Linkuri accesibilitate

SUA afirmă că Rusia finanțează o campanie de dezinformare anti-Ucraina în America Latină


„Scopul final al Kremlinului pare a fi transmiterea dezinformărilor prin intermediul presei locale într-un mod care să pară organic pentru publicul din America Latină", a declarat Departamentul de Stat al SUA la 7 noiembrie.
„Scopul final al Kremlinului pare a fi transmiterea dezinformărilor prin intermediul presei locale într-un mod care să pară organic pentru publicul din America Latină", a declarat Departamentul de Stat al SUA la 7 noiembrie.

Statele Unite au acuzat Rusia că finanțează o campanie de dezinformare la nivelul întregii Americi Latine, care alimentează contactele media cu propagandă și știri false menite să slăbească sprijinul pentru Ucraina și să stimuleze sentimentele antiamericane și anti-NATO.

Guvernul rus finanțează în prezent o campanie de dezinformare în curs de desfășurare și bine finanțată în America Latină, este concluzia Departamentului american de Stat.

Campania Kremlinului plănuiește să profite de contactele mediatice dezvoltate în Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Cuba, Mexic, Venezuela, Brazilia, Ecuador, Panama, Paraguay, Peru și Uruguay, printre alte țări din America Latină, pentru a desfășura o campanie de manipulare a informațiilor, menită să exploateze „sub acoperire” deschiderea mediului mediatic și informațional din America Latină.

Scopul Kremlinului pare să fie „transmiterea propagandei și dezinformării sale prin intermediul mass-media locale într-un mod care să pară organic pentru publicul din America Latină", susține Departamentul de Stat într-un comunicat din 7 noiembrie.

Declarația este cel mai recent avertisment al Washingtonului în încercările sale de a contracara ceea ce consideră că este utilizarea dezinformării de către Rusia pentru a promova obiectivele de politică externă ale Kremlinului.

Actorii din umbră

Printre actorii implicați în aceste operațiuni de propagandă se numără Ilia Gambașidze, director al firmei rusești de relații publice cunoscută sub numele de Social Design Agency (SDA). El conduce un grup subversiv de agenți de influență care desfășoară o campanie de manipulare a informațiilor împotriva țărilor din America Latină. Pe lângă Gambașidze, printre persoanele implicate se numără directorul de proiect al SDA, Andrei Perla, directorul general al Structura, Nikolai Tupikin, și jurnalistul pro-Kremlin Oleg Iasinski.

Departamentul de Stat spune că această campanie de dezinformare este susținută de un grup cultivat de redactori organizat într-o țară din America Latină, cel mai probabil în Chile, nucleu de dezinformare susținut de o rețea formată din mai multe persoane și reprezentanți locali - jurnaliști și lideri de opinie publică - din diferite țări din regiune.

Conținutul este elaborat de o echipă din Rusia care trimite materialul către redacția din America Latină pentru revizuire, editare și, în cele din urmă, publicare în presa locală. De fapt, se afirmă în comunicatul Departamentului de Stat, prin acest proces de spălare a informațiilor, conținutul pro-Kremlin creat în Rusia este „localizat”, adaptat circumstanțelor locale de către personalul din America Latină și publicat în presa din America Latină pentru a părea creat acolo.

Un rol important îl au editorii-lingviști de la Moscova care cunosc bine limba spaniolă. Editorii folosesc adesea pseudonime pentru a-și ascunde adevăratele identități pentru a se asigura că informațiile sunt spălate într-un mod care să pară organic pentru publicul-țintă.

Iasinski este cel care întreține și valorifică vasta rețea de jurnaliști și instituții media de limbă spaniolă și portugheză pentru a propaga mesajele pro-ruse, străduindu-se ca materialele „să capete culoare locală” în mass-media din America Latină în beneficiul SDA și al Structura.

Operațiunile rețelei se fac în principal concomitent în publicațiile de limbă spaniolă Pressenza și El Ciudadano, dar grupul are la dispoziție o rețea mai largă de resurse mediatice pentru a amplifica și mai mult informațiile.

Mâna ascunsă a Kremlinului

Temele și indicatorii de succes ai campaniilor au fost elaborate în colaborare cu guvernul rus și sub conducerea acestuia. Gambașidze, Perla și Tupikin au un rol crucial în detalierea și dezvoltarea lor.

Un alt aspect important al campaniei latino-americane este modul în care este controlată narațiunea pro-Kremlin și, pentru aceasta, directorul general al Structura, Tupikin, se asigură că temele sunt cele oferite prioritar de Kremlin. Ele se concentrează, în principal, pe încercarea de a convinge publicul din America Latină că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este just și că, dacă se alătură Rusiei, pot învinge neocolonialismul.

Aceste teme se aliniază cu teza mai largă a Kremlinului cum că ar fi un luptător împotriva neocolonializării, deși după cum se știe, constată Departamentul de Stat, „în realitate, cea care este angajată în neocolonialism și neoimperialism în războiul său împotriva Ucrainei și în extracția de resurse în Africa este Rusia.”

Departamentul de Stat avertizează pe de altă parte și că a depistat „eforturi coordonate între ambasadele rusești din America Latină și publicațiile finanțate de stat” pentru a relua și amplifica mesajele pro-Kremlin, răspândind narațiuni anti-SUA cu ajutorul parteneriatelor între presa de stat din Rusia, pe de-o parte, și, pe de altă parte, presa tipărită sau radio din țările Americii Latine, ambasadele țărilor terțe percepute ca fiind pro-Moscova în regiune și jurnaliștii locali.

O acțiune de propagandă la nivel global?

Nu este primul semnal de alarmă referitor la campaniile de propagandă susținute de Kremlin în diferite regiuni geografice sensibile, unde echilibrul de forțe este fragil și mesajele pro-Kremlin ar putea avea susținători.

James Rubin, coordonator al Centrului de Angajament Global al Departamentului de Stat al SUA, afirma recent că Macedonia de Nord, Muntenegru, Slovacia și Bulgaria sunt țări în care Statele Unite au descoperit că „Kremlinul lucrează cu adevărat pentru a încerca să divizeze țările noastre, să divizeze prieteniile noastre cu aliații din NATO, aliații și prietenii din UE, partenerii noștri, folosindu-se de informații ca de o armă”.

Statele Unite sunt, de asemenea, conștiente de faptul că și China a cheltuit miliarde de dolari pentru a dezvolta ceea ce a numit „sisteme de manipulare a dezinformării” în întreaga lume, dar tacticile sale sunt diferite de cele ale Rusiei.

Chinezii oferă gratuit serviciul lor de știri Xinhua ziarelor din anumite țări și nu permit ziarelor să folosească alte agenții de știri occidentale independente.

„Asta înseamnă că jurnalistul african care scrie o relatare internațională o scrie dintr-un punct de vedere chinezesc, în care în America se întâmplă doar lucruri oribile, iar în China numai lucruri minunate”, a spus el.

Statele Unite încearcă „să se asigure că sursele și procesul de informare sunt transparente”, afirma Rubin, astfel încât cititorii să știe că ziarul își ia știrile din China.

XS
SM
MD
LG