Ministerul Energiei de la Kiev a spus într-un comunicat că agenția ucraineană de reglementare în energetică a aprobat pe 27 mai tariful integrat elaborat de operatorii de tranzit din Grecia, Bulgaria, România, R. Moldova și Ucraina.
Este „o soluție optimizată care va permite, printre altele, utilizarea capacității nefolosite în prezent a conductei Transbalcanice pentru a importa gaze în Ucraina la un tarif competitiv”, se spune în comunicat.
În România, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a aprobat și ea tariful de tranzit integrat.
La Chișinău, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică nu a răspuns deocamdată Europei Libere dacă are pe agendă aprobarea acestui tarif. Dar surse din ministerul Energiei au spus că este nevoie mai întâi ca parlamentul să adopte amendamente la legislația gazelor.
Aceste surse au mai spus Europei Libere că R. Moldova este „unul dintre promotorii acestui proiect” al tarifelor integrate pe conducta Transbalcanică, iar autoritățile „salută faptul că discuțiile avansează”.
Ruta Transbalcanică - o soluție pentru penuria de gaze în Ucraina
Aducerea gazelor de la terminale de gaze lichefiate (LNG) din Grecia până în R. Moldova și Ucraina, prin conducta Transbalcanică, a fost testată anul trecut. Dar tranzitul, mai ales pentru pentru Ucraina, este scump pentru că rută trece prin alte patru țări.
În prezent, Ucraina importă gaze din alte direcții, prin Slovacia și Ungaria, dar are nevoie de mai mult pentru că se confruntă cu un deficit după o serie de atacuri lansate de Rusia în acest an, care i-au redus semnificativ producția internă de gaze.
„Ruta Transbalcanică are un potențial semnificativ pentru a acoperi nevoile imediate ale Ucrainei... însă această rută trece prin cinci țări, iar aplicarea directă a tarifelor reglementate o face neatractivă din punct de vedere comercial comparativ cu alte opțiuni”, se spune în comunicatul ministerului ucrainean al Energiei, care mai sugerează că, în schimbul unor tarife mici, Ucraina poate oferi în schimb țărilor participante capacități de depozitare a gazelor pe teritoriul său.
R. Moldova folosește deja depozite de stocare din Ucraina.
Guvernul de la Kiev estimează că Ucraina va trebui să importe cel puțin 4 miliarde de metri cubi de gaze pentru sezonul rece 2025/26. Analiști citați de Reuters și foști oficiali evaluează necesarul total la circa 6,3 miliarde.
Compania de stat Naftogaz a început deja achizițiile, contractând 300 milioane de metri cubi (mil. mc) de gaz natural lichefiat (LNG) din SUA, prin compania poloneză Orlen, livrările urmând să fie făcute prin Polonia.
Rutele prin Polonia și Lituania sunt cele mai ieftine, însă capacitatea de import pe o conductă de interconectare poloneză este mică.
„După ce am renunțat la livrările de energie din Rusia, Ucraina, la fel ca partenerii noștri din UE, lucrează activ pentru a identifica rute alternative de aprovizionare cu gaze. În acest context, utilizarea rutei Transbalcanice este foarte importantă”, a declarat ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, citat în același comunicat.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te