare, dar mai ales pe Instagram, Twitter și YouTube. În același timp, cum a scris-o Frankfurter Allgemeine Zeitung, ar fi timpul să punem capăt clișeului care arată fetele de tip groupie ca îndrăgostite fără limită și gata neapărat și oricând să se culce pe loc cu idolul lor.

Jurassic țarc și “dead as a dodo”

În sfârșit, într-o cu totul altă cheie, Courrier International, săptămânalul francez care reia în traducere cele mai bune articole recente din presa întregii planete, are în ultimul său număr un întreg dosar despre… o lungă investigație a site-ului american CNET privind proiectele de unei companii start-up texane de reînviere a unor specii animale dispărute.

După mamutul lânos și proiecte de a recrea dinozauri pornind de la ADN, ca în Jurassic Park, o companie americană numită Colossal pretinde că poate reînvia pasărea dodo, o pasăre dispărută, mare cât un struț, din insula Mauritius, care s-a stins cu secole în urmă (“dead as a dodo” este o expresie colocvială în engleză).

Pasărea dodo fascinează atât de mult pentru că a fost imortalizată de Lewis Carroll în Alice în Țara Minunilor. Dar nu numai. „Niciun alt animal nu este atât de inexorabil legat de dispariția speciilor pe cât e dodo”, spune CNN.

Compania americană Colossal, o start-up din Texas, a strâns recent 150 de milioane de dolari de la diverși investitori în încercarea de a reînvia pasărea dodo.

Dar mulți experți sunt sceptici, sau chiar foarte critici. Astfel, Jackson Ryan, autorul articolului de pe CNET, citează un alt paleontolog, Leon Claessens, de la Universitatea din Maastricht: „Insula Mauritius astăzi este fundamental diferită de Mauritius așa cum era în 1598, când au descins acolo primii olandezi”, spune el. „Și dacă păsările dodo nu s-ar putea adapta la noul lor mediu?” se întreabă el.

Cazul nu este doar unul de război între paleontologi, ca în Jurassic Park. Pe lângă aspectele științifice, care sunt departe de a fi rezolvate, se ridică o întrebare etică evidentă. Trecând noi acum prin cea de-a șasea extincție a speciilor, de ce să nu facem tot posibilul pentru a salva mai întâi speciile pe cale de dispariție actualmente, mai degrabă decât să încercăm să reînviem specii dispărute despre care nu știm dacă s-ar putea readapta?

„Revenirea mamuților și a tigrilor din Tasmania ar putea perturba cu totul echilibrul ecosistemelor actuale”, spune BBC. “Asta pentru că de la dispariția acelor specii, altele au evoluat și s-au adaptat pentru a umple golul. Ar suferi ele de pe urma renașterii predecesorilor lor?”

În cadrul firmei Colossal, însă, domnește ideea că o asemenea experiență va ajuta, dimpotrivă, la păstrarea de la dispariție a speciilor actuale. Problema este însă, întreabă Courrier International: avem oare noi voie să ne luăm drept Dumnezeu, reînviind specii dispărute?

Oamenii de știință și presa internațională sunt încă cufundați în plină dilemă în legătură cu asta.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG