Potrivit unor documente consultate de Financial Times, compania franceză de IT Atos a folosit angajați din Rusia pentru a cumpăra software în 2021. Dezvăluirea implicării Rusiei ridică probleme majore de securitate privind proiectul de modernizare a frontierelor europene.
Documentele arată că filiala Atos din Moscova își desfășura activitatea sub o licență care i-ar fi permis Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) să aibă acces la activitățile sale. Patru surse familiarizate cu proiectul au declarat pentru Financial Times că angajați din Moscova au fost implicați direct în achiziționarea de software pentru sistemul de frontieră. În mod normal, această activitate are nevoie de o autorizare de securitate din partea UE.
Investigații în desfășurare
Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, analizează rolul jucat de Atos Rusia în acest proiect, potrivit unor surse apropiate anchetei citate de Financial Times.
EPPO, instituția responsabilă cu investigarea infracțiunilor care afectează interesele financiare ale UE, nu a confirmat oficial investigația și nu au fost formulate acuzații până în prezent.
Sistemul european de intrare/ieșire (Entry/Exit System – EES) va înregistra date despre fiecare călător străin care intră sau iese din UE, colectând informații biometrice și personale, precum și statutul vizelor acestora. În 2019, Atos Belgia, împreună cu IBM Belgia și compania italiană Leonardo, a câștigat contractul în valoare de 212 milioane de euro pentru dezvoltarea EES.
Alte anchete privind securitatea proiectului
Anul trecut, organismul antifraudă al UE, OLAF, a investigat acuzații legate de implicarea Atos Rusia în proiect. Deși investigația nu a fost făcută publică, surse apropiate anchetei afirmă că OLAF a descoperit că măsurile de securitate adoptate de agenția europeană de securitate informatică (EU-LISA), responsabilă de aplicarea EES, erau insuficiente.
Nu s-au găsit suficiente dovezi pentru a deschide o anchetă oficială, însă EU-LISA a primit recomandări pentru consolidarea securității.
Potrivit FT, EU-LISA a precizat că „nu a avut niciodată relații contractuale cu Atos Rusia” și că „nu a existat nicio breșă de securitate identificată”. Agenția susține că face evaluări de securitate regulate și a luat toate măsurile necesare după aflarea informațiilor despre implicarea Rusiei.
Legături cu serviciile de securitate rusești
Potrivit documentelor interne obținute de Financial Times, licențele software necesare pentru anumite părți ale sistemului EES au fost achiziționate prin biroul Atos din Moscova în 2021. Totuși, nu există dovezi că această filială a fost implicată în proiect după invazia rusă a Ucrainei, în 2022.
Filiala Atos din Rusia opera sub o licență emisă de FSB încă din 2016, care îi permitea să dezvolte, producă și distribuie instrumente criptografice și sisteme de telecomunicații.
Expertul în servicii de securitate rusești Andrei Soldatov a explicat că astfel de licențe permit FSB-ului să aibă „acces total” la activitatea companiei: „Ei pot vedea tot ce face această companie”, a declarat el.
Agenția EU-LISA susține însă că nu a existat nicio breșă de securitate. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a transmis că „UE are încredere deplină în capacitatea EU-Lisa de a gestiona securitatea EES” și că „o auditare completă a securității va fi efectuată înainte de lansarea oficială a sistemului.”
Articol preluat de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te