Autoritățile ucrainene au spus că, în noaptea de luni spre marți, Rusia a lansat asupra Ucrainei peste 440 de drone și 32 de rachete. Atacul a avut loc în vreme ce atenția opiniei publice internaționale era îndreptată asupra noului conflict între Israel și Iran, care se întețește.
O rachetă balistică a rupt în două un bloc cu nouă etaje din capitala ucraineană, pe care l-a străpuns de sus până în subsol, demolând zeci de apartamente. Marți, la prânz, echipele de salvare se mai aflau în căutarea supraviețuitorilor, iar către seară autoritățile au revizuit în creștere bilanțul victimelor.
Ziua de 18 iunie a fost declarată zi de doliu în memoria victimelor acestui atac, despre care președintele Volodimir Zelenski a spus că a fost unul „dintre cele mai îngrozitoare lovituri” asupra capitalei ucrainene.
„Astfel de atacuri sunt pur și simplu acte de terorism. Întreaga lume, Statele Unite și Europa trebuie, în sfârșit, să reacționeze așa cum o societate civilizată reacționează în fața teroriștilor”, a declarat Zelenski, adăugând că „[președintele rus Vladimir] Putin face asta doar pentru că își permite să continue războiul”.
Ministrul de Interne, Ihor Klimenko, a declarat că a fost ucis și un cetățean american. Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, a scris într-o postare pe Telegram că acesta avea 62 de ani și „a murit într-o locuință din cartierul Solomianski, vizavi de locul unde medicii ofereau ajutor răniților”.
Pe lângă cele 16 persoane ucise la Kiev, alte două au murit la Odesa, într-un atac cu drone al Rusiei. Guvernatorului regional, Oleh Kiper, a spus că alți aproape 20 de oameni, inclusiv un copil, au fost răniți. În total, Rusia a bombardat în timpul nopții 27 de localități din Ucraina, au mai spus autoritățile ucrainene.
Ucraina a răspuns cu propriile drone cu rază lungă de acțiune. Armata rusă a declarat că, de luni seara până marți dimineața, a doborât 203 drone ucrainene deasupra a zece regiuni rusești între luni seara și marți dimineață.
Atacul rusesc deosebit de intens asupra Kievului a avut loc în ajunul unei întâlniri pe care președintele ucrainean urma să o aibă cu președintele american, Donald Trump, în marginea unui summit G7 din Canada, din 16-17 iunie.
Întâlnirea a fost contramandată când Trump a părăsit summitul înainte de vreme pentru a reveni la Washington, pe fundalul tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Moscova și-a intensificat atacurile după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei a desfășurat o operațiune îndrăzneață asupra unor baze aeriene din adâncul teritoriului rus, distrugând sau avariind zeci de bombardiere strategice rusești.
Președintele Trump a încercat fără succes să obțină un armistițiu în Ucraina în ultimele luni. Progresele în negocieri sunt minime și s-au limitat în principal la schimburi de prizonieri.
Moscova a respins cererea Kievului pentru o încetare necondiționată a focului, iar Ucraina a calificat drept „ultimatumuri” inacceptabile cererile Rusiei în privința unui acord de pace, care includ dezarmarea, cedarea de teritorii și neutralitatea permanentă.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te