Clădirea a fost construită din bugetul Republicii Moldova, dar a rămas nefolosită după ce, în 2004, a fost preluată în mod forțat de autoritățile separatiste. Școala a fost nevoită să-și desfășoare activitatea în spații improvizate, iar în prezent închiriază o grădiniță, care nu are nici sală de sport și nici cantină.
„Ne-au alungat ca pe niște șobolani, cu automatele. Părinții, elevii, profesorii au încercat să lupte să își păstreze școala, dar nu au rezistat. Școala a fost sechestrată și s-a pus lacătul, care stă și azi”, a povestit Europei Libere profesoara de limbă română Ala Turbal.
Subiectul reîntoarcerii sediului liceului a fost ani la rând pe agenda negocierilor în problema transnistreană. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că acum clădirea este într-o stare proastă și e nevoie de investiții.
„Dar pentru ca să facem aceste investiții, trebuie să știm foarte clar cui îi aparține, că suntem noi proprietarii. Ne vom bucura foarte mult dacă acest liceu, care este printre cele mai bune din țară, judecând după numărul de olimpici, calitatea absolvenților, să poată reveni la el acasă”, a spus Serebrian, solicitat de Europa Liberă.
Tiraspolul încă nu a venit cu un răspuns la această solicitare.
În prezent, în liceul „Evrika” din Râbnița învață peste 200 de elevi. Administrația face cu greu față cererii tot mai mari pentru studii în limba română din partea copiilor din orașul Râbnița și din localitățile din apropiere.
Directorul liceului, Ion Bucioc, a spus Europei Libere că întregul colectiv are speranța că școala le va fi reîntoarsă: „Desigur că ne bucurăm, dar vom vedea cum se vor desfășura lucrurile”.
Pe 18 februarie, o delegație de la Chișinău, printre care și reprezentanți de la Ministerul Educației, vor face o vizită la liceele cu predare în limba română din stânga Nistrului.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te