Linkuri accesibilitate

Trump cere o întâlnire cu Putin după ce discuțiile de la Istanbul nu au înregistrat niciun progres în relațiile Ucraina-Rusia


Președintele american Donald Trump vorbește în Air Force One, la Aeroportul Internațional Abu Dhabi înainte de plecarea de vineri, 16 mai 2025, din Emiratele Arabe Unite.
Președintele american Donald Trump vorbește în Air Force One, la Aeroportul Internațional Abu Dhabi înainte de plecarea de vineri, 16 mai 2025, din Emiratele Arabe Unite.

Președintele SUA, Donald Trump, cere o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin după ce primele negocieri directe de pace dintre Rusia și Ucraina din ultimii peste trei ani s-au încheiat fără un progres semnificativ.

Într-un interviu acordat postului Fox News pe 16 mai, Trump a afirmat că o astfel de întâlnire este necesară pentru a pune capăt celui mai îndelungat conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial, după ce delegațiile de la Moscova și Kiev nu au reușit să avanseze în discuțiile despre un armistițiu desfășurate în aceeași zi la Istanbul.

„Trebuie să ne întâlnim”, a spus el, la finalul unui turneu de patru zile în Orientul Mijlociu.

În cadrul interviului, Trump și-a exprimat optimismul privind o posibilă colaborare cu Putin, deși este pregătit să pună presiune asupra Rusiei, dacă va fi nevoie.

„Cred că vom ajunge la un acord cu Putin... Voi folosi pârghiile pe care le am asupra lui, dacă va fi necesar”, a adăugat el.

Prima rundă de negocieri directe dintre Ucraina și Rusia din ultimii peste trei ani, de la Istanbul, de vineri, 16 mai, s-a încheiat în mai puțin de două ore, fără semne de progres în afara unui acord privind un schimb de prizonieri.

Cele două părți au convenit asupra unui schimb de 1.000 de prizonieri de fiecare parte — cel mai amplu de la începutul invaziei ruse din februarie 2022.

Nu au existat însă semnale publice că diferențele majore dintre pozițiile Rusiei și Ucrainei privind chestiuni precum teritoriul s-ar fi redus, iar liderii europeni s-au alăturat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în condamnarea poziției Moscovei.

„Poziția Rusiei este clar inacceptabilă și nu pentru prima dată”, a declarat premierul britanic Keir Starmer într-un comunicat comun alături de liderii Poloniei, Germaniei și Franței, în cadrul unui summit de la Tirana, Albania.

El a spus că, după o întâlnire cu Zelenski, prezent și el la summit, și un apel telefonic comun cu Trump, în care au discutat despre negocierile de la Istanbul, „acum ne aliniem și coordonăm răspunsurile și vom continua să o facem”.

„Ucraina este pregătită să ia cele mai rapide măsuri pentru a aduce pacea reală, iar este important ca lumea să adopte o poziție fermă”, a scris Zelenski pe rețelele sociale după apelul cu Trump.

„Poziția noastră este că, dacă rușii resping un armistițiu complet și necondiționat și pun capăt uciderilor, trebuie aplicate sancțiuni dure,” a adăugat el. „Presiunea asupra Rusiei trebuie menținută până când aceasta va fi pregătită să încheie războiul.”

Reuters, care citează o sursă ucraineană anonimă, scrie că delegația rusă a făcut cereri care au fost „nefondate” și au fost „rupte de realitate și depășesc cu mult tot ceea ce s-a discutat anterior”.

Delegația rusă, condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinskyi (centru), alături de oficiali ucraineni (nu apar în fotografie) la Istanbul, pe 16 mai.
Delegația rusă, condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinskyi (centru), alături de oficiali ucraineni (nu apar în fotografie) la Istanbul, pe 16 mai.

La rândul ei, AFP scrie, citând o sursă ucraineană, că una dintre aceste cereri a fost „ca Ucraina să își retragă forțele din mari părți ale teritoriului ucrainean pe care îl controlează pentru a putea începe o încetare a focului”.

E o referire la patru regiuni pe care Rusia le ocupă parțial și pretinde în mod nefondat că sunt rusești - Donețk, Luhansk, Zaporijia și Herson. Ucraina deține părți din aceste regiuni, inclusiv capitalele Zaporijia și Herson.

Comentariile Rusiei cu privire la reuniune au contrastat puternic cu criticile.

Liderul delegației ruse, Vladimir Medinski, consilier al președintelui Vladimir Putin, a declarat că Moscova a fost „mulțumită de rezultat” în ansamblu și este „pregătită să continue contactele”. El a declarat că delegația sa a „luat notă” de ceea ce el a spus că a fost o cerere ucraineană pentru discuții între Zelenski și Putin.

Medinski a mai spus că negociatorii au convenit că „fiecare parte își va prezenta viziunea asupra unui posibil armistițiu viitor și o va explica în detaliu. După ce o astfel de viziune va fi prezentată, considerăm că ar fi oportun, așa cum s-a convenit, să continuăm negocierile”.

Așteptările pentru un progres erau scăzute de la primele discuții de pace directe, încă de la negocierile nereușite purtate în primele două luni ale invaziei, din aprilie 2022.

Discuțiile din 16 mai au încheiat o săptămână frenetică de diplomație alimentată de eforturile fostului președinte american Donald Trump de a media un sfârșit al războiului, care a ucis zeci de mii de soldați de ambele părți și un număr tot mai mare de civili ucraineni.mm

Zelenski, vorbind la un summit european în Tirana, Albania, a declarat că „prioritatea numărul unu este un armistițiu complet, necondiționat și onest. Acest lucru trebuie să se întâmple imediat pentru a opri uciderea și a crea o bază solidă pentru diplomație.”

Dacă delegația rusă de la Istanbul nu este de acord cu un armistițiu, „lumea trebuie să reacționeze”, a spus el. „Trebuie să existe un răspuns ferm, inclusiv sancțiuni asupra sectorului energetic și bancar al Rusiei.”

Moscova a respins apelurile Ucrainei, ale țărilor europene și ale SUA pentru un armistițiu complet și extins de 30 de zile, susținând că un armistițiu poate fi rezultatul doar al negocierilor, iar președintele Putin a respins invitația lui Zelenski pentru o întâlnire față în față.

Deschiderea negocierilor a fost făcută de ministrul turc de externe Hakan Fidan, care a spus că este „crucial” să se implementeze un armistițiu „cât mai curând posibil” și că este „foarte important ca aceste discuții să formeze baza unei întâlniri la nivel de lideri”.

Liderul delegației ucrainene, ministrul Apărării Rustem Umerov, a scris pe Facebook că pacea este posibilă doar dacă „Rusia își arată disponibilitatea de a face acțiuni concrete, inclusiv un armistițiu complet de cel puțin 30 de zile și implementarea de măsuri umanitare, precum întoarcerea copiilor ucraineni deportați cu forța” și schimbul tuturor prizonierilor de război.

Decizia lui Putin de a trimite o delegație de nivel inferior la negocieri – deși el însuși a propus aceste discuții, la presiunea lui Trump – a redus și mai mult speranțele deja slabe de progres real.

Trump, aflat într-o vizită în Orientul Mijlociu, a sugerat că ar fi participat dacă Putin ar fi fost prezent. „Nu se va întâmpla nimic până nu ne întâlnim eu și Putin,” a declarat el.

Între timp, UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, axat pe sectorul financiar și exporturile energetice ale Rusiei.

Articol publicat inițial pe Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG