Twitter ar putea să dea în judecată compania Meta, care a lansat miercuri, cu mare succes, aplicația rivală de microblogging Threads.
Într-o scrisoare adresată patronului Facebook și directorului general al companiei Meta, Mark Zuckerberg, un avocat al firmei Twitter, aflată în proprietatea lui Elon Musk a spus că Meta a furat „secrete comerciale și alte drepturi care țin de proprietatea intelectuală”, relatează portalul de știri Semafor.
În mai puțin de 24 de ore de la lansare, Threads a strâns peste 30 de milioane de utilizatori. Conturile Threads sunt legate la profilurile Instagram, făcând înscrierea simplă și oferind noii aplicații o bază de utilizatori deja existentă.
Zuckerberg a spus că Threads este încercarea companiei Meta de a crea o „aplicație de mesagerie cu peste 1 miliard de utilizatori potențiali”, o oportunitate pe care Twitter „nu a știut să o exploateze”.
În replică, patronul Twitter, Elon Musk a spus că „este în regulă să faci concurență, dar nu să trișezi”.
Cei 30 de milioane de utilizatori strânși de Threads în primele ore de la lansare reprezintă mai puțin de o zecime din cei 350 de milioane de utilizatori estimați de pe Twitter, potrivit Statista.
Twitter a avut nevoie de patru ani pentru a ajunge la același număr de utilizatori pe care Threads l-a câștigat într-o zi. Twitter, pe de altă parte, și-a crescut baza de utilizatori de la zero, în timp ce Threads a profitat de baza de utilizatori ai aplicației Instagram, de două miliarde de utilizatori lunari (potrivit estimărilor companiei Meta), relatează BBC.
Legea americană a drepturilor de autor nu protejează ideile, așa că pentru a avea o șansă în tribunal, Twitter ar trebui să dovedească că proprietatea sa intelectuală, cum ar fi codul de programare, a fost furată.
În 2012 Meta a primit un brevet pentru „comunicarea unui flux de știri” – sistemul care afișează cele mai recente postări atunci când folosești Facebook.
Propietate intelectuală și mobilitatea specialiștilor
În scrisoarea adresată lui Mark Zuckerberg, avocatul companiei Twitter, Alex Spiro acuză Meta de „însușire sistematică, intenționată și ilegală a secretelor comerciale ale Twitter și a altor proprietăți intelectuale” pentru a crea Threads.
Mai exact, avocatul susține că Meta a cooptat zeci de foști angajați de la Twitter care „au avut și continuă să aibă acces la secretele comerciale ale Twitter și alte informații extrem de confidențiale”. Cu ajutorul lor, compania Meta ar fi reușit să dezvolte o „clonă” (copycat), și anume aplicația Threads.
„Twitter intenționează să-și impună cu strictețe drepturile de proprietate intelectuală și cere ca Meta să ia măsuri imediate pentru a înceta să mai folosească orice secret comercial Twitter sau alte informații extrem de confidențiale”, se spune în scrisoare.
Pe Threads, purtătorul de cuvânt al companiei Meta, Andy Stone, a postat că „nimeni din echipa de inginerie Threads nu este un fost angajat al Twitter”.
În lumea înaltei tehnologii și a rețelelor sociale, transferurile dintr-o echipă în alta și dintr-un concern într-altul sunt la ordinea zilei, remarcă experții citați de presa internațională.
Atât Meta, cât și Twitter au făcut concedieri masive în ultimul timp: Meta a anunțat în aprilie că va reduce personalul cu aproximativ 10.000 de oameni.
Twitter a pierdut aproape 80% din cei 7.500 de angajați ai săi în valurile succesive de concedieri care au început imediat după ce compania a fost cumpărată de Elon Musk, în octombrie anul trecut.
Threads și UE
Aplicația Threads nu a fost lansat în țările Uniunii Europene, pentru că nu sunt clarificate toate aspectele legate de protecția datelor cu caracter personal, legislația UE în acest domeniu fiind mult mai strictă. Cu toate acestea, aplicația Threads poate fi instalată și folosită pe smartphone-uri iPhone și Android din UE fără mari probleme, după cum remarca săptămânalul german Stern .
Interdicția pentru utilizatorii europeni pare să se limiteze la exact două măsuri: aplicația nu este pe platformele App Store pentru iPhone și Playstore pentru Android, dacă Threads nu este acceptat oficial în țara respectivă. Iar la conectare, adresa IP este verificată. Ambele pot fi evitate fără prea mult efort, remarcă „Stern”, pentru că Threads este o aplicație Instagram: conectarea se poate face prin Instagram, mai simplu pe telefoanele Android, un pic mai complicat pe iPhone.