Linkuri accesibilitate

Speed-date à la flamande și niște islamiști mai țicniți decât talibanii


Oameni curățând intrarea în Sala Căsătoriilor din Kabul, după un atentat sinucigaș împotriva unei nunți.
Oameni curățând intrarea în Sala Căsătoriilor din Kabul, după un atentat sinucigaș împotriva unei nunți.

În Marea Britanie, unde continuă și se agravează criza carburanților și a aprovizionării, guvernul lui Boris Johnson va desfășura în toată țara, începând de astăzi, luni 4 octombrie, cel puțin 200 de militari pentru a conduce camioanele-cisternă și a asigura aprovizionarea multor pompe de benzină.

Cu această ocazie, The Daily Telegraph are un editorial pe un ton neobișnuit de iritat în care guvernul e foarte criticat și în care scrie că felul în care decurg efectele Brexitului a făcut din Marea Britanie un subiect de ironie pe toată planeta. Spunem că tonul comentariului este „neobișnuit” de iritat, în primul rând deoarece The Telegraph este ziarul britanic care a făcut în permanență campanie în favoarea Brexitului și în care Boris Johnson însuși a scris, făcând campanie pentru asta, până în ziua în care a devenit prim ministru.

Ieri a început în Manchester conferința partidului conservator, Tory, într-un oraș în care, cum o remarcă The Observer, din pricina lipsei mâinii de lucru calificate nu are cine să-i servească, prin cafenele, pe lorzi și pe deputați (prevestisem deja aici ruina micului dejun britanic).

În ideea de a preveni protestele de masă, în urma lipsurilor din ce în ce mai acute, în special de petrol, dar și de unele produse alimentare, guvernul lui Johnson pregătește acum legi noi, prin care cei care blochează căile de transport vor putea fi condamnați în regim de urgență la șase luni închisoare, ceea ce face tabloidul Daily Mail să-și reverse indignarea.

În acest timp, în pregătirea summitului UE care se va ține săptămâna aceasta, scrie Financial Times, Slovenia, care deține în acest moment președinția rotativă a UE, cere țărilor mari, occidentale, să accepte primirea candidaților din Balcani până în 2030. La Ljubljana, principalul cotidian al țării, Delo, anunță de altfel că la summitul organizat în Slovenia, pe 6 octombrie, și dedicat discutării statutului țărilor candidate din Balcani, Germania va fi în continuare reprezentată de Angela Merkel, care rămâne cancelară interimară până la formarea viitorului guvern. Cu această ocazie, scrie Delo, președintele sloven Boris Pahor îi va decerna lui Merkel Ordinul de merit extraordinar, cea mai înaltă decorație a Republicii Slovenia.

Zelenski promite că-l va scoate pe Saakașvili din închisoare

Le Monde, în Franța, la rubrica de externe, analizează efectele încarcerării în Georgia a fostului președinte Miheil Saakașvili, revenit în țară după opt ani de exil rocambolesc, exil în care el a fost o vreme guvernatorul regiunii Odessa, în Ucraina, înainte ca fostul președinte Petro Poroșenko să îi retragă abuziv cetățenia ucraineană, după ce cei doi s-au certat.

Saakașvili, scrie Le Monde, știa că va fi închis dacă se întoarce în Georgia, din care a fugit în urmă cu opt ani. Saakașvili e cel care, începând din 2004, a scos Georgia din orbita Rusiei. Putin are pentru el o mare aversiune personală, mai ales după scurtul război ruso-georgian din 2008. Saakașvili a fost condamnat în 2018, în absență, pentru „abuz de putere”, ceea ce nu l-a împiedicat să se întoarcă în țară, el afirmând că e vorba de o condamnare motivată politic.

Președinta Georgiei, foarte francofila și francofona Salomé Zurabișvili, a exclus posibilitatea unei amnistii. «Vremea războaielor civile s-a dus și nimeni n-ar trebui să se joace cu acest foc», a spus ea, făcând aluzie la capacitatea lui Saakașvili de a-și mobiliza în stradă partizanii, chiar dacă e închis.

În weekend au avut de altfel loc alegeri locale în Georgia, iar partidul puterii se arată a le fi câștigat iarăși.

În Ucraina, Kyiv Post scrie că președintele Volodimir Zelenski a promis că va face totul pentru a-l aduce pe Saakașvili înapoi, mai ales că el deține și cetățenia ucraineană.

A pipeline runs through it

În Rusia, Moskovski Komsomoleț scrie că gazul rusesc destinat Ungariei a încetat să mai tranziteze prin Ucraina, la câteva zile numai de la semnarea unui contract de livrare pe termen lung a gazului între trustul rusesc Gazprom și Budapesta.

Ungaria va primi gaz, însă pe alte căi, ocolind Ucraina, de pildă prin conducta TurkStream, care trece pe sub Marea Neagră, la fel cum ocolește Ucraina și conducta, tocmai terminată, care va duce gaz rusesc spre Germania, Nord Stream 2.

Decizia de a închide conducta prin Ucraina spre Ungaria nu va afecta așadar această din urmă țară, ci doar Ucraina, care nu va mai putea astfel reimporta gaz ieftin din Ungaria. Moskovski Komsomoleț notează satisfacția din partea rusă în fața necazurilor Ucrainei, unde prețul energiei a crescut deja vertiginos, mai ales după ce Kievul la rândul său a sistat livrările de apă spre Crimeea, peninsula ocupată și anexată de Rusia în 2014.

Decizia e însă pe cale de a neliniști și în Europa, punând încă o dată în lumină dependența țărilor din UE de gazul rusesc. (Cf. și blogul pe care îl țin zilnic la Europa Liberă despre criza din Ucraina, de la tulburările de pe Maidan din decembrie 2013 încoace, inclusiv evoluțiile zilnice ale situației pe front în Donbas: Criza din Ucraina. LiveBlog.)

Pedofilie religioasă à la française

În acest timp, Le Monde, în Franța, se ocupă pe larg, în numărul de astăzi, de pedofilia din biserică (cea catolică, desigur, unde preoții sunt dedicați fecioriei eterne). Le Monde anunță astfel publicarea, marți, a unui raport independent în chestiunea pedofiliei printre preoții catolici, raport la care marele cotidian a avut acces și care ajunge la concluzia că din anii 1950 și până astăzi circa trei mii de pedo-criminali au acționat în structurile bisericii catolice franceze.

Raportul, scrie cotidianul stângii pariziene intelectuale Libération, care l-a consultat la rândul său, are 2.500 de pagini.

Foarte conservatorul și catolicul cotidian francez Le Figaro (care prezintă și el raportul despre abuzurile sexuale și pedofilie în biserică) are chiar un mare articol-reportaj despre cum sunt pregătiți, la seminar, viitorii preoți catolici în Franța pentru a nu cădea pradă tentațiilor sexuale.

Miliardarul român și catastrofa din Linate

Presa italiană scrie pe larg despre accidentul de duminică în care micul avion pilotat de miliardarul român Dan Petrescu s-a prăbușit peste un imobil nelocuit din Milano, omorându-i pe toți cei opt aflați la bord, nu doar pe Dan Petrescu, dar și soția și fiul acestuia. Corriere della Sera precizează că avionul s-a prăbușit la numai 11 minute de la decolare, că un martor ocular a văzut flăcări ieșind din motor cât se afla încă în aer și că totul s-a petrecut atât de repede, încât nici măcar nu a fost activat semnalul SOS de la bord.

Printre cele opt victime se află și un copil, precizează La Stampa, din Torino. La Roma, La Repubblica notează trista ironie care este aceea că în același loc a avut loc, în urmă cu aproape exact 20 de ani, pe 8 octombrie 2001, cea mai mare tragedie aeriană din istoria Italiei, pe aeroportul din Linate, de pe care decolase și avionul pilotat de Dan Petrescu.

Isis-K: mai extremiști și decât talibanii

Catastrofă și în Kabul, unde un atentat cu bombă atribuit Statului Islamic din Khorasan (Isis-K) a făcut duminică mai mulți morți, în cea mai mare moschee din oraș, printre participanții la ceremonia funerară a mamei purtătorului de cuvânt al guvernului, Zabihullah Mujahid. Tot La Repubblica, în Italia, amintește că aceeași grupare Isis-K a revendicat și atentatul de la aeroportul din Kabul, în luna august, care a făcut aproape 200 de morți, printre care 13 militari SUA.

Această grupare Isis-K este acum cea mai mare primejdie care plutește asupra regimului talibanilor, scrie în Germania Frankfurter Allgemeine Zeitung, care prevăzuse și avertizase încă de la începutul anului că, oricât ar părea de ciudat, talibanii, deși stat islamic, vor avea de luptat împotriva „Statului islamic”.

Într-o cu totul altă notă, Corriere della Sera revine asupra căsătoriei somptuoase, în Sankt-Petersburg, a urmașului Țarului Rusiei, marele duce Gheorghi Mihailovici Romanov, cu italianca Rebecca Bettarini. Cotidianul din Milano a realizat un interviu cu aceasta, în care ea cere să i se spună „Altezza imperiale” și asigură că marele duce nu are ambiții politice, spunând „Noi am condus Rusia vreme de trei secole, acum e rândul altora.” La întrebarea ziarului italian dacă prin „alții” se înțelege „țarul Putin” ea răspunde: „A-i spune țar e o simplificare care place în străinătate, dar Putin nu este câtuși de puțin un nou țar... Dimpotrivă, e un mare președinte, duce o muncă minunată și îi urăm să continue așa.”

În Rusia, același Moskovski Komsomoleț menționat mai înainte informează că la nuntă doamnele invitate au purtat pălării de epocă și că în final s-a dansat «Kalinka».

Speed dating à la flamande

Italianca Bettarini – fată de ambasador – și Marele Duce Romanov s-au cunoscut la Bruxelles, unde lucrau amândoi, amorul înfiripându-se în acea structură de dating care este petrecerea la prieteni comuni.

Rămânând la rubrica subiectelor de societate și la dating, The Times, în Anglia, prezintă o inovație belgiană (flamandă, mai precis), care e un sistem local de „speed dating” prin care imigranții sunt încurajați să întâlnească femei locale, ceea ce duce, aparent, la o rapidă integrare și la diminuarea riscului radicalizării islamice printre imigranții musulmani.

Sistemul funcționează deja, încurajat de primărie, în micul oraș flamand Malines (Mechelen), iar autoritățile locale asigură că este un mare succes, dând și exemple precise de cupluri, inclusiv unul format dintr-un imigrant afgan de 30 de ani și o flamandă de 52.

Pentru amatori, site-ul Speed-date in Malines (Speeddaten in Mechelen) este aici. Sigur, trebuie știută puțină flamandă pentru a pricepe cum funcționează, dar asta e deja un stimulent și un prim pas spre integrare.

Dare to date”, ne îndeamnă site-ul... că altfel riști să ajungi out-dated.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG