Oleg Creţul practică judo de 36 de ani și este maestru emerit al sportului la para judo. Sportivul nevăzător a participat de trei ori la Jocurile Paralimpice și o dată – la Olimpiadă, la cea de la Atlanta, din 1996. A luat argintul la Atena, în 2004, și aurul – la Beijing, în 2008, în ambele cazuri făcând parte din selecționata paralimpică a Federației Ruse.
Judocanul Ion Basoc (26 de ani), la fel nevăzător, și-a câștigat dreptul de a participa la Jocurile Paralimpice de la Paris după ce a obținut anul trecut titlul de campion european, bronzul – la Campionatul Mondial, aurul – la Grand Prix Tokyo, alături de multiple medalii de la Grand Prix IBSA.
Sportivul va participa pentru a doua oară la Jocurile Paralimpice de vară. La ediția precedentă, de la Tokyo, Basoc s-a clasat pe locul VII în categoria de greutate de până la 100 de kg.
Ina Cernei are 35 de ani și va participa pentru prima data la Jocurile Paralimpice. Nevăzătoare de la 17 ani, tânăra a început să practice para judo acum mai puțin de 3 ani, dar a urcat deja pe locul 12 în clasamentul mondial al Federației Internaționale a Sportului pentru Nevăzători (IBSA).
Aflați povestea de viață a Inei Cernei din reportajul Europei Libere:
Gheorghe Spînu, în vârstă de 22 ani, are paralizie cerebrală din naștere. Tânărul a început să practice sportul sub îndrumarea unui antrenor profesionist acum un an și a obținut biletul la Paris după ce în luna mai s-a poziționat pe locul VII la clasa F35 (probele de aruncare a greutății) la Campionatului Mondial de Para Atletism din Kobe, Japonia.
Larisa Marinenkova are 55 de ani și va participa pentru a cincea oară la Jocurile Paralimpice, la proba de para powerlifting (împins greutăți din poziția culcat). Sportiva cu deficiențe locomotorii a obținut cele mai bune rezultate la Jocurile Paralimpice de la Beijing, din 2008 (locul 7) și de la Rio de Janeiro, din 2016 (locul 7).
Europa Liberă a spus povestea Larisei Marinenkova și a echipei naţionale paralimpice de powerlifting într-un reportaj prilejuit de Ziua internaționale a persoanelor cu dizabilități, în 2015:
Sportivii moldoveni vor porni spre Paris cu două zile înainte să înceapă Jocurile Paralimpice, care se vor desfășura între 28 august și 8 septembrie.
„Suntem bine pregătiți și sperăm să venim cu locuri de frunte. Avem sportivi care participă pentru prima dată la Jocurile Paralimpice și sportivi care deja au experiență”, a declarat Europei Libere vicepreședintele Comitetului Paralimpic al R. Moldova, Dumitru Prodan.
La fel ca olimpicii, paralimpicii moldoveni care vor obține medalii de aur la Paris vor primi câte 3 milioane de lei din partea statului, iar cei care se vor clasa pe locurile doi și trei – câte 2,6 și, respectiv, 2 milioane de lei. Pentru rezultatele obținute vor fi răsplătiți și antrenorii, premiile acordate acestora fiind egale cu cele oferite discipolilor lor.
R. Moldova a participat pentru prima dată la Jocurile Paralimpice la Barcelona, Spania, în 1992, și a înregistrat cel mai bun rezultat (locul 3) la Atlanta, SUA, în 1996, la proba tenis de masă.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te