Linkuri accesibilitate

UE amână (din nou) sistemele electronice de înregistrare a trecerilor la frontiere


Odată ce va intra în vigoare noua autorizație de călătorie în UE, moldovenii vor trebui să se înregistreze pe net, de pildă când trec în România.
Odată ce va intra în vigoare noua autorizație de călătorie în UE, moldovenii vor trebui să se înregistreze pe net, de pildă când trec în România.

Uniunea Europeană a amânat din nou sistemul electronic de înregistrare a intrărilor/ieșirilor din majoritatea țărilor blocului comunitar. Decizia este legată în mare parte de lipsa pregătirilor tehnice, în special în țările cu cele mai aglomerate aeroporturi, precum Franța și Germania.

Sistemul de intrare/ieșire al UE (EES) a fost conceput pentru a elimina ștampilarea manuală a pașapoartelor non-UE și trebuia să fie operațional până la finele anului trecut. Aprobat în 2017, sistemul IT va fi unul complex și va fi instalat în fiecare port, aeroport internațional și punct de trecere terestră a UE.

În baza de date a sistemului nu vor fi înregistrate doar intrările și ieșirile din bloc, ci și toate datele relevante ale pașapoartelor, amprentele digitale și imaginile faciale ale oricărui cetățean non-UE care le vizitează.

Pregătirile întârzie

Cele 24 de state membre participante la aplicarea acestui sistem (toate statele UE, cu excepția Ciprului și Irlandei, Danemarca având posibilitatea de a se alătura ulterior) și patru țări non-UE (Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein) nu erau pur și simplu pregătite tehnic pentru lansarea la scară largă.

Franța, Germania și Țările de Jos - cele trei țări din UE cu cele mai aglomerate aeroporturi și porturi - au tras un semnal de alarmă, avertizând că sistemul nu este pregătit și că ar putea provoca haos în punctele esențiale de trecere a frontierei, dacă nu ar funcționa corect de la început.

Alte state și-au exprimat, de asemenea, ușurarea, deoarece erau în întârziere cu pregătirile necesare, cum ar fi instalarea mai multor bariere automate, a chioșcurilor de self-check și operaționalizarea completă a aplicației de înregistrare prealabilă. Acest verdict este unul destul de critic, având în vedere că EES este în lucru încă din 2017, când a fost aprobat de blocul comunitar.

Se încearcă implementarea graduală

Când miniștrii de interne ai statelor membre s-au întâlnit la Bruxelles pe 5 martie, au ajuns la un acord privind modul de implementare a sistemului. Acum, soluția convenită este o lansare graduală care va începe în octombrie.

Statele membre care sunt sigure că sistemul funcționează până atunci îl vor putea opera pe deplin încă din prima zi. Însă, pentru celelalte, implementarea va fi progresivă, cu obligativitatea ca EES să fie operațional la 10% dintre punctele de frontieră din fiecare stat membru după prima lună. Pentru a complica și mai mult lucrurile, vor fi permise și benzi dedicate EES la punctele de trecere a frontierei.

După trei luni, se speră ca EES să fie implementat la 50% din punctele de trecere a frontierei. După 180 de zile, planul este ca sistemul să fie pe deplin funcțional, ceea ce ne duce în primul trimestru al anului 2026. Pe tot parcursul acestei perioade, statele membre vor avea în continuare posibilitatea de a ștampila manual pașapoartele, în cazul în care apar probleme cu sistemul. De asemenea, statele participante vor putea suspenda parțial sau total sistemul, cu condiția să comunice motivele Comisiei Europene.

Deși diplomații UE cu care a vorbit Europa Liberă s-au declarat îngrijorați de modul cum va decurge totul, ei speră că EES va contribui la prevenirea migrației ilegale și va facilita monitorizarea vizelor depășite și a fraudelor de identitate.

Amânare inclusiv la ETIAS

La întâlnirea de săptămâna trecută, miniștrii de interne au convenit, de asemenea, asupra unui calendar, văzut de RFE/RL, pentru alte măsuri care vor afecta cetățenii non-UE care doresc să viziteze blocul în viitor, inclusiv ai Moldovei. Cea mai importantă noutate este că ETIAS (Sistemul European de Informații și Autorizație de Călătorie) „va fi lansat în ultimul trimestru al anului 2026.”

ETIAS este răspunsul UE la Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA), deja utilizat în Statele Unite.

ETIAS va permite călătorilor să intre în UE fără viză și ar putea fi folosit de circa 1,4 miliarde de persoane, inclusiv cetățenii Marii Britanii, Georgiei, Moldovei, Ucrainei, Statelor Unite și a statelor din Balcanii de Vest care nu fac parte din UE.

Autorizația, valabilă timp de trei ani, va costa 7 euro și va trebui completată de toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani. Cu toate acestea - spun cunoscătorii - și noul calendar ar trebui privit cu o doză de scepticism.

La fel ca în cazul EES, ETIAS a fost amânat în mod repetat. A fost propus inițial în 2018 și programat pentru implementare în fiecare an din 2021, însă lansările au fost mereu întârziate din cauza problemelor tehnice.

Dacă EES va fi pe deplin implementat în primul trimestru al anului 2026, așa cum este planificat în prezent, acest lucru ar putea crește șansele ca ETIAS să fie lansat mai târziu în același an, deoarece cele două sisteme sunt interconectate.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG