Linkuri accesibilitate

Svitolina, învinsă în semifinala de la Wimbledon, îi îndeamnă pe ucraineni să lupte pentru visurile lor


Elina Svitolina după victoria asupra Victoriei Azarenka din Belarus, Wimbledon, Londra, 9 iulie 2023.
Elina Svitolina după victoria asupra Victoriei Azarenka din Belarus, Wimbledon, Londra, 9 iulie 2023.

Când Marketa Vondrousova a căzut în genunchi joi, după victoria în semifinala de la Wimbledon împotriva Elinei Svitolina, cehoaica a pus capăt nu numai unei serii incredibile de victorii a jucătoarei ucrainene la Wimbledon, dar a spulberat și visele unei națiuni întregi în război, care spera într-o mare sărbătoare sportivă, scrie Reuters.

Parcursul remarcabil al Svitolinei până în semifinalele de la Wimbledon, la nouă luni după ce a născut-o pe fiica sa Skai, a oferit o rază de speranță unei națiuni confruntată de peste un an și jumătate cu războiul provocat de invazia Rusiei.

VIDEO: Elina Svitolina a invitat-o la meciul ei de la Wimbledon pe Anna, o fetiță din Ucraina de 10 ani, al cărei tată luptă pe front, în războiul cu Rusia.

Svitolina, steaua tenisului ucrainean, invită la meci fiica unui soldat de pe front
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00

Pe fundalul unui război care lasă în urmă moarte și distrugere, milioane de ucraineni au urmărit cu sufletul la gură meciurile Elinei Svitolina la Wimbledon și s-au bucurat când a învins patru campioane de Grand Slam, inclusiv pe numărul unu mondial, poloneza Iga Swiatek, în drum spre semifinale.

Svitolina, în vârstă de 28 de ani, a fost evident dezamăgită de înfrângerea în fața Marketei Vondrousova dar chiar și în acele moment, gândurile ei erau îndreptate spre Ucraina în război, remarcă Reuters.

"Este de necrezut că [ucrainenii] au fost alături de mine tot drumul. Să sperăm că vor continua", a spus ea joi, 13 iulie, după meci.

„Familia mea s-a uitat. Mulți oameni din Ucraina m-au urmărit și sunt foarte fericit că s-a transmis în direct în Ucraina, pentru că de mult nu am mai avut parte de așa ceva.

„Este foarte important ca mulți copii să urmărească tenisul și alte sporturi, să aibă ceva diferit în viața lor, să poată visa, să-și poată găsi țeluri în viață.”

Înainte de meciul cu Vondrousova, Svitolina a declarat că războiul din Ucraina, pe care Moscova îl numește „operațiune militară specială”, a făcut-o mai puternică, permițându-i să joace un tenis neînfricat pe care puțini îl observaseră înainte.

Joi, însă, se pare că forțele au lăsat-o, nu a mai găsit loviturile spectaculoase care o ajutaseră să ajungă atât de departe.

„Uneori este prea mult... este multă responsabilitate, multă tensiune”, a recunoscut Svitolina, al cărei soț Gael Monfils a rămas în Franța pentru a avea grijă de fiica lor în timpul șederii ei la Wimbledon.

„Nu caut o scuză pentru înfrângerea de astăzi (...) Sper doar că ucrainenii mă vor susține în continuare. A fost cu adevărat uimitor. Și, da, doar sper că voi mai avea o șansă”.

Elina Svitolina și Volodimir Zelenski
Elina Svitolina și Volodimir Zelenski

„În orice situație, trebuie să lupți pentru visurile tale”

Este puțin probabil ca povestea incredibilă a revenirii Svitolinei în lumea tenisului să se încheie cu înfrângerea de joi, continuă Reuters.

De când s-a întors în circuitul profesionist, în aprilie, Svitolina a câștigat primul titlu în aproape doi ani la Strasbourg. Premiul în bani l-a donat pentru ajutorarea copiilor ucraineni. La Roland Garros a ajuns în optimi, după care semifinala de la Wimbledon, cel mai bun rezultat într-un turneu de Grand Slam.

Indiferent cum va continua cariera sa sportivă, Svitolina declara joi că spera ca epopeea de la Wimbledon să fie sursă de inspirație: „În orice situație ai fi, trebuie să găsești o cale ca să lupți pentru visurile tale”, a spus sportiva.

Un text realizat în baza unei relatări a agenției Reuters.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG