Site-ul ziare.com a preluat datele comunicate de Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova din ultimul sondaj de opinie. Aproape 40% din respondenți au spus că-l vor vota pe actualul președinte Igor Dodon. 19,3% spun că o vor vota pe Maia Sandu. Andrei Năstase și Renato Usatîi ar obține fiecare aproape 8 procente.
Pe blogurile Adevărul, Ion Petrescu își exprimă direct convingerea că Igor Dodon va câștiga alegerile prezidențiale, eventual din primul tur, așa cum spune că-și dorește. Pe Maia Sandu o caracterizează drept „naivă”, speră să capitalizeze și voturile candidaților neintrați în turul al doilea pe care și-l dorește. Ion petrescu mai găsește un prilej de a-I aduce critici Maiei Sandu: prin comparația pe care o face între președinta Partidului „Acțiune și Solidaritate” și opozanta lui Alexandr Lușakenka, din Belarus, Svetlana Tihanovskaia. Aceasta din urmă „nu are, în trecutul ei, momente de colaborare cu aparatul de stat al dictatorului din Belarus”, de aceea „a putut conta imediat pe sprijinul moral al ţărilor baltice – în Lituania având domiciliul actual – şi al Poloniei, ulterior venind şi sprijinul SUA, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi cel al Uniunii Europene”. În Belarus, Tihanovskaia rămâne „expresia interesului real de necesară, nu mimată schimbare”. Pentru Ion Petrescu, Maia Sandu are la activ nu doar o participare la guvernare alături de partidul lui Igor Dodon, ci și faptul că ar fi „blamat România, în stil sovietic, că vrea să încorporeze... teritoriul dintre Prut şi Nistru”. Bloggerul de la Adevărul critică în schimb ceremonia secretă în cadrul căreia Lukașenka a depus jurământul ca președinte al Belarus, în plină perioadă de contestare a victoriei sale în stradă și în cancelariile lumii occidentale.
Camelia Badea consemnează pentru spotmedia.ro un interviu cu sociologul Mircea Kivu, care îndeamnă electoratul din România că meargă la vot pentru alegerile locale, să nu creadă în refrenul că „toți candidații sunt la fel”. Nu, sunt și candidați din partea unor formațiuni politice noi, care chiar au proiecte interesante. Le-ar putea pune în practică doar dacă alegătorii i-ar „dota” în mod lucid și cu consilii locale de culoare politică apropiată. Kivu mai spune că liberalii nu au putut prezenta un candidat propriu pentru primăria Bucureștiului fiindcă singurul valabil este actualul premier Ludovic Orban. Iar la București nu s-au organizat dezbateri între candidați mai ales din cauza lui Traian Băsescu. În orice variantă de dialog, Băsescu s-ar fi făcut remarcat, spre folosul actualului primar pesedist Gabriela Firea.
În editorialul revistei 22, Andrei Cornea s-a lămurit : Traian Băsescu nu se luptă nici măcar pentru ca partidul său să aibă șansa de a intra în Parlament în decembrie, ci pentru propria supraviețuire în politică, exact ca Tăriceanu sau Petre Roman. Propunerea încăpățânată a lui Mihail Neamțu ca primar PMP la sectorul 3 era menită tocmai să fie respinsă și să rupă negocierile dintre liberali, useriști și cei din PMP. Așa stând lucrurile, Cornea își avertizează apăsat concetățenii : „Gabriela Firea e un politician din speța Dragnea: adepta unui populism urât, preferând să conducă prin minciuni confiate, panglici retorice și discreditarea adversarilor. Dacă va câștiga din nou Bucureștiul, Gabriela Firea va deveni nu numai un pericol pentru Capitală, ci mai ales pentru întreaga țară, căci ambițiile ei nu se vor opri prea repede. Acum e momentul să fie oprită”.