Linkuri accesibilitate

Sprijinul Chinei pentru Rusia este tot mai vizibil. Ucraina nu-l mai poate ignora


Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, la Kremlin, pe 8 mai 2025.
Președintele rus, Vladimir Putin, și președintele chinez, Xi Jinping, la Kremlin, pe 8 mai 2025.

Arestarea a doi cetățeni chinezi în Ucraina sub acuzația de spionaj, luna aceasta, a marcat o schimbare de ton a Kievului față de Beijing, al cărui sprijin pentru războiul Rusiei devine din ce în ce mai greu de ignorat.

Serviciul de informații al Ucrainei a declarat pe 9 iulie că un bărbat chinez în vârstă de 24 de ani, expulzat dintr-o școală tehnică ucraineană în urmă cu doi ani, a încercat să obțină informații clasificate despre programul de rachete Neptun, împrietenindu-se pentru aceasta cu un angajat din domeniul apărării.

Autoritățile de la Kiev afirmă că intenționa să transmită informațiile tatălui său, care a fost și el arestat, pentru a fi livrate serviciilor de informații chineze.

Arestările au avut loc la doar o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a impus sancțiuni împotriva a cinci companii chineze pentru sprijinirea eforturilor de război ale Rusiei - o măsură neobișnuit de directă din partea Ucrainei.

Modelul rachetei de croazieră anti-navă ucraineană R-360 din seria Neptun.
Modelul rachetei de croazieră anti-navă ucraineană R-360 din seria Neptun.

De la începutul invaziei rusești la scară largă, Beijingul a susținut că este neutru, în timp ce cumpăra petrol și gaze rusești – sursa principală de finanțare a invaziei, pentru Moscova – și furniza tehnologie cu dublă utilizare armatei ruse.

Ucraina, la fel ca multe țări occidentale, sperase că China își va folosi influența asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a face presiuni în direcția păcii.

Această speranță pare să se estompeze.

China, care se mulțumea odată să furnizeze componente, numai, precum microcipuri, este acum suspectată că livrează sisteme complete.

În mai, canalele pro-ruse de pe Telegram au afirmat că Moscova folosește o nouă armă laser chineză pentru a doborî drone ucrainene. Săptămâna aceasta, agenția de informații militare a Ucrainei a declarat că Moscova lansează acum drone-momeală asamblate în Rusia, dar fabricate în întregime din piese chinezești.

Între timp, Beijingul a primit oficiali din teritoriile ocupate ale Ucrainei la târguri comerciale, în timp ce companii chineze vând echipamente grele companiilor ruse care operează în acele teritorii.

Nici măcar de ochii lumii

Schimbarea comportamentului Beijingului survine pe fondul unor semnale că China nici nu mai pretinde, măcar, că este neutră.

Oficiali ai UE au declarat pentru Europa Liberă că ministrul chinez de externe Wang Yi i-a spus șefei politicii externe europene, Kaja Kallas, în cadrul unei întâlniri din 3 iulie la Bruxelles, că Beijingul nu dorește ca Rusia să piardă războiul, temându-se că acest lucru ar permite Statelor Unite să se concentreze mai direct asupra Chinei.

Oficialii spun că Wang a negat că China ar susține războiul, dar comentariile sale au marcat o schimbare față de ambiguitatea anterioară a Beijingului.

La summitul UE-China din 25 iulie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus omologului său chinez, Xi Jinping, că relațiile dintre Bruxelles și Beijing se află într-un „punct de inflexiune”, lansând în același timp un avertisment voalat că relația Chinei cu Moscova este un „factor determinant” pentru evoluția relațiilor euro-chineze.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ține discursul de deschidere a celui de-al 25-lea summit Uniunea Europeană-China, la Marele Palat al Poporului din Beijing, China, la 24 iulie 2025.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ține discursul de deschidere a celui de-al 25-lea summit Uniunea Europeană-China, la Marele Palat al Poporului din Beijing, China, la 24 iulie 2025.

Acțiunile recente ale Ucrainei – de la arestări de chinezi pentru spionaj la sancțiuni împotriva companiilor chineze – sugerează că și Kievul își ajustează poziția.

„Cred că a avut loc o anumită evoluție”, a declarat Oleksandr Merejko, președintele comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ucrainean. „La început, exista o oarecare speranță că China ar putea fi implicată în procesul de pace. Dar acum am devenit mai realiști și o spunem mai deschis: China susține Rusia”.

Beijingul a declinat invitația de a participa la summitul de pace pentru Ucraina, care a avut loc anul trecut în Elveția din inițiativa Kievului și la care au participat reprezentanți din peste 100 de țări și organizații.

Nu mai departe decât în decembrie, primind un nou ambasador chinez, Zelenski și-a exprimat speranța de a restabili nivelul comerțului cu China dinaintea războiului și de a aprofunda relațiile bilaterale.

Dar tonul optimist s-a schimbat în iunie, după ce China a oprit exporturile de piese pentru drone către Ucraina.

Câteva zile mai târziu, Zelenski s-a deplasat la Singapore și a formulat ceea ce experții au considerat a fi prima sa critică publică la adresa Beijingului de la invazie.

În iulie, la Conferința pentru redresarea Ucrainei de la Roma, el a avertizat că țările care susțin Rusia vor fi excluse din procesul de reconstrucție postbelică – un mesaj interpretat în general ca fiind îndreptat împotriva Chinei.

Steagul Ucrainei la ambasada României din Beijing, la 17 mai 2023. Asemenea simboluri afișează cam toate ambasadele țărilor UE din capitala chineză.
Steagul Ucrainei la ambasada României din Beijing, la 17 mai 2023. Asemenea simboluri afișează cam toate ambasadele țărilor UE din capitala chineză.

Distanțare crescândă

Acordul SUA-Ucraina semnat în iunie, privind investițiile în minerale critice, prevede, de asemenea, excluderea țărilor care susțin Rusia, subliniind distanța crescândă dintre Kiev și Beijing.

Cu toate acestea, Ucraina manifestă în continuare prudență.

China rămâne de departe cel mai mare partener comercial al său, exportând mai mult către Ucraina decât Polonia și Germania la un loc.

Întreruperea acestui comerț ar lovi și mai mult economia Ucrainei, deja afectată de război.

Vedere a unei mine de ilmenit în carieră deschisă în regiunea Kirovohrad, Ucraina, la 12 februarie 2025.
Vedere a unei mine de ilmenit în carieră deschisă în regiunea Kirovohrad, Ucraina, la 12 februarie 2025.

Pe de altă parte, unii la Kiev văd avantaje în răcirea relațiilor.

„Criticile mai numeroase la adresa Chinei din partea Kievului se vor alinia cu poziția Statelor Unite în confruntarea cu Beijingul”, a declarat Vita Holod, membră a consiliului de administrație al Asociației Ucrainene de Sinologi, pentru Europa Liberă.

Deocamdată, așadar, Ucraina nu rupe relațiile, dar iluzia neutralității Chinei s-a evaporat la Kiev.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG