„Acum câțiva ani, nimeni nu și-ar fi imaginat că una dintre cele mai mari democrații din lume va anula programe de cercetare sub pretextul că acolo apare cuvântul diversitate”, a spus președintele Franței, Emmanuel Macron, în cadrul evenimentului „Alege Europa pentru Știință” de la Paris, potrivit AP.
Pe aceeași scenă din cadrul evenimentului desfășurat la Universitatea Sorbona, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că executivul Uniunii Europene va înființa un program de „super-granturi”, destinat să ofere „o perspectivă pe termen lung celor mai buni” din domeniu.
Ea a precizat că jumătate de miliard de euro vor fi alocate între 2025 – 2027 „pentru a face din Europa un magnet pentru cercetători”. Banii vor fi redirecționați către Consiliul European pentru Cercetare, care are deja un buget de peste 16 miliarde de euro pentru anii 2021 – 2027.
Von der Leyen a mai spus că UE intenționează „să consacre libertatea cercetării științifice în lege” printr-un nou act normativ. „Pe măsură ce amenințările cresc la nivel mondial, Europa nu va face compromisuri în privința principiilor sale”, a afirmat ea.
Macron a anunțat, de asemenea, că guvernul francez va propune în curând noi măsuri pentru a consolida investițiile în știință și cercetare.
Cercetătorii din SUA, afectați de tăierile bugetare
Luna trecută, sute de cercetători universitari din SUA au rămas fără finanțarea oferită de National Science Foundation, ca urmare a ordinului președintelui Donald Trump de a opri sprijinul pentru cercetările privind diversitatea, echitatea și incluziunea, precum și pentru studiile despre dezinformare.
Până acum, peste 380 de proiecte de granturi au fost anulate, inclusiv lucrări care vizau combaterea cenzurii pe internet în China și Iran, și un proiect care consulta comunități indigene pentru a înțelege schimbările de mediu din regiunea arctică a statului Alaska.
Printre granturile anulate s-au numărat și unele care urmăreau diversificarea accesului la știință, tehnologie și inginerie. Oameni de știință, cercetători și medici au protestat în stradă.
Fără a menționa direct administrația Trump, von der Leyen a spus că subminarea cercetării libere și deschise este „o eroare de calcul gigantică”.
„Știința nu are pașaport, gen, etnie sau partid politic. Credem că diversitatea este un atu al umanității și seva științei. Este unul dintre cele mai valoroase bunuri globale și trebuie protejat”, a spus ea.
Fost ministru al apărării al Germaniei și medic de formație, von der Leyen a promis că UE va aborda și unele dintre obstacolele cu care se confruntă cercetătorii, în special birocrația excesivă și accesul la companii.
Președintele francez a adăugat, la rândul său, că știința și cercetarea nu trebuie „să se bazeze pe dictatele câtorva”.
El a afirmat că Europa „trebuie să devină un refugiu” pentru oamenii de știință și cercetători.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te