Volodimir Zelenski a spus că acordul semnat pe 30 aprilie la Washington s-a „schimbat semnificativ” pe parcursul lunilor de negocieri, adesea tensionate.
„Acum este cu adevărat un acord echitabil, care creează oportunitatea pentru investiții importante în Ucraina”, a spus Zelenski într-o declarație video, pe 1 mai.
Acordul mai trebuie ratificat de parlamentul Ucrainei, iar Zelenski și-a exprimat încrederea că acest lucru se va întâmpla rapid.
Acordul îl va întări pe Trump în discuțiile cu Rusia
Un oficial american de rang înalt a declarat că acest acord va întări poziția de negociere a președintelui Donald Trump în relația cu Rusia, pe care încearcă să o convingă să accepte un armistițiu și un acord de pace în Ucraina.
Kremlinul nu a comentat acordul, însă fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a afirmat că acesta înseamnă că Trump a „înfrânt regimul de la Kiev”, deoarece Ucraina va trebui să plătească ajutorul militar american cu resurse minerale.
Acordul, semnat la Washington și promovat intens de Trump, prevede înființarea unui fond comun de investiții al SUA și Ucrainei pentru reconstrucția țării devastate de invazia rusească. Documentul nu prevede vreo garanție de securitate concretă pentru Ucraina, așa cum și-ar fi dorit Kievul, dar SUA spun că prezența lor economică în Ucraina va fi în sine o garanție.
„Acordul va arăta conducerii ruse că nu există nicio fisură între poporul ucrainean și cel american, între obiectivele noastre”, a declarat ministrul american de finanțe, Scott Bessent, cel care a semnat acordul, într-un interviu pentru televiziunea Fox Business Network.
„Și cred din nou că acesta este un semnal puternic către conducerea rusă și îi oferă președintelui Trump capacitatea de a negocia cu Rusia de pe o poziție și mai solidă”, a adăugat Bessent.
Declarațiile sale, notează Reuters, par să transmită Rusiei că Washingtonul rămâne aliniat cu Kievul, în ciuda incertitudinilor aduse în scenă de revenirea la putere a lui Trump, care a bulversat diplomația americană.
Întâlnirea de la Vatican a fost decisivă
Oficiali de rang înalt ai administrației Trump au spus că au fost semnate trei documente – un acord-cadru și două acorduri tehnice – și că se așteaptă ca parlamentul ucrainean să le ratifice într-o săptămână.
Atât Zelenski, cât și Bessent au subliniat în declarațiile lor separate că un rol important pentru încheierea înțelegerilor l-au jucat discuțiile dintre președintele ucrainean și Trump, de la Roma, în timpul funeraliilor Papei Francisc, pe 26 aprilie.
„Avem de fapt primul rezultat al întâlnirii de la Vatican, ceea ce o face cu adevărat istorică”, a declarat Zelenski.
Ucraina este dependentă de livrările de armament din SUA și spune că Moscova și-a intensificat atacurile de când SUA și-au sporit eforturile pentru o soluție de pace.
Deși inițial manifestase deschidere față de liderul rus, Vladimir Putin, președintele american a dat recent semne de nemulțumire.
După semnarea acordului privind mineralele, Zelenski a declarat că aliații Ucrainei ar trebui să crească acum presiunea asupra Rusiei „pentru a o forța să tacă și să negocieze” un acord de pace.
Ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a declarat pe 1 mai pentru AFP, după o întâlnire cu secretarul de stat american, Marco Rubio, că Uniunea Europeană pregătește al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și l-a descris pe Putin drept „singurul obstacol” în calea păcii în Ucraina.
Un grup bipartit de senatori americani, condus de republicanul Lindsey Graham și democratul Richard Blumenthal, a propus luna trecută un proiect de lege care ar impune sancțiuni țărilor prietenoase cu Moscova dacă obstrucționează eforturile de a pune capăt războiului.
După Reuters și AFP
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te