David Arahamia, șeful partidului Servitorul Poporului al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, și aliat apropiat al acestuia, a spus luni că oficialitățile corupte din Ucraina vor fi pedepsite cu închisoarea, ca parte a unei politici de toleranță zero pentru corupție, după ce acuzații de corupție de la cel mai înalt nivel după invadarea Ucrainei de către Rusia au ajuns în atenția opiniei publice, relatează agenția Reuters.
„Guvernul Ucrainei e ghidat de principiul toleranței zero față de corupție”
Ucraina, continuă Reuters, are o lungă istorie de probleme cu corupția și de guvernare șubredă, deși exemplele s-au împuținat după invazia Moscovei de anul trecut, Kievul rezistând trupelor ruse și primind sprijin financiar și militar din partea Occidentului.
Duminică, premierul Ucrainei Denis Șmîhal a anunțat pe Telegram demiterea lui Vasil Lozinski, care era din mai 2020 ministru adjunct al infrastructurii. O declarație a guvernului ucrainean spune că demiterea a fost decisă la inițiativa lui Șmîhal, într-o ședință de urgență, pe 22 ianuarie.
„Guvernul Ucrainei e ghidat de principiul toleranței zero față de corupție și continuă să construiască o infrastructură anti-corupție”, se spune în declarația guvernului de la Kiev.
Comentând demiterea lui Lozinski pe Facebook, ministrul ucrainean al Infrastructurii Oleksandr Kubrakov a spus că ministerul său a intrat în reorganizare la sfârșitul lui decembrie.
Kubrakov a precizat că a ordonat echipei sale să evalueze toate proiectele active ale ministerului, inclusiv cele finanțate de la bugetul de stat și de instituțiile financiare internaționale, și toate proiectele de asistență tehnică.
Lozinski fusese arestat pe 21 ianuarie de Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) sub suspiciunea de luare de mită. NABU a spus că Lozinzki ar fi primit 400.000 de euro „pentru a ușura încheierea de contracte de cumpărare de echipamente și de generatoare la prețuri umflate”.
Generatoarele sunt extrem de căutate în Ucraina din cauza penuriei de electricitate cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice a țării.
Ministerul ucrainean Apărării neagă că a cumpărat alimente la suprapreț
Separat, ministerul ucrainean al Apărării a respins relatările că ar fi permis prețuri umflate la alimente într-un contract recent, dar a anunțat că va declanșa o anchetă internă, după o ședință de urgență ținută sub conducerea ministrului apărării Oleksi Reznikov pe 23 ianuarie.
Presa locală din Ucraina a acuzat ministerul că a semnat un acord la prețuri „de două, trei ori mai mare” decât cele normale pentru achiziționarea de alimente de bază.
Ministerul Apărării a spus că aceste relatări ar fi false, spunând că achiziționează produse alimentare „în concordanță cu procedurile stabilite prin lege”, relatează redacția ucraineană a Europei Libere.
Potrivit șefului partidului Servitorul Poporului, David Arahamia, oficialităților ucrainene li s-a spus clar că în timpul invaziei „trebuie să se concentreze pe război, trebuie să ajute victimele, să reducă birocrația, și să oprească afacerile dubioase”.
„Mulți dintre ei au înțeles mesajul. Dar mulți nu, din păcate. Cu siguranță îi vom băga la închisoare primăvara asta. Dacă abordarea umană nu merge, atunci o vom face potrivit legii marțiale”, a mai spus Arahamia.
Zelenski: „Vreau să fie clar: nu există întoarcere la ce a fost”
Înainte de invazia de anul trecut, lupta contra corupției era principalul punct din programul lui Zelennski, un novice în ale politicii care a ajuns președinte în 2019 promițând că va curăța instituțiile în mod notoriu corupte ale țării. În obișnuitul său mesaj video nocturn, președintele Ucrainei a spus duminică seara că săptămâna asta vor fi anunțate noi măsuri.
„Vreau să fie clar: nu există întoarcere la ce a fost, la cum obișnuiau să trăiască unii care erau apropiați de instituțiile statului, sau care își trăiau toată viața vînând un scaun”, a spus Zelenski.
Câteva instituții ucrainene de presă au relatat că mai mulți membri ai cabinetului și oficiali de rang înalt vor fi concediați, în timp ce Zelenski încearcă să facă guvernul mai eficient și mai suplu.
Ucraina, a cărei economie a scăzut cu o treime anul trecut, e dependentă masiv de ajutorul financiar occidental, iar donatori precum Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană au cerut în mod repetat ca guvernarea de la Kiev să fie mai eficientă și mai transparentă, relatează Reuters.
Cu relatări Europa Liberă Ucraina și Reuters. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu