Iată câteva țări care au restabilit sau au înăsprit controalele, într-o „fișă” Reuters:
* Austria a instituit controale la frontiera sa cu Slovacia și Republica Cehă, care expiră la 15 octombrie, și cu Slovenia și Ungaria până la 11 noiembrie.
Guvernul de la Viena a invocat presiunea asupra sistemului de primire a solicitanților de azil, precum și temerile de securitate, exacerbate de grupările teroriste și rețelele criminale legate de războiul din Ucraina.
* Danemarca face controale ale transportului terestru și maritim dinspre Germania până la 11 noiembrie, invocând amenințările teroriste legate de războiul din Gaza și de profanarea Coranului în 2023, precum și riscurile de spionaj rusesc.
* Franța a invocat presiunea asupra sistemului de primire a azilanților și amenințările teroriste în reintroducerea controalelor la frontierele sale cu țările Schengen, care vor dura până la 31 octombrie.
* Germania intenționează să introducă controale mai stricte la toate frontierele sale terestre la 16 septembrie, pentru o durată inițială de șase luni. Polonia a numit de îndată măsura germană „inacceptabilă”.
Berlinul a anunțat anul trecut controale mai stricte la frontierele sale terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția. Cumulate cu controalele la frontiera cu Austria, ele i-au permis să returneze 30.000 de migranți începând din octombrie 2023.
* Controalele la frontiera dintre Italia și Slovenia vor dura până la 18 decembrie, după ce Roma a semnalat riscul ca teroriștii să se ascundă printre migranții aflați în tranzit pe „ruta balcanică”. Un rol au jucat și preocupările legate de războiul din Ucraina și potențialele violențe legate de președinția italiană a G7.
* Norvegia, care nu este membră a UE, dar face parte din spațiul Schengen, a restabilit controalele la frontieră în porturile cu legături de feribot cu spațiul Schengen până la 11 noiembrie, invocând operațiuni ale serviciilor secrete rusești care amenință exporturile norvegiene de gaze sau sprijinul militar al Norvegiei pentru Ucraina.
* Slovenia a instituit controale la frontierele cu Croația și Ungaria până la 21 decembrie, invocând deteriorarea situației de securitate în Orientul Mijlociu și Ucraina, amenințarea ridicată a terorismului și criminalitatea organizată din Balcanii de Vest.
* Suedia și-a înăsprit controalele la frontieră până la 11 noiembrie, invocând riscurile crescute de violență, inclusiv atacurile antisemite, ca urmare a conflictului din Gaza.
* Finlanda a închis punctele de trecere la frontiera sa terestră cu Rusia - care, desigur, nu face parte din spațiul Schengen - pentru o perioadă nedeterminată, ca răspuns la un val de solicitanți de azil din țări terțe despre care a afirmat că ar fi fost orchestrat de Moscova. Kremlinul a negat acuzația.
De asemenea, guvernul de la Helsinki a adăugat mai multe porturi pe lista celor care nu primesc nave din Rusia.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te