Summitul G7 a fost un show al lui Emmanuel Macron, presărat chiar cu lovituri de teatru cum a fost apariția total neașteptată, duminică, a ministrului iranian de externe Javad Zarif. Celor obișnuiți cu summituri G7 convenționale și organizate din obligație, Macron le-a arătat imaginea unei hiperactivități care nu se dă înapoi de la mizanscene și efecte de suspans.
Două crize mondiale s-au încrucișat la Biarritz: cea a catastrofei din Amazonia, în Brazilia, cu implicații planetare, și dosarul iranian, totul pipărat cu obișnuitele ciorovăieli în legătură cu războiul comercial dintre SUA și China. Fiind o reuniune privată, cum a spus Macron, nu se așteptau decizii comune, pentru că G7 nu este o instituție formală. Cum reuniunea s-a încheiat fără un detaliat comunicat comun, ci doar cu câteva declarații formale, a rămas ca punct culminant vizita „surpriză” a ministrului de externe iranian Mohammad Javad Zarif.
Sigur, au mai fost și alte surprize, precum aceea că Donald Trump nu a luat parte la discuțiile despre climat. Macron a anunțat luni că participanții au căzut de acord să deblocheze 20 milioane de dolari pentru Amazonia, dar Trump nu a luat parte la discuții.
Europenii, la rândul lor, s-au arătat divizați de amenințarea lui Macron de a nu semna tratatul comercial Mercosur (cu Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay) dacă Bolsonaro nu arată că luptă într-adevăr împotriva dezastrului climateric. Textul acordului Mercosur implică lupta împotriva schimbărilor climaterice, dar Macron a conchis, pe un ton sec și neobișnuit în diplomație, că Bolsonaro „a mințit” atunci când a promis, la Osaka, în Japonia, că va face ceva.
Boris Johnson, în schimb, a denunțat o „ingerință” a Franței când Macron a anunțat că poate să blocheze acordul Mercosur.
Tot Biarritz a fost și decorul în care Trump a avut prima sa întâlnire bilaterală cu Boris Johnson. Trump, în stilul lui obișnuit, i-a spus lui Johnson că îi oferă un acord comercial bilateral excepțional: „Vom avea un acord comercial foarte amplu, mai extins decât orice acord pe care l-am avut vreodată cu Marea Britanie.(…) Şi acum, la un moment dat, ei nu vor mai avea obstacolul, nu vor mai avea o ancoră legată de gleznă, pentru că asta este ceea ce au acum”, a spus Trump, vorbind despre Brexit și UE.
Pe Macron, Trump l-a amenințat că va mări taxele pe vinurile franțuzești, dacă Macron își menține ideea de a taxa giganții americani ai internetului, ceea ce, desigur, ar face nefericiți și consumatorii din SUA.
China și Rusia pe meniu
Trump a cerut, de la Biarritz, companiilor americane să înceteze să mai facă afaceri cu China și a anunțat că a decis să majoreze cu cinci procente tarifele anunţate deja pentru mărfurile importate din China, în valoare de 550 de miliarde de dolari.
Apoi, în două rânduri, a părut mai flexibil, spunând chiar că o înțelegere cu China este posibilă, după ce s-a văzut că tensiunile afectează piețele.
În privința Rusiei lui Putin, Trump declarase săptămâna trecută că susţine ideea revenirii la formatul G8 prin readmiterea Rusiei în organizaţie. „Cred că este potrivit ca Rusia să facă parte din grup. Deci cu siguranţă văd posibilă revenirea la G8. Iar dacă cineva ar face această mişcare, sunt cu siguranţă dispus să mă gândesc la asta”, a spus Trump.
Marea Britanie, Germania, Franţa şi Canada s-au opus în repetate rânduri revenirii la formatul G8 până când Vladimir Putin nu va face concesii în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina. La Biarritz, potrivit The Guardian, Trump a fost sprijinit doar de premierul italian Giuseppe Conte, când a propus invitarea lui Putin. Toate celelalte țări s-au opus, iar Japonia a rămas neutră.
Trump îl poate însă invita pe Putin în SUA la G7 în 2020, la fel cum a făcut Macron la actualul summit, invitându-l pe ministrul iranian de externe, Javad Zarif, aflat sub sancțiunile SUA.
Franța nu i-a avertizat în prealabil pe colegii de G7 cu privire la sosirea oficialului iranian, informându-i abia în cursul cinei de sâmbătă, când Macron i-a întrebat pe președinți și prim-miniștri dacă nu sunt împotrivă. Până la urmă, negocierile cu Zarif au fost purtate doar de francezi, în prezența altor diplomați europeni.
Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, prezent și el la reuniune, a respins la rândul său sugestia lui Trump ca Rusia să fie reinvitată la reuniunile G7, dar Tusk a spus în schimb că la următoarea reuniune G7 ar trebui să fie invitat preşedintele Ucrainei.
În final, reuniunea a fost pentru Macron un succes diplomatic, confirmându-i statutul deja câștigat de cel mai important lider din UE.