Jedeme de Ruska! (Mergem în Rusia!) este numele unei agenții de turism cehești care organizează, chiar și în condițiile războiului declanșat de Putin împotriva Ucrainei, excursii la Moscova și Sankt Petersburg. Ajunsă în atenția presei, agenția spune că nu aprobă invazia rusească; ea este însă sprijinită și utilizată, cel puțin judecând după ecourile pe net, de persoane cu vederi pro-ruse.
După invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, autoritățile Cehiei, țară membră în NATO și UE, au emis numeroase avertismente împotriva călătoriilor în F. Rusă. Ultimele evenimente din acea țară, anume revolta nereușită a liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, au dus la reactivarea recomandărilor de a părăsi Rusia, mai ales regiunile de la granița cu Ucraina.
Între timp, agenția Jedeme do Ruska! publică pe net imagini cu cehi veseli în locurile turistice clasice din Moscova și St. Petersburg, de la Piața Roșie la Palatul de Iarnă și GUM. Cea mai recentă postare, după revolta lui Prigojin, anunță că „încă un grup a savurat ieri minunatele fântâni de la Palatul Peterhof. Acum ei au parte la St. Petersburg de Nopțile Albe și deschiderea podurilor peste Neva. Îi așteaptă o nouă zi plină de experiențe noi!”.
Sub această postare, un suporter al agenției o avertizează că „deja încep să se intereseze de voi”, și dă un link la articolul serverului de știri Aktualne.cz, care a atras atenția primul asupra acestei curiozități.
Complicat, dar se poate
Agenția Jedeme do Ruska! spune că s-a înființat în 2018 și oferă excursii „fără prejudecăți și stereotipuri” în Rusia.
După invazia din Ucraina, călătoriile s-au complicat. Nu se mai zboară direct la Moscova, ci pe ocolite, cum arată o postare recentă pe site-ul cu 20.000 de urmăritori. „Ieri am trecut cu bine granița ruso-polonă și ne delectăm cu frumusețile Kaliningradului”. Sub postare, un utilizator comentează: „În locul vostru aș rămâne acolo, aici nu e de trăit”. Majoritatea comentariilor sprijină Kremlinul, dar nu lipsesc nici condamnările acestui tip de turism, care ajută economia agresorului.
„Nu mergem să bem ceai cu cei de la Kremlin”, se apără proprietara agenției, Lucie Vinterova. „Mergem să cunoaștem o țară străină, monumentele și atracțiile ei”. Vinterova mai spune că nu are de gând să suspende excursiile, căci toată lumea este liberă să-și aleagă destinația, iar în drumurile prin Rusia, unde ea face pe ghidul, nu s-a întâlnit vreodată cu atitudini ostile.
Cehia se află pe o listă de țări „neprietenoase” a ministerului rus de externe încă dinainte de invazia din Ucraina, anume din 2014, când Praga a acuzat Moscova că ar fi pus la cale exploziile dintr-un depozit de muniții, pe teritoriul Cehiei.
„Asemenea călătorii (în Rusia) sunt extrem de ne-etice”, opinează în articolul din Aktualne.cz politologul rus stabilit la Praga din 2014 Ivan Preobrajenski. „Pun pariu că oamenii ăștia ar merge liniștiți la mare în Crimeea, și ar lăuda condițiile minunate de acolo”.
Kateřina Chaloupková, șefa Asociației agențiilor de voiaj din Cehia, susține că Jedeme do Ruska! este actualmente singura care oferă excursii în Rusia – fiind agenție, nu birou, ea nu vinde direct servicii rusești, ci doar mediază cumpărarea lor.
Dacă autoritățile cehe nu recomandă vizitele în Rusia, rușii oferă vize turistice „fără probleme” cehilor, pe 30 de zile, iar pe lângă traseul prin Polonia și Kaliningrad, există și posibilitatea de a zbura prin Erevan sau Istanbul.
Ruși cu plăcuțe de înmatriculare nemțești
Invazia rusească din Ucraina, precedată de criza pandemică, a pus capăt fluxului de turiști nu doar spre Rusia, ci și din Rusia, cu consecințe grave pentru economia stațiunilor termale din vestul Cehiei, în frunte cu Karlovy Vary.
În anii 1990, stațiunea a devenit „rusească”, cum se plângeau unii cehi, fiind luată cu asalt de oaspeți de la răsărit, dintre care mulți s-au stabilit pe termen lung, cumpărând case, hoteluri, restaurante etc. După anexarea Crimeii în 2014, iar după invazia pe scară largă din Ucraina încă și mai mult, sosirile de ruși din Rusia s-au oprit.
Micul aeroport al stațiunii, unde pe vremuri soseau zilnic câteva avioane din Rusia, este acum practic scos din funcțiune. Vara, numai, mai zboară câte un avion charter cehesc spre destinații de vacanță în sudul Europei.
Site-ul cehesc de știri Seznam.cz notează însă că limba rusă se poate auzi și acum pe străzile din Karlovy Vary; ea este vorbită de ruși stabiliți în Germania vecină, sau „ruși cu plăcuțe de înmatriculare nemțești”. Sunt prezenți de asemenea, în număr mare, israelienii rusofoni.
Mai ales în ultimul an, după invazia din Ucraina, unii din proprietarii ruși de hoteluri din Karlovy Vary au intrat în atenția autorităților cehești după ce au apărut pe listele de persoane sancționate de Uniunea Europeană sau direct de Cehia.
În primăvară, a apărut ideea confiscării bisericii ortodoxe din Karlovy Vary, subordonată Patriarhiei de la Moscova, asta după ce Kirill a fost sancționat de cehi pentru sprijinirea războiului din Ucraina. Autoritățile cehe au renunțat până la urmă la confiscare, realizând că ar încălca dreptul la libertatea religiei.